Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Chișinău: Inițiativă de modificare a Constituției pentru instituționalizarea limbii române
Dora Vulcan - - - -
2017-10-13
International
0

Treizeci și patru de deputați din parlamntul de la Chișinău au semnat inițiativa de modificare a art. 13 din Constituția Republicii Moldova astfel încât limba moldovenească, stipulată ca limbă de stat în Legea Supremă, să fie redenumită în limba română, anunță Radio Chișinău.

 

 

 

Inițiativa a fost lansată de fracțiunea PLDM și a fost semnată de deputații liberal-democrați, de foștii lor colegi care în prezent fac parte din grupul popular-european sau au aderat la fracțiunea PDM, precum și de parlamentarii liberali, transmite Radio Chișinău.

 

Liderul fracțiunii PLDM Tudor Deliu a anunțat că proiectul va fi depus joi, 12 octombrie, la Curtea Constituțională. Dacă instituția va aviza proiectul, Parlamentul va putea să-l examineze peste șase luni.

 

Curtea Constituțională a stabilit pe 5 decembrie 2013 că Declarația de Independență - în care este menționată la limba română ca limbă a statului moldovean - prevalează asupra textului Constituției care vorbește de „limba moldovenească” ca limbă de stat.

 

Într-un briefing de săptămâna trecută, președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu a exclus probabilitatea modificării art.13 din Constituție astfel încât să fie schimbată denumirea limbii de stat din „moldovenească” în română.

TAGS : republica moldova parlament initiativa limba romana modificarea constitutiei
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1330
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22