Europa: între provocările nucleului dur şi crizele periferiei

Fara Autor | 17.10.2017

Pericolele la adresa proiectului european abundă. Și nu vorbim doar de cele cu care ne-am obișnuit în ultimii ani: criza economică, hemoragia succesivă de refugiați din Ori­entul Mijlociu și Africa de Nord, ascensiunea populismelor de extremă dreaptă.

Pe aceeași temă

 

Văzută dinspre Bruxelles sau din capitalele binomului fran­co-german, Noua Europă pare să-și fi pierdut din euro-en­tuziasmul de altădată. Statele-fanion ale regiunii, pre­cum Ungaria sau Polonia, abdică deseori de la imperativul so­li­da­rității europene și chiar tind conjunctural să coa­gu­leze un front de rezistență împotriva pozițiilor nucleului dur. În plus, la capitolul democrație și stat de drept, câți­va dintre noii membri expun performanțe sub așteptări, alţii au sisteme po­litice corupte și chiar construiesc de­mo­crații iliberale.

 

Un alt pericol, mult mai puțin conștientizat, este cel al răs­pândirii dincolo de Marea Britanie a ceea ce am putea nu­mi „mirajul corbinist“. Punctual, o Mare Britanie cu Cor­byn premier ar schimba relația transatlantică. Un antia­me­rican virulent, adept al dezarmării nucleare unilaterale, simpatizant al Hamas, liderul laburist crede că NATO ar trebui desființat, declarând recent că, sub conducerea sa, Marea Britanie va regândi „relația specială cu SUA“. În plus, dincolo de Canalul Mânecii sunt o serie de mișcări ca­re par să cocheteze cu viziunea economică a liderului la­burist - de exemplu, mare parte a spectrului politic din Franța. În general, corbinismul avansează un model clasic de discurs de tipul „e bine să fie bine“, plin de platitudini atrăgătoare, dar care nu explică niciodată cum se poate ajunge în acest univers mirific pe care îl propovăduiește.

 

Dar poate cea mai intensă criză a momentului este ceea ce putem numi „revoluția identitară“ și care amenință să deschidă o veritabilă cutie a Pandorei în inima Europei. Este un fenomen pe care Ralf Dahrendorf îl anticipa după 1989, când, pe fondul deziluziilor de tot felul, al crizei eli­te­lor mainstream și al centrului, a înțeles faptul că oa­me­nii vor îmbrățișa „reemergența tribului, a raporturilor și emo­țiilor primordiale (...) ies la iveală legături naționale și religioase mai vechi. De vreme ce oamenii nu prea au de ce să se agațe, cad pradă profeților care îi umplu de ură față de ceilalți în numele autodeterminării“. Și astfel de tendințe există dincolo de episoadele recente pe care le-am observat în cazul referendumului din Catalonia și Sco­ția. Însă ele expun ceva încă și mai profund: proiectele se­paratiste din Europa (deopotrivă din Vestul și din Estul con­tinentului), în creștere numerică și de intensitate în ultimii ani, anunță apropierea unui nou tip de criză, cel al sta­talității, în care diferite comunități bine conturate în­cep să-și dorească formarea unui stat propriu, pe baze iden­titare. Sunt presiuni care bântuie prin multe colțuri din Vechea Europă: Tara Bascilor, Corsica, Flandra sau Pa­dania. Iar Rusia, o putere interesată în cel mai înalt grad ca Europa să uite de Est și să privească spre interior, consumată de conflicte interne, ar putea să folosească astfel de tensiuni. Doar și-a demonstrat potențialul sub­ver­siv în câteva cazuri recente. Este un moment critic, în ca­re statele naționale trebuie să-și pună, ca și Uniunea Eu­ropeană de altfel, problema „refondării“ simbolice, a reinventării lor programatice și a recâștigării încrederii cetățenilor, în acord cu realităţile secolului XXI.

 

Între timp, Parisul și Berlinul pregătesc propria variantă de reformă a proiectului european, în sensul aprofundării ins­tituționalizării nucleului dur și a eurozonei. Un test de­cisiv însă va fi dat și de cât de mult vor putea avansa în demersul coagulării unei Uniuni Europene a Apărării. (OCTAVIAN MANEA)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22