Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFSemnele declinului occidental
2017-10-17
9
Europa îmbătrânește, se depopulează, în timp ce popoare tinere așteaptă să o ia cu asalt. Acest sentiment de nesiguranță este mai puternic decât erodarea puterii de cumpărare și instabilitatea locului de muncă. El este un efect al declinului civilizației noastre, iar de acest declin sunt făcute responsabile elitele tradiționale care au dominat viața politică occidentală din 1945 încoace.

 

Multe explicații putem găsi cu privire la ascensiunea mișcărilor antisistem în toată Europa Occidentală, la validarea unor personaje precum Emma­nuel Macron, îndepărtate de figurile tradiționale ale politicii, cu privire la de­cizia Marii Britanii de a se reinventa în afara Uniunii Europene și, desigur, la se­paratismul catalan care agi­tă spiritele în aceste zile în Europa. Ce anume i-a de­ter­minat pe alegătorii aus­trieci să îl crediteze în aces­te zile pe tânărul Sebastian Kurtz și să îl propulseze în fruntea guvernului de la Viena? Țara afișează o sănătate economică de invidiat, iar perspectivele se arată la fel de bune și pentru anul care se apropie, șomajul este la cote minime istorice; într-o Europă afectată de delocalizări, eco­nomia austriacă atrage investiții și extinderi de unități de producție chiar și în domenii precum industria siderurgică. Și totuși, cea mai mare parte a electoratului austriac a preferat să aleagă un tânăr fără viziune și fără studii, alături de creditarea istorică a formațiunii de extremă-dreaptă FPÖ. Majoritatea observatorilor scenei politice austriece punctau lipsa de încredere pe care o inspiră figurile politicii tradiționale și un sentiment al declinului ce tra­ver­sează societatea austriacă, teama că țara lor se diluează într-o Uniune Europeană care s-a tot extins până la țărmurile Mării Negre și ale Balticii și mai ales într-o mon­dializare care nivelează specificitățile lo­cale. Situația este similară și în Germania, unde, în ciuda unei sănătăți excepționale a economiei germane, care înregistrează de la an la an recorduri în privința exce­dentului bugetar și al balanței comerciale, în ciuda reducerii istorice a inegalităților sociale, există o teamă a de­clinului ireversibil.

 

Pe acest fond al declinului emerge și separatismul ca­talan, al neîncrederii în pro­iectul unei Spanii plu­ri­etnice capabile să protejeze (atentatele din vară de la Barcelona, incapacitatea de a limita imigrația ma­gre­biană, care afectează în spe­cial Catalonia) și să asigure prosperitate. Acest sentiment al declinului a făcut electoratul american să îl voteze pe Donald Trump (sub sloganul MAGA - Make America Great Again), a determinat Brexit-ul, l-a adus pe Emmanuel Macron la putere (cazul fericit) și a dat un vot de blam partidelor tradiționale franceze prin­tr-un record al absenteismului și acor­darea majorității în Adunarea Națională unei formațiuni eterogene precum La Republique en Marche.

 

Te­renul a fost pregătit de un adevărat cu­rent intelectual reprezentat de filosofii Régis Debray (autorul unor eseuri de succes – Elogiul frontierelor; Un mit contemporan: dialogul civilizațiilor) și Alain Finkielkraut și, evident, de romanul vândut în milioane de exemplare, Su­punere al lui Michel Houellebecq. La fel și în Germania, manifestul care a stat la baza alcătuirii acestei nebuloase instabile in­ti­tulate Alternativa pentru Germania a fost cartea unui fost înalt funcționar al Bun­desbank, de orientare inițial social-de­mo­crată, Thiol Sarrazin, intitulată Germania care dispare, apărută în 2010 și vândută în prima săptămână de la apariție în 1,5 mi­lioane de exemplare.

 

Occidentul se află în declin, nu mai este cel care are inițiativa în istorie. Viitorul apar­ține zonei Asia-Pacific. Europa îmbă­trâ­nește, se depopulează, în timp ce po­poare tinere așteaptă să o ia cu asalt. Acest sentiment de nesiguranță este mai puternic decât erodarea puterii de cum­părare și instabilitatea locului de muncă. El este un efect al declinului civilizației noas­tre, iar de acest declin sunt făcute responsabile elitele tradiționale care au dominat viața politică occidentală din 1945 încoace. Emergența unor forțe poli­tice antisistem sau alternative, fără o ideologie clară (AfD este o nebuloasă de cel puțin patru curente ideologice, între ca­re extremiștii reprezintă numai o com­ponentă) denotă dorința societăților occi­dentale de a se reinventa. Desigur, agă­țarea de curentele extremiste care au fost responsabile de atrocitățile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial ilus­trea­ză perfect ceea ce Nietzsche spunea, și anume că „nu numai înțelepciunea is­to­riei, ci și nebunia ei izbucnesc în noi. A fi moștenitor e un lucru periculos“. Tre­zirea speranței că secolul XXI va fi și al Occidentului, găsirea unei direcții de vii­tor pentru societățile occidentale repre­zin­tă soluția la această tentație pentru ex­tre­me și pentru antisistem. 

TAGS : europa depopulare marea britanie uniunea europeana macron Sebastian Kurtz Occident FPÖ UE germania
Comentarii
Mihai 2017-10-26
Un articol care arata cat suntem de orbiti de false probleme si de ipocriti pe fond, noi, europenii. Cauzele sunt in alta parte. De ce imbatraneste populatia Europei? Pentru ca nu se mai fac copii. De ce nu se mai nasc copii? Pentru ca asta e consecinta finala a victoriei umanismului, care a hranit individualismul, dogma intangibila a Occidentului. Individualism egal egoism. Omul e in centrul lumii. Vrem numai sa primim, sa castigam, sa obtinem pentru propriile satisfactii. Ideea de sacrificiu, de a (te) oferi celorlalti, e buna doar ca sa stoarca lacrimi la televizor. Oriunde de uiti auzi numai cum copiii incurca, strica planurile, complica existenta. Si ca nu ne putem "asuma responsabilitatea". Suntem niste salbatici cu pretentii de oameni civilizati si superiori. Ne pierdem ireversibil ceea ce constituie esenta umanitatii. Am inlocuit-o cu bunastare, profit, divertisment, dar fara a plati si costurile. Dar ele vin oricum. Matematica nu poate fi inselata, asa ca nu prea mai e nimic de facut. Vor veni altii pe locul pe care il lasam singuri gol, prin sinucidere.
Cristian Sirb 2017-10-23
Mai degraba Europa traverseaza o perioada autodistructiva, ce nu poate fi imputata atat de lejer si obositor de repetitiv (in mai multe articole de pretutindeni) elitelor! E superficial sa credem ca, in ciuda binelui economic, al bunastarii, Europa se autodistruge din cauza elitelor! Elitele "vechi" ofereau si stabilitate si nivel politic la care noi, in RO, doar visam cu spasme. Europei i s-a urit cu binele, asta este explicatia in termeni vulgari. Nu imigratia este baiul, nici elitele, ci un inanalizabil mal de vivre coroziv. Care, posibil, ne va pierde.
lucid 2017-10-19
"Filosoful" Regis Debray!!! E vorba de extremistul stangist tovaras de crime al lui Che Guevara in jungla boliviana scapat cu greu de guvernul francez de la pedeapsa meritata. Aiurea declinul Europei - alegerile din Austria sunt semnul revigorarii adevaratei Europe. Declinul este al proiectului ocultei anti-crestine care a parazitat Uniunea Europeana in ultimii ani, Uniune Europeana gandita de adevaratii sai fondatori - De Gaulle si Adenauer, ambii crestini practicanti - ca o Piata Comuna intr-o Europa a patriilor. Sinistrul proiect al ocultei pus in practica de Soros al infestarii Europei cu milioane de musulmani a trezit popoarele. Si la noi nu e departe momentul cand va apare un partid adevarat al romanilor, crestin, sub lozinca Patrie, Credinta, Familie care va salva viitorul Romaniei aruncand la groapa de gunoi actualele constructii politice infestate de borfasi si slugi sorosiste.
Liviu 2017-10-19
1. Migratorii care vor Europa o fac pentru a trai pe spezele celor care muncesc, nu pentru a contribui la progres.
2. Asa ca, de va fi, o sa ne scufundam cu totii.
3. Ar exista o solutie financiara, cheltuielile cu copiii sa fie deductibile din cistig; pentru cei care nu au cistiguri, cel mult tichete de mincare, nenegociabile.
4. In rest, articolul si comentariile merita citite si chibzuit asupra lor.
julius001 2017-10-18
"Occidentul se află în declin, nu mai este cel care are inițiativa în istorie. Viitorul aparține zonei Asia-Pacific"..
....civilizatia europeana a fost si este inca fermentul inovarii si progresului....pana si a visa la viitor este o croiala pe tiparele gandirii europene...toate elementele care sunt marca europeana a inovatiei si excelentei au fost copiate, multiplicate si imitate pana la maimutareala...ca si cum repetitia la nesfarsit tine loc de inspiratie..china inghite hulpav elemente de civilizatie europeana in speranta ca asta tine loc de progres...nu e nimic organic in dezvoltarea zonei asiatice....o multiplicare si viermuiala de celule procariote...pur si simplu o dorinta fierbinte de a arde etape istorice, care, da, poate fi o forma de razboi...incepand cu propriile limite..daca omenirea nu merge in directia buna si se indreapta inevitabil catre aisberg, asemenea titanicului, cei mai inspirati vor trage cu ochiul la cele cateva barci de salvare si se vor pozitiona din vreme pe langa ele..
Sergiu Viorel Urma 2017-10-17
Cateva completari la excelentul articol "Semnele declinului Occidental."

Stanga radicala, asa zisa ''progresista", e fondatoarea unei noi ideologii, "fara granite", care e la moda acum atat in America cat si-n Europa. De aceea e atat de hulit Trump, care nu e nici politician, nici ideolog ca Obama, ci doar un om de afaceri pragmatic. Obama a incercat sa modifice pe cat posibil filosofia intemeietorilor Americii conform ideologiei lui liberal progresiste care se considera datoare sa schimbe fundamental societatea si s-o conduca spre "inevitabilul" progres, o forma de marxism cultural si social care impinge corectitudinea politica spre limitele ridicolului. Excesele si erorile lui Obama, mai ales in politica externa, l-au adus in prim pan pe Donald Trump, cu lozinca lui "Sa facem din nou America puternica" -- altfel spus, inapoi la America valorilor traditionale, cum a fost ea pentru cea mai mare parte a secolului 20. Daca va reusi sau nu ramane de vazut, pentru ca ceea ce vrea Trump si cele 62 de milioane care l-au votat e in contradictie cu progresivismul transnational si dogmatismul liberal care sunt la moda in lumea occidentala azi. (Pentru alte detalii vezi cartea mea "Screwed: Dansand cu Generalii'' lansata la Bookfest) Ceea ce este de remarcat e faptul ca toate ideologiile s-au nascut si au pornit din Europa, America fiind neatinsa pana acum de ele. Acum e si America cuprinsa de "rinocerizarea" culturala si nimeni nu stie cum se vor termina lucrurile si cate "victime" va face noua ideologie. Daca nu alergi si tu cu turma esti etichetat fascist, nazist, rasist, anti-feminist, etc. Ce urmareste stanga radicala in SUA? Nu numai inlaturarea lui Trump de la presedentie, ci si schimbarea Constitutiei, in numele unei "ordini mai juste," desi pentru milioanele de americani asta nu inseamna dacat mai multi bani castigati prin munca cinstita. De aici si pana la partidul unic nu-i drum lung.
Cateva concluzii: Toate ideologiile (inclusiv fascismul si nazismul) se trag din marxism/scialism/comunism si toate promit o lume "mai buna si mai dreapta." Desi predica toleranta, liberal progresistii sunt "toleranti" numai daca esti de acord cu ei. Noua ordine se declara adevar unic, orice dezbatere de idei trebuie blocata, chiar folosind forta (vezi Berkley, etc). In multe colegii din America orice diversitate e aplaudata (race, sex, sexual orientation) cu exceptia diversitatii de gandire, cea care conteaza cel mai mult. Cum spune Mark Steyn, e vorba de "totalitarian moronization of a generation" de tineri americani care nu au trecut prin razboaie si totalitarism inainte, cunoscind numai viata buna. Nu stiu istorie, altfel ar fi invatat ceva din ea.
Europa occidentala merge cu increderea pe linia trasata de UE, care gandeste si hotareste pentru toti. Inainte primeai directive de la Moscova, acum de la Bruxelles. Desfiintarea granitelor, globalizare, multiculturalism, diversitate controlata. (Referitor la multiculturalism, as vrea sa vad un refugiat din Orientul Mijlociu cantand o partita si o fuga de Bach la orga, pian, vioara, sau chiar la fluierul piciorului). Nationalismul e etichetat rasism, chiar si patriotismul e ceva desuet. Se opune cineva? Da, unele tari din fostul bloc sovietic (Polonia, Ungaria, Cehia) care stiu pe pielea lor ca inseamna corectitudinea politica: bagarea pumnului in gura, incet, incet... Romania ce face? Face ce-a facut dintotdeauna: alearga calare pe doi cai si observa cum bate vantul.
Intrebarea e ce sa va intampla in America, unde rinocerizarea mai poate fi inca stopata... de atat de detestatul Trump. America va continua sa fie puterea mondiala nr. 1 inca pentru multi ani, chiar daca asta nu-i pe placul Europei liberal progresiste, i.e. partea occidentala a ei "supusa" gandirii birocratilor supraplatiti de le Bruxelles.
Crup 2017-10-17
Asta cu sentimentul declinului occidental - desi real - este suprema ipocrizie a occidentalului. Nu vreti declin? Faceti naibii copii! Mai ales ca nivelul de trai din Europa este cel mai bun din istorie. Fara copii la o rata măcar minim de înlocuire (medie de 2,1 copii pe femeie) logic ca o civilizatie e in declin. De fapt nu in declin, ci pe cale de dispariție. Si cand zic astea, ma refer la etnicii francezi, germani, etc., adica cei care au creat aceste tari, nu la oceanul de "multiculturali" cu origini extra-europene care pur si simplu sunt.... asa cum sunt, lăsând la o parte exceptiile, numeroase de alfel, dar tot exceptii.
Dan Plesoianu 2017-10-17
Tot ce se intimpla in jurul nostru este rezultatul evolutiei naturale a fiintelor pe Pamint. Declinul civilizatiei occidentale se datoreaza tocmai succesului acesteia si faptului ca s-a distantat foarte mult de alte civilizatii. In acest mod, civilizatiile ramase in urma incearca sa profite si ele de avantajele unei civilizatii dezvoltate, rezultind astfel emigrarea masiva. Civilizatia occidentala atrage ca un magnet emigratia. Dar aceasta emigratie se ameste intr-o masura oarecare, inevitabil, cu civilizatia occidentala, rezultatul fiind o medie, care, evident, este mai mica decit maximul. Iar faptul ca civilizatia occidentala a luat un astfel de avint se datoreaza in primul rind conditiilor geografice. Daca ne uitam pe harta fizica a globului, vedem ca Europa este verde, in timp ce jumatate din Africa este galbena, la fel si Arabia, etc. Deci civilizatia s-a dezvoltat, evident, mult mai repede si mai mult acolo unde conditiile de teren au fost mai propice, si au permis practicarea unei agriculturi la nivel maxim. In desert nu cresc nici vaci, nici porci, nici macar oi, ci doar ceva capre. Nu exista lemn, din care sa se faca tot felul de produse.. Decit piatra si nisip. Si, in primul rind, nu exista apa !!! Apa este cea care face posibila dezvoltarea civilizatiilor. Asa ca sa nu ne miram ca in Europa vin tot felul de popoare din Africa si Arabia. Iar istoria a facut ca Europa sa fie mai populata decit alte zone verzi de pe glob, poate si datorita dimensiunilor ei relativ mai reduse, care a dus la aglomerarile de populatie, aglomerari care, pina la un punct, accelereaza dezvoltarea umana, pentru ca oamenii sint nevoiti natural sa coopereze, sa lucreze unii cu altii, si, ca orice haita, devin mai eficienti decit individul singur. Deci orice politica umana s-ar face, geografia, meteorologia si sociologia isi vor spune cuvintul, chiar daca omenirea reuseste, intr-o oarecare masura, sa influenteze limitat aceste date naturale (prin diverse constructii si modificari, atit ale geografiei, cit si ale meteorolgiei si sociologiei). Poate, daca va exista un guvern global, lucrurile sa poata fi tinute sub un oarecare control, insa aceasta idee este, cred, mai mult utopica decit posibila, pina la final.
Dumitru Sin 2017-10-17
Un articol lucid și cu ținută intelectuală deosebită , Un articol excelent dar deosebit de trist ,în fond.
Total 9 comments.
Recomandari
8423
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22