Belina, pe două fronturi: procurorii ridică documente, PSD pregăteşte paradis fiscal

Dora Vulcan | 12.10.2017

Procurorii DNA au ridicat miercuri documente de la sediul CJ Teleorman până spre dimineaţă, în dosarul de transfer al insulei Belina în proprietate privată. În acest timp, senatorii PSD, conduşi de Şerban Nicolae în comisia juridică, merg pe repede ca să transforme insula Belina în paradis fiscal.

Pe aceeași temă

 

 

 

  "Procedura s-a incheiat la ora 3:00 in aceasta dimineata. Au mai cedat angajati din cei 30 ramasi initial. Pana la final au ramas zece. Acum, avem noi sarcina sa trimitem restul documentelor", spune seful CJ Teleorman, Dănuţ Cristescu.

 

În urmă cu o zi, fostul preşedinte al consiliului judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, titular al postului în perioada transferului insulei Belina la CJ Teleorman, a fost audiat la DNA.

 

 

 

Aviz favorabil în Comisia juridică a Senatului pentru ca Insula Belina să devină paradis fiscal

 

Proiectul senatorului Şerban Nicolae, care ar face din Insula Belina paradis fiscal, a fost avizat faborabil, miercuri, de Comisia juridică a Senatului. Proiectul prevede măsuri fiscale şi juridice derogatorii, aplicabile insulelor, grindurilor şi altor suprafeţe de uscat.

 

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a afirmat că nu poate susţine propunerea în condiţiile în care insula Belina ar intra sub incidenta proiectului de lege.

 

„Propunerea, de principiu, este foarte bună, cu siguranţă. Poziţia mea personală ar fi fost cu alta dacă discutam acum trei luni sau peste şase luni, dar în contextul în care în momentul acesta Belina intră în prevederile acestei legi eu nu pot să susţin. (...) Mâine citesc: «Senatorii liberali avizează un proiect care îi permite lui Dragnea să facă cazinouri în Belina”, a declarat senatorul Daniel Fenechiu, citat de gandul.info.

 

Şerban Nicolae a replicat că „este şi mai simplu cu Belina, peste un an trebuie să intre înapoi în patrimoniul statului”.

 

Proiectul de lege prevede că în scopul dezvoltării activităţilor economice, creării de locuri de muncă şi creşterii veniturilor bugetare, se instituie un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special aplicabile unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice aferente. Terenurile la care se referă se constituie din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenjare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public al statului, potrivit sursei citate.

 

Terenurile amintite sunt scutite de impozitul pe teren şi taxa pe teren. De asemenea, activităţile economice ce se pot autoriza pe terenurile menţionate sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi cele de servicii conexe acestora.

 

Pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe terenurile menţionate taxele şi impozitele locale datorate potrivit dispoziţiilor Codului fiscal se reduc cu 50%, potrivit sursei citate. Iniţiativa legislativă propune ca pentru jocurile de noroc ca taxele şi impozitele prevăzute de dispoziţiile OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc cu modificările ulterioare să fie reduse cu 50%.

 

Dispoziţiile acestui proiect de act normativ nu se aplică terenurilor prevăzute de Legea 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, terenurilor care au regim de arie naturală protejată, celor aflate în parcuri urbane şi zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, terenurilor folosite pentru exploataţii agricole sau piscicole.

 

”Autorităţile publice locale pot adopta măsuri stimulative, scutiri şi alte facilităţi cu caracter temporar sau permanent care să contribuie la stimularea investiţiilor şi dezvoltării activităţilor economice pe terenurile menţionate”, se mai arată în proiect.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22