Iohannis, despre decizia Senatului SUA privitoare la planul de la Deveselu: prost înţeleasă

Dora Vulcan | 09.10.2017

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat luni că decizia SUA de eliminare din proiectul de buget al Pentagonului a unui articol care prevede accelerarea instalarii de noi capabilitati la sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu, a fost "prost înţeleasă".

Pe aceeași temă

 

 

 

 "A fost prost inteleasa" aceasta decizie, "programul de la Deveselu merge inainte asa cum a fost planificat", a spus Iohannis, intr-o conferinta comuna de presa cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Acesta e explicat ca "au fost membri din diferite forte armate care au vrut sa se discute daca e nevoie de o aparare suplimentara a facilitatii", care nu viza ""nucleul, ci apararea suplimentara" a scutului de la Deveselu.

 

Dar "aceasta chestiune trebuie mai bine studiata", a adaugat Iohannis, in conditiile in care "astfel de sisteme care nu fac parte din nucleul unitatii de aparare pot, daca nu sunt bine pregatite ridica noi temeri".

 

"Asa ceva nu se poate studia in cateva luni" iar "ceea ce nu se doreste, si despre asta a fost decizia luata recent in SUA, este sa se faca la mare viteaza acum ceva inainte sa se studieze", a explicat presedintele, care a mentionat ca "facilitati suplimentare destinate apararii suplimentare si inca neprevazute trebuie mai bine studiate inainte sa fie implementate".

 

 

 

Jens Stoltenberg a declarat, la randul sau, ca decizia Senatului SUA si scutul de la Deveselu "sunt doua lucruri diferite"

 

 

"Apararea balistica a NATO se dezvolta asa cum a fost planificată", a aratat secretarul general al NATO, iar in "SUA se discuta despre capacitati aditionale".

 

Articolul respectiv, 1686, care a fost eliminat din bugetul Pentagonului, stipula utilizarea de fonduri bugetare pentru cercetare, dezvoltare, testare si evaluare in anul fiscal 2018 (octombrie 2017 - septembrie 2018) in scopul continuarii dezvoltarii, achizitiei si desfasurarii de capabilitati antiaeriene la bazele Aegis Ashore din Romania si Polonia, potrivit profit.ro.

 

Termenele prevazute pentru desfasurararea acestor capabilitati erau, pentru Deveselu, de maximum 1 an de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a bugetului Pentagonului, iar pentru Polonia - de cel mult 1 an de la data declararii ca operationale a bazei americane de la Redzikowo.

 

In iulie, Administratia Prezidentiala de la Washington a transmis Congresului ca se opune planului, scria Profit.ro.

 

Articolul a primit votul pozitiv al Camerei Reprezentantilor, insa a fost eliminat din proiectul de buget de catre Senat luna trecuta, nemairegasindu-se in ultima varianta a draftului de act normativ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22