PSD a votat noii miniștri: Stroe-Transporturi, Stănescu-Dezvoltare, Nica-Fonduri Europene

D.v. / E.b. | 13.10.2017

PSD a votat cele trei propuneri ministri: Paul Stanescu la Dezvoltare, Felix Stroe la Transporturi si Marius Nica la Fonduri Europene. Comitetul Executiv al partidului a votat in unanimitate propunerile facute de premierul Mihai Tudose.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE:  Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat, vineri, că propunerile de miniștri pentru Dezvoltare Regională - Paul Sătnescu, Transporturi - Felix Stroe și Fonduri Europene - Marius Nica au fost votate în unanimitate de Comitetul Executiv Național al partidului, menționând că rămânerea în funcție a ministrului pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a fost o decizie politică a ALDE, conform Agerpres.

 

Cele trei sunt propuși pentru a-i înlocui pe demisionarii Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc.

 

"Am prezentat colegilor din Comitetul Executiv propunerile pentru miniștri: pentru postul de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene domnul Paul Stănescu, senator, pentru Ministerul Transporturilor Felix Stroe, care este președintele organizației Constanța și director general al RAJA. Pentru ministru delegat pentru Fonduri Europene — domnul Marius Nica. A fost un vot în unanimitate, cu excepția lui Paul Stănescu, unde domnul Nicu Bănicioiu a votat împotrivă", a afirmat Dragnea, la finalul ședinței.

 

Dragnea a adăugat că PSD nu au renunțat la Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, care au demisionat din Guvern.

 

 

Liderii PSD, sub sub bagheta lui Dragnea, premierul Tudose si Tariceanu s-au reunit din nou vineri pentru a alege inlocuitorii ministrilor demisionari, proces ce se anunta complex si de durata. Asta dupa ce joi au stat pina la miezul noptii luptindu-se pentru demisiile din guvern ale lui Sevil Shhaideh, Rovana Plumb si Razvan Cuc.

 

 

Sedinta a fost precedata de intilniri si negocieri dure. Calin Popescu Tariceanu nu vrea sa renunte la ministrul Viorel Ilie, in jurul caruia parlamentul a facut scut pentru a impiedica urmarirea penala ceruta de procurori.

 

 

Oricum, celor doua demisionare li se ofera premii de consolare. Astfel, fostul ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a fost propusă consilier de stat în Guvernul Tudose. De asemenea, Rovana Plumb – şef la comisia de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, locul lui Victor Ponta. La Senat, funcţia de chestor va fi preluată de Adrian Ţuţuianu, după ce Paul Stănescu a fost propus la Ministerul Dezvoltării.

 

Pina la prinz, taberele au negociat nume si liste, Dragnea incercind sa impuna la Ministerul Dezvoltarii un om fidel lui, pe tiparul Shhaideh, in timp ce Tudose voia, evident, contrariul.



Noul CEx a inceput cu intirziere exact din cauza prelungirii acestor discutii. Social-democratii s-au regrupat dupa esecul de aseara, cind doreau defapt pastrarea in guvern a celor doua doamne “ penale” si au reluat discursul cu "statul paralel" care ii vaneaza si nu ii lasa sa isi puna in aplicare programul de guvernare pe care il asteapta romanii.

 

 

 

Cine sunt noii ministri votati de PSD

 

 

Paul Stanescu - Ministerul Dezvoltarii

 

Stanescu, seful PSD Olt, este unul dintre baronii PSD cu mare influenta in partid. A fost presedintele CJ Olt timp de 8 ani, iar din 2016 e senator. Şi-a impus si fratele pe listele parlamentare, Alexandru Stanescu, deputat, iar sotia sa a ajuns din profesor la Scoala generala Visina consilier la Ministerul Educatiei, potrivit HotNews.

 

Familia Stanescu e reprezentata la nivel politic si de tatal celor doi frati parlamentari, care a fost primar PSD in comuna Visina pana la 75 de ani.



Paul Stanescu e considerat unul dintre cei mai duri baroni din PSD, cu o influenta majora la nivel central. El l-a ajutat pe Liviu Dragnea, alaturi de alti lideri PSD din sud, sa preia sefia partidului.

 

timp insa, relatiile Stanescu - Dragnea s-au racit in ultimele luni, potrivit mai multor surse din partid.



Aceleasi surse spun ca Paul Stanescu conduce de facto judetul Olt, desi doar senator. De altfel, judetul Olt a primit in aceasta vara cei mai multi bani de la Ministerul Dezvoltarii prin Programul National de Dezvoltare Locala.



Paul Stanescu a fost timp de 8 ani presedintele CJ Olt, anterior fiind directorul firmei de mecanizare in agricultura Agromec Vișina (1992-2008), director I.A.S Studina (1988-1991) si directorul Fabricii de conserve Caracal (1982-1987). El a absolvit Facultatea de Agronomie Craiova (1982).


Stanescu a fost vizat si de o plangere penala a Curtii de Conturi pentru o presupusa finantare ilegala a echipei de fotbal FC Olt Slatina din banii Consiliului Judetean, dar nu există şi un dosar penal pe numele sau. Potrivit publicatiei ConcretInOlt, DNA a comunicat in luna septembrie a acestui an ca dosarul care-l vizeaza pe Stanescu pentru abuz in serviciu este in lucru la structura centrala a parchetului anti-coruptie (Sursa). DNA ceruse in 2015 redeschiderea anchetei penale care-l viza pe Paul Stanescu, solicitare admisa de Tribunalul Olt.



Paul Stanescu si-a impus in diferite ministere oameni extrem de apropiati in ultimul an. Astfel, la Ministerul Justitiei a impus-o ca secretar de stat pe Mariana Mot, fost judecator la Curtea de Apel Craiova,  scrie HotNews.ro ..

 

 

 

Marius Nica - Fonduri Europene

 

 

Marius Nica a mai fost ministru al Fondurilor Europene şi in guvernul Ponta in perioada martie – noiembrie 2015.

 

 

A lucrat în MApN şi a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, în calitate de secretar general, la Ministerul Mediului şi la Ministerul Muncii.

 

 

Nica a absolvit, in 2003, Academia Nationala de Informatii din Bucuresti, sectia Facultatea de Informatii.

 

 

Ulterior, Nica a obtinut o diploma de master la SNSPA Bucuresti, Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana (2003-2005) si a urmat un MBA la ASE, Facultatea de Administrare a Afacerilor in Limba Germana (2007-2009).

 

 

Dupa terminarea facultatii, Marius Nica a lucrat, timp de cinci ani, ca ofiter la Ministerul Apararii Nationale.

 


In perioada februarie 2008 - mai 2011, Marius Nica a fost consilier la cabinetul europarlamentarului PSD Rovana Plumb.

 


Timp de un an (mai 2011 - mai 2012), a fost administrator al societatii SC Holding Group Trading International S.R.L. Intre mai 2012 si ianuarie 2013, Nica a fost director de cabinet al Ministrului Mediului si Padurilor si apoi secretar general la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.



Odata cu numirea Rovanei Plumb la Ministerul Muncii, in martie 2014, Marius Nica a devenit secretar general la acest minister.

 

 

A fost ministru al Fondurilor Europene in perioada martie-noiembrie 2015, pana la demisia lui Ponta din functia de prim-ministru, iar in ianuarie 2016 a fost numit secretar general in acelasi minister.

 

 

 

 

Felix Stroe -  MInisterul Transporturilor

 

 

Felix Stroe e presedintele PSD Constanta si manager al regiei de apa din Constanta (RAJA) din 2003.

 

 

Intr-un interviu acordat in urma cu doi ani publicatiei info-sud-est, Stroe epxlica cum a rezistat sa stea deoparte de gruparea Mazare: "(...) N-am vrut sa ma bag in niciun fel in vreo colaborare economica cu primaria si am refuzat sa fiu vreodata beneficiar la ceva de la primarie. Si atunci daca eu nu m-am aplecat in fata lor si nu am vrut sa primesc nimic de la ei. (...) Nici n-au incercat, pentru ca stiau ca ii voi respinge ferm si vom intra si in altfel de discutii. Nu au existat presiuni pentru ca eu sunt un tip foarte ferm, dur si insensibil. Si nu ar fi avut castig de cauza. Si de unde stiti ca n-au vrut sa-mi puna bete in roate?".

 

 

A fost ales in fruntea partidului dupa retragerea lui Radu Mazare din viata publica. Intr-un interviu acordat aceleiaşi publicaţii, Stroe spune că a avut conflicte cu Radu Mazare, care l-au determinat sa si plece din functia de viceprimar in 2003. Potrivit Info Sud Est, Felix Stroe este unul dintre veteranii afacerilor postdecembriste de succes, managerul regiei de apa din Constanta din anul 2003 si presedintele PSD din iunie 2015. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, Felix Stroe a fost o aparitie foarte discreta in mass-media si viata publica. In 2015 a fost declarat incompatibil de catre ANI, din cauza ca ocupa simultan functia de manager RAJA si consilier local, din care a demisionat.

 

 

Ce declara despre lupta anticoruptie in noiembrie 2015: "DNA joaca un rol extraordinar. Chiar sunt cateodata mahnit cand se afirma ca nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste lupta anticoruptie. Daca nici in Romania DNA nu a punctat in lupta anticoruptie, sa ne bata Dumnezeu. Si cred ca e nevoie in continuare, inca 25 de ani, de DNA. Dupa 25 de ani mai vedem ce-o mai fi, dar eu am zis 25, n-am zis doi. Da, sustin DNA. Total, total, total".

 

 

 

Potrivit info sud est, din 2003, de la inceputul activitatii in cadrul RAJA, si pana in prezent, Felix Stroe a devenit actionar in inca sase societati si a achizitionat mai multe terenuri, cu suprafete semnificative. Afacerile acestuia din Constanta au prosperat permanent si se bucura de profituri insemnate si in prezent.  

 

 

Potrivit info-sud-est, deşi Felix Stroe sustine ca nu a fost implicat in niciun fel de intelegere economica sau de alta natura cu Primaria Constanta si Consiliul Judetean si ca acesta ar fi secretul faptului ca a rezistat atat in afaceri, cat si in functia de vicepresedinte al PSD şi desi nu era apropiat de grupul Mazare-Constantinescu-Strutinsky, este asociat in mai multe firme, inca din anii `90, cu Ion Dumitrache, un alt veteran al afacerilor postdecembriste de succes, cel care, de altfel, se ocupa in prezent de afacerile lui Felix Stroe. In anul 2011, Ion Dumitrache a aparut intr-un top intocmit de Revista Forbes cu o avere estimata la 8-9 milioane de euro.

 

 

Iar firmele lui Ion Dumitrache, care a fost si consilier judetean din partea PSD, vicepresedinte al partidului si este tatal deputatului social-democrat Cristina Dumitrache, au derulat numeroase contracte cu, spre exemplu, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, institutie aflata in subordinea CJC. Mai mult decat atat, in ultimii sase ani, Ion Dumitrache, prietenul bun al lui Felix Stroe, a avut monopol in furnizarea medicamentelor pentru DGASPC.

 

 

Potrivit Adevărul, Felix Stroe s-a născut pe data de 25 decembrie 1955 în localitatea Valea Teancului din Buzău. După ce a absolvit Liceul BPHaşdeu din Buzău, a urmat cursurile Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. Studiile şi le-a completat cu Academia de Înalte Studii Militare Bucureşti, Facultatea de comandă şi stat major, dar mai are şi un curs de manager în turism. Între anii 1978 – 1991 a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, din care cinci ani comandant de nave de război. Între 2000 şi 2003 a deţinut funcţia de viceprimar al oraşului Constanţa. Din 2003 este directorul general al SC RAJA SA. Este căsătorit şi are doi copii: Elena şi Cosmin.

 

 

Mai multe despre Stroe, aici

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22