Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Klaus Iohannis consideră nerealistă o apropiere între Romania şi grupul de la Vişegrad
Dora Vulcan - - - -
2017-10-12
Actualitate Interna
0

"O apropiere intre Romania si grupul de la Visegrad nu este realista", a spus joi presedintele Klaus Iohannis, prezent la lansarea noului model Ford EcoSport la uzina Ford din Craiova. Seful statului a calificat drept "simple texte populiste" afirmatiilor unor politicieni pe aceasta tema.

 

 

 

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu a participat miercuri, la Budapesta, la reuniunea ministeriala a Grupului de la Visegrad  cu Balcanii de Vest, la invitatia preşedinţiei ungare in exercitiu a V4. Alaturi de Romania, din regiune, au mai fost invitate Bulgaria, Slovenia, Croatia. Estonia a fost, de asemenea, invitata, in calitate de stat care detine Presedintia Consiliului UE in acest semestru.

 

Melescanu a declarat că Romania este interesata de colaborarea cu tarile din grupul Visegrad: "Romania este interesata de colaborarea cu tarile de la Visegrad. Odata cu preluarea presedintiei de catre Ungaria si abordarea unor subiecte care intereseaza si Romania, cum este problema Balcanilor, in mod evident ca am fost invitati si noi sa participam. In general, ca practica, participam ori de cate ori sunt teme de interes si pentru tara noastra", a afirmat Teodor Melescanu.

 

Si premierul ungar Viktor Orban a lansat, recent, Romaniei o invitatie explicita de a adera la grup: "Vom lasa deschisa aceasta usa", a afirmat seful guvernului de la Budapesta intr-un interviu acordat ziarului de limba maghiara Bihari Naplo din Oradea, citat de agentia ungara de presa.

 

Cotidianul polonez Rzeczpospolita a scris, in editia din 3 octombrie, ca Pawel Borys, presedintele Fondului de Dezvoltare Polonez, a intrat in colectivul special de consiliere pe politici economice de pe langa guvernul roman: "Romanii s-au consultat cu presedintele bancii poloneze pe tema experientelor poloneze in edificarea unui sector bancar puternic",  a precizat Borys, citat de Rzeczpospolita, preluată de Hotnews.ro.

 

La finalul lunii august, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, le spunea diplomatilor romani ca "simpla conditie de aliati loiali, disciplinati si tacuti nu ne va aduce recunoastere". Tot atunci, Tariceanu spunea ca Romania ar trebui sa aiba "consultari la nivel politic cu Grupul de la Visegrad, prin participarea in formatul V4+".

TAGS : cotroceni iohannis grup visegrad apropiere nerealista
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1850
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22