Inspector-şef al IJ: Este inedit să contești constatările colegilor în raportul DNA

E.b. | 16.10.2017

Gheorghe Stan, inspectorul-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, şi-a prezenta luni, in cadrul Sectiei pentru procurori a CSM, punctul de vedere.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Inspectorul-șef adjunct al Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan, a calificat luni drept "inedită" atitudinea unor membri ai echipei de control de la DNA, care au contestat o serie de constatări făcute de colegi în raportul final.

 

"Ce este inedit în acest raport este o notă de opinie separată, întocmită de către inspectorii Rădescu, Prisecariu și Focică, în care ce fac doamnele inspector? Arată că nu sunt de acord cu ce au reținut colegele lor în raport. Adică, mai precis, contestă constatările făcute de aceste colege. Această procedură eu, personal, nu am întâlnit-o în 19 ani de magistratură și șapte ani ca inspector — să contești constatările faptice reținute de colegi într-un raport de control", a declarat Gheorghe Stan, în cadrul ședinței Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

 

Potrivit acestuia, raportul de control nu a respectat nici structura stabilită prin ordinul inspectorului-șef al Inspecției Judiciare.

 

"Raportul nu a respectat structura din ordinul inspectorului-șef, din cauza faptului că, după încheierea propriu-zisă a activității de control, doamna inspector Rădescu, în calitate de coordonator, a remis în scris colegelor inspector o adresă prin care solicita ca partea lor din raport să fie întocmită după o nouă structură, stabilită personal de ea, fără consultarea celorlalți membri ai echipei și în contradicție cu ce era menționat, de altfel, în ordinul inspectorului-șef", a precizat Gheorghe Stan, citat deAgerpres.

 

Inspectorul-șef adjunct al IJ a prezentat luni, în cadrul Secției pentru procurori a CSM, punctul de vedere cu privire la raportul întocmit după controlul efectuat la DNA.

 

Pe 13 octombrie, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și-a exprimat în fața Secției pentru procurori punctul de vedere, precizând că nu există un raport de control unic întocmit în urma controlului Inspecției Judiciare la DNA, iar concluziile nu sunt unitare și armonizate.

 

Anterior, pe 12 octombrie, Elena Rădescu, coordonatorul echipei de control la Direcția Națională Anticorupție, și-a prezentat pentru aproximativ trei ore punctul de vedere privind raportul întocmit în urma controlului efectuat.

 

Concluziile raportului au fost însușite integral de inspectorii judiciari Mihaela Hitruc, Monica Pleșea și Sanda Mateș, în timp ce coordonatoarea echipei de control, Elena Rădescu, și Cornelia Prisăcariu și Mihaela Focică au formulat o opinie separată.

 

Cele trei au arătat, în opinia separată, că nu sunt de acord cu aprecierea unui refuz al șefei DNA de a pune la dispoziție documentele solicitate, deoarece nu a fost vorba de un refuz expres. În plus, ele au considerat că aspectele menționate în raport vizează modul de efectuare a controlului și nu activitatea DNA. 

 

Ştirea iniţială Este vorba despre raportul intocmit dupa controlul efectuat la DNA, transmite Agerpres.

 

Potrivit ordinii de zi publicata pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sectia pentru procurori urmeaza sa ia in discutie "Raportul Inspectiei Judiciare numarul 5115/IJ/982/DIP/2017 avand ca obiect 'eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor ce decurg din legi si regulamente de catre conducerea structurii centrale a Directiei Nationale Anticoruptie, precum si respectarea normelor procedurale si regulamentelor de catre procurorii si personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat'".

 

Pe 13 octombrie, procurorul-sef a DNA, Laura Codruta Kovesi, si-a exprimat in fata Sectiei pentru procurori punctul de vedere, precizand ca nu exista un raport de control unic intocmit in urma controlului Inspectiei Judiciare la DNA, iar concluziile nu sunt unitare si armonizate.

 

Mai mult, intrebata daca pe parcursul derularii controlului IJ a avut senzatia ca acesta este lipsit de obiectivitate, avand pe langa scopul declarat si un scop "ascuns", sefa DNA a spus: "Da, am avut aceasta senzatie, s-a venit cu teme care trebuiau verificate sau infirmate, s-a venit cu anumite zvonuri despre care au citit in presa si care trebuiau confirmate intr-un fel sau altul si da, s-a venit cu o anumita tema pentru identificarea unor dosare, a unor solutii sau a anumitor acte din dosare".

 

Laura Codruta Kovesi a prezentat, totodata, si un biletel despre care a sustinut ca ar fi fost "pierdut" de inspectorii Inspectiei Judiciare si pe care ar fi trecute mai multe numere de dosare.

 

Anterior, pe 12 octombrie, Elena Radescu, coordonatorul echipei de control la Directia Nationala Anticoruptie, si-a prezentat pentru aproximativ trei ore punctul de vedere privind raportul intocmit in urma controlului efectuat.

 

La iesirea din CSM, intrebata daca presiunea era atat de mare incat procurorii au inceput sa planga, fara a se preciza de catre jurnalisti despre cine ar fi vorba, Elena Radescu a raspuns: "Da, au fost umiliti.(...) Prin conduita, comportament". 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22