Grupul de la Vișegrad către Tusk: toate statele UE trebuie să participe la reforma Uniunii

Dora Vulcan | 15.10.2017

O reformă a Uniunii Europene este ”de neconceput” fără participarea țărilor din Europa Centrală, a declarat vineri, la Bratislava, un înalt oficial polonez, la finalul unei reuniuni a șefilor de guvern din regiune cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, informează AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

Premierii țărilor din Grupul de la Vișegrad i-au cerut președintelui Comsiei Europene Donald Tusk să garanteze participarea liberă, egală și neîngrădită a tuturor membrilor UE la dezbaterea asupra viitorului UE,  transmite Agerpres.

 

Cei patru șefi de guvern au susținut că Tusk nu trebuie să cedeze inițiativa în favoarea altor instituții europene sau a câtorva capitale, a precizat Szymanski.

 

Reuniunea șefilor de guvern ai țărilor Grupului de la Vișegrad (V4) cu Tusk a avut loc în paralel cu summitul regional asupra consumului care se desfășoară în capitala slovacă, axat în mod concret pe problema privind standardele duble ale calității produselor vândute de unele companii în est, față de cele din vest, respectiv calitatea mai slabă a unor produse comercializate de unele mărci în țările est-europene ale UE față de produsele similare pe care aceleași mărci le vând în țările din vest.

 

În urma efectuării unor cercetări, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia și Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeană privind aceste standarde duble, iar de atunci scandalul s-a amplificat.

 

 

După ce pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe a apărut informația că România a participat la întâlnirea miniștrilor de externe din Grupul de la Vișegrad, ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu a spus că România este interesată de colaborare cu grupul de la Vișegrad pe teme ce reprezintă un interes pentru țara noastră.

 

”Poziția noastră oficială este foarte clară. România este interesată de colaborarea cu țările de la Vișegrad pe teme de interes și pentru România. Probabil că în următoarea perioadă, săptămâna viitoare, vom avea o reuniune la Budapesta a Vișegrad 4 pe tema Balcanilor de Vest, unde suntem invitați și noi. Noi nu facem parte din Balcanii de Vest, dar ne interesează pentru că evenimentele de aici au consecințe și pot avea influențe și asupra României. Din punctul nostru de vedere ideea fundamentală cu țările de la Vișegrad este să avem o colaborare și pe viitor pe acele teme care prezintă interes pentru România, mai ales teme unde putem aduce o valoare adăugată”, a precizat Teodor Meleșcanu. 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22