Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Primăria paralelă a Gabrielei Firea: 118 milioane de euro pentru 22 de noi firme
Dora Vulcan - - - -
2017-10-13
Actualitate Interna
1

Cele 22 de firme abia înfiinţate de Primăria Capitalei vor toca sume exorbitante pentru salariile angajaţilor, mulţi dintre ei selectaţi pe criteriul tradiţional: pile, cunoştinţe şi relaţii. Doar pentru ultimele trei luni ale anului, bugetul pentru salarii este de 800.000 de euro, scrie Adevărul.

 

 

 „Problema e că toţi aceşti oameni vor primi foarte mulţi bani pentru nimic“, susţine liberalul Ciprian Ciucu, citat de Adevărul.  Spre exemplu, şeful companiei pentru „Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde“ va câştiga nu mai puţin de 40.000 de lei brut pe lună. La fel şi directorul companiei de iluminat public.

 

Primăria Capitalei plăteşte regeşte din bani publici

 

Câştigul mediu în noile firme este de 5.136 de lei. Spre exemplu, pentru ultimele trei luni ale anului, Primăria a alocat nu mai puţin de un milion de euro doar pentru Consiliile de Administraţie ale noilor firme. Iar din acest milion de euro, 80% merg doar pentru salariile angajaţilor. Aşadar, Consiliile de Administraţie sunt, de fapt, sinecuri oferite de Primărie. 

 

În afara bugetului pentru salarii (care este doar pentru ultimul trimestru din 2017), Primăria a mai acordat împrumuturi către noile firme în valoare de 128.807.060 lei şi a mai aplicat o majorare de capital de 411.813.000 lei. Dacă adunăm bugetul pentru salarii, împrumuturile şi majorarea de capital, rezultă suma de 545.041.014 lei. La cursul zilei: 118.487.176 de euro, din banii bucureştenilor.

 

„Nu vă pot spune la acest moment câţi  bani pleacă spre aceste societăţi, pentru că nu am documentele la mine“, a declarat viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu (PSD).

 

 „Firmele acestea vor lucra tot în beneficiul bucureştenilor. Nu se vor duce aceşti bani în alte firme, care nu sunt ale Municipiului Bucureşti. Dacă erau firme private, înţelegeam să se facă atâta tam-tam“, a completat  Valentin Voicu, consilier general ALDE. Iată un exemplu elocvent când vine vorba de bani cheltuiţi „în interesul cetăţenilor“.

 

 „La una dintre companii, sunt 23 de angajaţi şi au fost cumpărate 45 de calculatoare. Să înţelegem că angajat  lucrează la două calculatoare în acelaşi timp?“, se întreabă consilierii PNL.

 

 Un alt exemplu: compania de Eco Igienizare va cheltui 160.000 de lei pentru chirie, iar alţi 45.000 de lei pentru pregătirea personalului. Adică pentru cursuri de stropit cu soluţie antigândaci.

 

Firmele, contestate în instanţă Conform legii, o companie publică poate fi înfiinţată cu votul a două treimi dintre consilierii generali. PSD şi ALDE le-au trecut doar cu majoritate simplă, pentru că au un singur consilier în plus faţă de Opoziţie. USR a contestat înfiinţarea firmelor în contencios administrativ, însă procesul poate dură şi doi ani, timp în care banii publici sunt tocaţi.

 

articolul integral, în Adevărul

TAGS : primarie capitala firea firme bani publici
Comentarii
horatiu 2017-10-13
adica - sunt parale ... dar ... dar ... numai pentru unii ...
daca cele aratate in articol sunt reale atunci este de-a dreptul scirbavnic ! huo !
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
5876
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22