Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


România, risc de infringement pentru tranzacţionarea masivă pe OPCOM a gazelor naturale
Dora Vulcan - - - -
2017-10-12
Actualitate Interna
0

Amendamentele la ordonanţa privitoare la piaţa gazelor naturale, aprobate de Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor, ar putea incalca libertatile fundamentale prevazute in Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si principiile pietei libere de energie.

 

 

 

Într-o scrisoare, obtinuta de HotNews.ro, a comisarului european pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete remisă lui Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Toma Petcu, ministrul energiei si Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii. In scrisoarea transmisa pe 9 octombrie se arata ca Romania risca procedura de infringement daca amendamentele la ordonanţa de urgenţă amintită vor fi adoptate definitiv de Parlament.

 

 

Pe de alta parte, Canete este de acord cu argumentul Comisiei pentru Industrii in favoarea unei mai mari transparente asupra preturilor, insa pentru atingerea acestui obiectiv exista si alte solutii precum obligatia transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzactionare din Romania.

 

Comisarul european spune ca o solutie similara este aplicata inca din 2011 in Olanda, tara care la fel ca Romania, este si un producator-cheie de gaze, modelul transferului de titluri devenind unul de referinta in UE.

 

Canete considera in acest punct virtual pot fi facute transferuri de titluri pentru gazele destinate consumului intern sau gazele tranzactionate pe teritoriul Romaniei, chiar daca ajung sa fie consumate pe piete in afara tarii:

 

 "Consider ca aceasta solutie alternativa va lua in considerare pe deplin interesele Romaniei ca producator-cheie al Uniunii Europene in domeniul gazelor de a comercializa gazele dincolo de granitele sale, si de a valorifica intregul potential de piata si de sursa de aprovizionare cu gaze naturale in regiune".

 

 

Pe 4 octombrie, deputatii PSD si ALDE din Comisia pentru Industrii au votat un amendament la OUG 64/2016 privind piata gazelor naturale, care prevede ca 70% dintre tranzactiile angro de gaze sa se desfasoare pe bursa si doar pe platformele OPCOM, nu si ale Bursei Romane de Marfuri (BRM). Aceasta in conditiile in care ambele au licenta de tranzactionare pentru tranzactiile angro.

 

Legat de acest punct virtual de tranzactionare, deputatii au introdus in textul OUG 64/2016 o definitie, insa nu este clar cum ar urma sa functioneze. Potrivit definitiei stabilite de deputati prin amendament, Punct Virtual de Tranzactionare este un "punct abstract, unic la nivel national, in care gazele naturale pot fi comercializate de participantii de pe piata gazelor naturale, dupa intrarea  acestora in SNT si inainte de iesirea  acestora din SNT". PVT permite efectuarea transferurilor bilaterale privind proprietatea gazelor naturale in mod independent de localizarea acestora in SNT. Astfel, toate cantitatile de gaze naturale care intra in SNT pe baza rezervarii prealabile a capacitatii la punctele de intrare in SNT se considera ca sunt vehiculate conceptual spre PVT si toate cantitatile de gaze naturale care sunt preluate din SNT pe baza rezervarii prealabile a capacitatii la punctele de iesire din SNT se considera ca sunt vehiculate conceptual din PVT.

 

 

articolul integral, pe Hotnews.ro

TAGS : parlament camera deputatilor infringement gaze naturale tranzactionare opcom amendamente alde psd
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1392
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22