Cine va cistiga al doilea razboi dragnian

Cel de-al doilea razboi dragnian izbucnit la patru luni de la incheierea primului nu are nicio logica politica. Cum nu a avut nici primul. Si atunci, si acum ni se spunea ca este vorba de cea mai performanta guvernare din istoria Romaniei, ca programul economic e demn de premiul Nobel si ca poporul, daca e ascultator, va trai ca la sinul lui Avraam.

Andreea Pora 11.10.2017

De același autor

 

 

 

 Inaintea conflagratiei din aceasta primavara a venit ca un traznet evaluarea lui Vilcov, marele economist din prohabul lui Dragnea, din care a reiesit ca mai multi ministri sunt niste incompetenti sadea si trebuie  sa plece acasa, in frunte cu Grindeanu. Acum, nici macar de un tertip de genul acesta nu mai e vorba, ci de un amarit de sondaj facut de omul de casa al PSD, meșterul Pieleanu, care il scoate pe Tudose la 27%, desi cu doar vreo luna inainte aparuse un alt sondaj facut de mardeiasul Mirel Palada, care punea in dreptul lui Tudose cifra meschina de doar 22%, in timp ce PSD-ul isi prajea aripile pe la vreo 51%. A auzit careva atunci macar vreun icnet de nemultumire? Pretextele au fost atit de stravezii in ambele cazuri, incit nimeni nu le-a crezut, nici macar potagonistii.

 

Care sunt insa adevaratele motive pentru care PSD, ditamai partidul-stat, se arunca singur in aer o data la citeva luni cu autocratul in frunte?( Vedem ca pe Dragnea nici macar vidanjorii nu reusesc sa-l treaca peste 22%, jumatate din scorul partidului!) In ambele razboaie pare sa fi fost vorba de problemele penale ale lui Dragnea si de presiunile pe care le facea asupra premierilor pentru a i le rezolva: atunci Ordonanta 13, acum Belina. Asa sa fie oare? Sunt Grindeanu si Tudose niste sustinatori mascati ai anticoruptiei, unii cu DNA in suflet care nu au mai rezistat sfâșierii interioare? As! Grindeanu a fost o sluga timp de cinci luni, a dat OUG 13 fara un cricnet, a retras-o doar cind sute de mii de oameni talazuiau in fata guvernului si nici dupa aia nu a spus ceva impotriva ”dictatorului” inca o buna bucata de vreme. Care a fost reactia lui Tudose  cind procurorii le-au pus sub invinuire pe cele doua ministrese- Shhaideh si Plumb- in dosarul Belina, acuzindu-le ca au modificat cu HG-ul geografia, mutind insula si bratul Pavel din zona protejata a Dunarii? O tacere bolovanoasa si complice. S-a revoltat el impotriva acestei mânării, le-a  spus cumva sa plece din guvern ca sa lase justitia sa-si faca treaba? A protestat cind partidul, la Sucevita, a decis sa le sustina pina in pinzele albe? Da de unde. Ba mai mult, n-a avut nicio reactie cind Dragnea si Tariceanu au dat ordin guvernului sa fie sesizata Curtea Constitutionala. Ce s-a intimplat de a descoperit Tudose atit de brusc ca Shhaideh si Plumb au ”probleme penale”  care dauneaza grav imaginii guvernului, inclusiv pe la Comisia  Europeana?

 

Nimic altceva decit banul si puterea in partid. Nici Grindeanu, nici Tudose nu s-au rasculat din cauza faptului ca Dragnea vrea sa omoare DNA, sa aduca si Justitia sub controlul sau direct. Nu asta i-a deranjat, desi au mai fost fezandati de ambasadorii la Bucuresti, de partenerii externi prin diverse deplasari, de mesajele venite pe banda rulanta. Sigur ca s-au mai muiat,  dar, de fapt, sub bagheta lui Dragnea au facut front comun, impreuna cu tot partidul, cind s-au luat cele mai ticaloase decizii in privinta justitiei. Pentru ca nu doar Dragnea vrea sa se termine odata cu anticoruptia, cu dosarele si cu oroarea puscariei si a confiscarilor, ci intregul PSD. Iar Grindeanu si Tudose sunt pesedisti pina in virful unghiilor. Ceea ce nu au mai putut ei tolera si, dupa cum se vede, tot mai multi din partid, este controlul discretionar pe care il exercită Dragnea asupra banilor si functiilor in stat din care isi trag cu totii seva. Asta e dictatura pe care i-o reproseaza. Sa observam ca prima de care au vrut sa scape atit Grindeanu cit si Tudose este Shhaideh, aceasta mina dreapta a lui Dragnea care tine strins la piept sacul cu bani din care se infrupta doar cei care saruta inelul. Prima pe care a demis-o Grindeanu a fost Shhaideh, miza remanierii ”penalilor” este tot Shahideh, ceilalti sunt victime colaterale.

 

Acesta este marele razboi al momentului, cel pentru preluarea controlului asupra banilor care ar duce implicit la diminuarea puterii lui Dragnea in partid si asupra guvernului. Daca Tudose obtine remanierea lui Shhaideh a cistigat doar pe jumatate. Trebuie sa-si impuna acolo omul lui, pe Gabriel Vlase, de exemplu, cum spun diverse surse. Dragnea l-ar vrea pe Ciolacu, vicepremier fara portofoiu, pus acolo sa supravegheze si sa-i dea raportul, care i-a fost locotenent pina acum. Nu e clar daca fidelitatea i-a ramas nestirbita, pentru ca face parte din grupul celor cu care s-a intilnit Tudose inainte sa iasa in arenă cu remanierea. Dar Vlase e mai de incredere pentru Tudose, au afaceri impreuna- fiind asociati intr-o firma comerciala din Brasov-si a fost de incredere si pentru Viorel  Hrebenciuc ani de zile. Motiv pentru care e bagat in dosarul penal al retrocedarilor in care acesta a fost trimis in judecata. Mai are un atu: a facut studii la Academia Nationala de Informatii a SRI si a fost intre 2008 si 2012 presedintele Comisiei de control. Vlase pare omul potrivit la locul potrivit pentru un partid ca PSD. Negocierile pe ”remaniabili” se poarta in directia asta. Dragnea e constient ca n-o prea mai poate sustine pe Shhaideh, care va incepe sa faca poteca la DNA, dar vrea sa-si impuna omul lui.

 

Cum spuneam, tot mai multi baroni din PSD sunt deranjati de pornirile autocratice ale lui Dragnea, care vrea sa controleze totul plasindu-si oamenii in functiile-cheie din stat. Ultima miscare, impunerea lui Mihai Busuioc (secretarul de stat al guvernului care si-a blocat propria demitere, refuzind sa semneze ordinul lui Grindeanu) la sefia Curtii de Conturi da frisoane multora din partid. Pentru ca asta  inseamna ca Dragnea va avea la mina toate rapoartele cu facutele si nefacutele celor din administratia locala, ministere sau companii ale statului, toate cheltuielile ”desantate” care nu au fost trimise la parchete. O extraordinara arma de santaj si presiune, care ii va da lui Dragnea puteri aproape nelimitate. Pina si oamenii lui Tariceanu au intrat la idei si bombane ca ”Daddy” depaseste linia rosie. Acesta pare a fi motivul pentru care Tariceanu, un babuin al luptei impotriva DNA, il tine in sah pe Dragnea cu sesizarea Curtii Constitutionale in cazul Belina.

 

Un alt motiv de nemultumire este cel legat de ideile economice si financiare ale tandemului Dragnea- Vilcov. Iresponsabilitatea promisiunilor de marire a salariilor si pensiilor, haosul unor masuri fiscale- split TVA , trecerea contributiilor sociale exclusiv in circa angajatului, natioalismul economic, atacul la banci si razgindelile dese au reusit sa sece bugetul, sa ridice la lupta sindicatele si sa nemultumesca multinationale, companii si parteneri straini. Iar in aceasta zona incaseaza in primul rind Tudose, ca sef la guvernului. Sigur, ca nici Tudose nu pricepe prea multe din economie si are o mentalitate tipic pesedista, dar e constient ca daca da curs tuturor populismelor si pafarismelor venite de la partid, daca accepta in continuare sa joace dupa cum ii cinta Dragnea si oamenii lui, vremea debarcarii va  veni mult mai repede. Daca se trezeste in strada si cu sindicatele, si cu protestatarii furiosi pe sugrumarea justitiei si decapitarea lui Kovesi ( visul de aur al intregii gasti penale conduse de Dragnea), a incurcat-o de-a binelea.

 

Se vede si din avion ca incearca sa traga de timp si cu modificarile la legile justitiei, si cu atacul final asupra DNA. Nu din convingere, ci din calcul. Vrea sa etapizeze. Sa nu ne facem iluzii, Tudose nu e ”baiatul bun”, asa  cum nu a fost nici Grindeanu. Sunt oameni fara  convingeri, mediocri, oportunisti ajunsi in functiile respective doar in urma unui concurs de imprejurari. Tudose e  probabil intors cu o cheita de Iohannis si cu o cheie ceva  mai mare de o factiune din serviciile secrete. Se pare că suntem intr-o etapa in care asta e paradigma. Dar aproape orice e mai bun decit Dragnea. Lupta care se da acum in PSD este importanta doar din punctul acesta de vedere, daca exista vreo metoda de a se reduce din puterea individului e binevenita. Dragnea nu va piede partidul cu una cu doua, e un proces de lunga durata, nu e clar nici macar daca va  pierde intr-adevar acum, in etapa remanierii. Dar un lucru e totusi clar, nemultumirea in partid creste, a depasit limitele autoritarismului traditional sefilor PSD,  si sunt tot mai multi dornici sa-i mai pileasca ghearele.

 

Pentru Romania degonflarea lui Dragnea va fi desigur un lucru bun, in primul rind pentru ca presiunile pe care le pune pe justitie, pe media independenta, pe oricine ii contesta autoritatea s-ar putea diminua, aerul ar deveni ceva mai respirabil. S-ar evita si pericolul decuplarii de UE si al orientarii spre spatiul rusesc. Dar pe termen lung diferenta nu va fi foarte mare. Pentru ca, asa cum am spus de mai multe ori, am convingerea ca PSD a ajuns la ultimele stadii de degradare. Dragnea e creatia PSD, nu e aparut din spuma marii. Iar capacitatea acestui partid de a genera diversi Dragnea, mai mari sau mici, e departe de a se fi epuizat.

Ca si primul razboi dragnian si acesta este unul fara adevarati cistigatori. E o iluzie sa credem ca PSD mai are  ”baieti buni”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22