Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


„În căutarea consonanţelor“ cu Valentina Sandu-Dediu, Ioana Pârvulescu şi Tiberiu Soare
Humanitas - - - -
2017-10-11
Humanitas
0

Editura Humanitas vă aşteaptă sâmbătă, 14 octombrie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea volumului În căutarea consonanţelor de Valentina Sandu-Dediu, apărut recent în colecţia Contrapunct a editurii. La eveniment vor participa, alături de autoare, criticul literar şi scriitoarea Ioana Pârvulescu şi dirijorul Tiberiu Soare.

 

„Întreaga istorie a muzicii se află în prezent pe YouTube. Valentina Sandu-Dediu este o călăuză avizată şi discretă pe căile, uneori nevăzute, ale acestei istorii. E un ghid erudit, însufleţit de pasiune, acea pasiune fără de care Valery Larbaud nu s-ar fi obosit, poate, să-i facă pe James Joyce şi pe atâţia alţii accesibili publicului francez. Cuprinzând o sumă imensă de informaţii, autoarea scrie o carte în tradiţia cea mai nobilă a muzicologiei şi criticii literare. Menirea noastră, spune autoarea, este de a mijloci contactul dintre lumile muzicale. Vorbeşte desigur de lumile muzicale, dar şi de oamenii, muzicieni sau melomani, care aspiră să trăiască în ele. Căci muzica nu se întâlneşte totdeauna cu publicul ei chiar din prima clipă. Atins cu prisosinţă, scopul cărţii pe care o ţineţi în mână este de a trezi setea de cunoaştere a neofitului şi de a o redeştepta pe cea a cunoscătorului blazat. Cine o citeşte nu se va rătăci inutil şi indiferent prin jungla YouTube-ului. Va rătăci încântat, stăpân pe curiozitatea sa strunită.“ (Andrei Vieru)

 

„De-a lungul istoriei muzicii, contopirea potrivită, agreabilă a sunetelor produse simultan este diferit interpretată, în funcţie de legi acustice, dar şi de sisteme de acordaj diferite, de teorii psihologice şi de teorii ale receptării. Este o căutare obsesivă pentru unii a consonanţei, evident raportată la ingredientul care le oferă justificarea: disonanţa.“ (Valentina Sandu-Dediu)

 

VALENTINA SANDU-DEDIU a absolvit în 1990 Secţia de muzicologie la actuala Universitate Naţională de Muzică din Bucureşti. A fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, iar în prezent este profesor la Universitatea Naţională de Muzică (unde predă din 1993 istoria muzicii, muzicologie şi stilistică) şi rector al Colegiului Noua Europă, Bucureşti. În 2008 a primit Premiul Academiei de Ştiinţe Berlin-Brandenburg, acordat de Peregrinus Stiftung. Este autoarea a peste 40 de studii şi 300 de articole, precum şi a zece cărţi publicate în România şi Germania, printre care se numără: Wozzeck, profeţie şi împlinire, Bucureşti, 1991; Ipostaze stilistice şi simbolice ale manierismului în muzică, Bucureşti, 1997; Ludwig van Beethoven, Bucureşti, 2000; Muzica nouă între modern şi postmodern, Bucureşti, 2004; Rumänische Musik nach 1944, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte, Bucureşti, 2010; Robert Schumann, Bucureşti, 2011; Octave paralele, Humanitas, 2014. A realizat, de asemenea, câteva serii de emisiuni radiofonice. Îşi descoperă temele predilecte în stilistica şi retorica muzicală, în discuţia despre manierism şi postmodernism în muzică sau în diferite zone ale muzicii noi, îndeosebi ale muzicii româneşti. Activitatea sa este completată de apariţiile concertistice şi de înregistrări, în calitate de pianistă în ansambluri camerale.

 

Accesul la eveniment este gratuit in baza unei rezervari prealabile prin Eventbook.

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Recomandari
1484
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22