Miscarea lui Andrej Babis, denumit Trump al Cehiei, favorita la alegerile parlamentare

E.b. | 16.10.2017

Miscarea populista ANO a lui Andrej Babis, miliardarul reconvertit la politica, este considerata favorita la alegerile parlamentare din Cehia, de vineri si sambata,

Pe aceeași temă

 
 

 Aceasta miscare ar trebui sa aduca in viitorul legislativ si formatiunea anti-sistem SPD, partidul de extrema stanga anti-imigratie si anti-UE, scrie AFP.

 

Etichetat de tabloide drept "Trmp al Cehiei" sau "Berlusconi al Cehiei", deoarece controleaza doua mari ziare si cel mai important post de radio privat, "Andrej Babis profita de o puternica aversiune a alegatorilor fata de partidele politice", afectate de scandaluri de coruptie, arata politologul Josef Mlejnek.

 

Guvernul care va rezulta din aceste alegeri il va inlocui pe cel de centru-stanga social-democrat (CSSD) condus de Bohuslav Sobotka, dar in care ANO detine posturi importante.

 

Un sondaj recent atribuie nu mai putin de 30,9% din voturi pentru centristii lui Babis, patronul de origine slovaca al gigantului agro-alimentar Agrofert, al doilea cel mai bogat om din tara.

 

Acest scor este mai mare decat cel care ar urma sa fie obtinut impreuna de CSSD (13,1%) si partidul de dreapta ODS (9,1%), in trecut "greii" scenei politice.

Babis cere inchiderea granitei externe a UE pentru a stopa imigratia si se opune adoptarii euro, la fel cum fac Polonia si Ungaria.   

 

Acuzat de mai multe ori de tranzactii frauduloase, Babis este anchetat recent intr-o prezumtiva afacere de deturnare de fonduri europene, legata de o ferma ultra-moderna si de un complex hotelier.

 

"Acest dosar s-ar putea dovedi periculos pentru el in negocierile post-electorale. E posibil ca ANO sa castige alegerile dar s-ar putea gasi la guvernare fara Babis, in conditiile in care acesta vizeaza ferm postul de premier", crede Mlejnek.

 

Pe langa comunisti (KSCM, 11,1%), alte doua partide anti-sistem ar urma sa treaca pragul de 5%.

 

Partidul "Libertate si democratie directa" (SPD) al omului de afaceri ceho-nipon Tomio Okamura, ostil imigratiei si pentru iesirea tarii din UE, este creditat cu 7,3% din voturi.

 

"Aproape nu exista imigratie la noi, tara traverseaza o perioada de varf din punct de vedere economic, si totusi oamenii sunt nemultumiti", constata politologul.

 

In aceasta tara prospera a carei economie se bazeaza pe industria auto si pe exporturile spre UE, somajul era de 3,8% in septembrie iar cresterea ar urma sa ajunga la 3,1% in 2017.

 

Formatiunea anti-sistem, Partidul pirat condus de Ivan Bartos, programator, ar putea primi pana la 6,4% din voturi, mai mult decat partidul crestin-democrat KDU-CSL (6,2%).

 

Aceste alegeri vor fi urmate in ianuarie de cele prezidentiale. Veteranul stangii Milos Zeman, 73 de ani, pro-rus, pro-chinez si ostil imigratiei si favorabil lui Babis, ar urma sa obtina un al doilea mandat de 5 ani

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22