Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRegele a murit, trăiască regele!
2017-10-17
5
„Teleormanizarea“ administrației și a guvernării e departe de a fi istorie.

 

N-ar trebui să ne bucurăm prea mult că în bătălia internă din PSD, deocamdată, premierul Tudose a obținut o oarecare victorie înaintea lui Liviu Drag­nea. Sigur, faptul că liderul PSD a fost nevoit să dea înapoi, fie și tactic, acela mai ales că a trebuit să renunțe la omul său de mare încredere, Sevil Shhaideh, e o pierdere serioasă pentru el. (Cine i-a văzut chipul – opărit, desfigurat aproape – după CEx-ul de joi seara, știe că e așa.) Dar mă tem că opă­reala lui Dragnea nu înseamnă încă finalul său politic (iar juridic, lucrurile dau senzația că vor dura mult); oricum, „teleormanizarea“ admi­nis­trației și a guvernării e departe de a fi istorie.

 

Deocamdată, Dragnea a făcut un pas înapoi, iar Tu­dose unul înainte. Sub amenințarea pierderii gu­vernării, Executivul a învins tendința mo­nar­hică din partid – ceea ce, în sine, nu-i rău. Dar, cum spun, bucuria asistenței trebuie să rămână modestă. Căci Tudose nu-i deloc un cavaler al binelui și al onoarei, ba nici măcar nu mi se pare a avea cine știe ce curaj. Are ceva simț practic, ști­ind mai bine, din poziția executivă pe care o are, ce se poate și ce nu se poate. Dar pragmatismul său cade repede în neadevăr, ca atunci când a de­clarat că cele două doamne ministru și-au pre­zentat ele însele demisia, când s-a început ur­mărirea penală împotriva lor, dar că el le-a cerut să nu se grăbească, ci să vină „în fața partidului“. De fapt, așa cum el însuși spusese mai înainte și cum d-na Plumb a confirmat, chiar el le-a cerut demisiile, iar ele l-au refuzat.

 

Poate că asta, în limbajul de azi, se numește „ade­văr alternativ“. În schimb, e cu siguranță un ade­văr-adevărat că Bruxellesul s-a arătat nemulțumit de menținerea în guvern a unor miniștri urmăriți penal și că acesta e motivul esențial al remanierii (chiar dacă d-lui Tudose nu i-a displăcut deloc în fapt să o aplice, țintind în Liviu Dragnea). Pre­mie­rul a confirmat această situație, susținând că, da­că „percepția de nevinovăție“ e valabilă la Bu­cu­rești, la Bruxelles există o altă percepție, negativă, care blochează fondurile europene etc. Cu alte cu­vinte, spune cinic primul ministru, Bruxellesul ne obligă să-i remaniem pe cei mai capabili miniștri, ne tiranizează, ne dictează soluții împotriva drep­tății și adevărului-adevărat. Cu astfel de declarații „pragmatice“, Tudose nu face decât să-i în­cu­ra­jeze pe cei care susțin – și tot mai gălăgios mai ales în urma Brexit-ului – că UE este o „a doua URSS“. Vocația iliberală a premierului s-a afirmat limpede în acest fel (ca și în alte ocazii, precum în conflictul cu băncile) și n-a făcut decât să con­firme vocația iliberală și antioccidentală a PSD în ansamblu. Din păcate pentru Tudose, incom­pe­tența profesională masivă a resurselor umane ale partidului, opoziția calmă, dar destul de eficientă a președintelui Iohannis și inconsistența pro­gra­mu­lui de guvernare fragilizează poziția puterii PSD în ansamblu și împiedică guvernul să ad­mi­nistreze corect țara, fie și înclinând decisiv spre iliberalism. Poate așa se explică de ce gu­vernul nu îndrăznește să acționeze mai clar în sens an­tioccidental pe plan extern, de exem­plu, răspunzând pozitiv invitației pre­mie­rului maghiar și alăturând deschis Ro­mâ­nia Grupului de la Vișegrad.

 

Altminteri, premierul rămâne în con­ti­nua­re încremenit în „îndeplinirea pro­gra­mului de guvernare“, fără să aibă curajul să recunoască faptul că acest program (pe care Dragnea îl vede ca pe un text revelat) e inconsistent intern și deci nu poate fi în­deplinit. Refuză să admită că scăderea in­vestițiilor publice, spre a satisface pro­misiunile salariale, e un lucru rău și că insta­bilitatea fiscală, promovată de PSD, e păguboasă. Își dă seama că proiectul de schimbare a legilor justiției e numai un ca­dou făcut lui Liviu Dragnea și altor penali, dar vrea să scape de acest „cartof fier­binte“ și-l trimite în parlament. N-are cu­rajul să spună că trebuie renunțat la un pro­iect juridic căruia i se opun o mare parte a populației (vezi mișcările de astă iar­nă), câteva mii de magistrați, CSM, pre­ședintele republicii, Parchetul General și DNA și care îi îngrijorează pe aliații noștri occidentali. N-a vrut să sesizeze Curtea Constituțională în cazul Belina (așa cum n-a vrut nici gălăgiosul Tăriceanu), dar n-a avut nici curajul s-o admită limpede și mai ales să explice corect de ce n-a făcut-o.

 

Să nu ne facem deci iluzii. O fi fost o vic­torie „de etapă“, cum s-a spus, a pre­mierului Tudose; dar din partea lui nu cred că avem a ne aștepta la schimbări de politică internă încurajatoare pentru eco­nomie, pentru finanțe, pentru adminis­trație, pentru educație și nici măcar la un alt stil – mai coerent, mai competent, mai deschis – de a guverna. Unii i-au prezis premierului un viitor strălucit, convinși fiind că, în curând, va prelua partidul (și țara) de la Liviu Dragnea. Poate. Dar dacă se va întâmpla asta, mă tem că nu vom avea de spus decât: regele a murit, tră­iască regele! 

TAGS : PSD Liviu Drag­nea Tu­dose shhaideh DNA teleorman buxelles iliberal
Comentarii
Cristi 2017-10-22
O sa salveze Romania fascismul de USA virginia si Texas a lui Mihail Neamtu, trumpismul fundamentalist ortodox a lui Baconschi si Plesu sau agitatul ala stangist de la Cluj pe care l-a pocnit un PSDist...astea sunt alternativele de rahat!
Ion 2017-10-19
Si care e alternativa? Claudiu Nasui de la USR, vedeta la toate diacutiile se birt din studiourile tv ca altii pe vremuri, om postat permanent pe hotnews?...sau care altulbia tara in fraie, altul propulsat asa, vorba lui dragnea de ong-uri si servicii? Ca cu Ciolos nu s-a facut nimic, Orban n-are niciun vino incoace...care e alternativa?
Lie Ciocarlie 2017-10-19
Am cunoscut un profesor de drept, destul de apreciat, chiar a si contribuit modest (fiindca e cam constipat) la Noul Cod Civil comentat, care chiar asa spunea si chiar si credea (sau se prefacea, pentru a le inocula asta studentilor) ca crede ca UE =URSS. Si asta inca cu ani in urma. De unde rezulta ca, in cel mai bun caz, slujea hotii.
Liviu din Timisoara 2017-10-17
Acuzam intr-una PSD-ul pentru modul in care intelege sa faca politica. Amesteca , din plin, politicul cu economicul - prin economic intelegand propriile afaceri. Ma intreb in ce masura, candva, altundeva, lucrurile s-au petrecut diferit. La una dintre discutiile televizate membra PSD- membre opozitie, aveai toate motivele sa fii dezamagit. Madamele din opozitie, in afara de niste afirmatii cu caracter formal-general, asezonate cu cate un rictus de superioritate din cand in cand, n-au facut nimic. Opozitia nu da semne ca ar sti ce-i de facut. Adicatelea tu pui in discutie probleme de gestionare a unei tari, si tot ce oferi, sunt niste glumite, niste zambete fortate. Nu formulezi o idee concreta, nu prezinti niste cifre. Da, un Stolojan stia ce spune ... Basescu, inca mai stia ce spune din cand in cand ...acum insa, in epoca lucrului bine facut, se cam bate apa-n piua. Si ma refer doar la argumentele opozitiei. Prin comparatie,se pare ca PSD-ul pare sa aiba ceva sange-n vene...stie ce vrea.
Iar actualul premier pare unul care stie pe ce scaun shade. Cred ca tara asta are nevoie de 4 ani de tehnocratie, cu doi ingineri, unul in fruntea guvernului si altul la presidentie...nu de niste filozofi amatori...precum fusese odinioara un Constantinescu, sau de niste smecherasi de cartier, dispusi sa bea cu oricine. Personal m-am saturat de glumite, de bascaliute.Fiindca unii rad, altii isi vad de afaceri si toti platim. Pe unde-or mai fi Videanu, Berceanu ? Si-au facut baietii plinu si s-au dus la plaja ?
Felix 2017-10-17
Pai dupa Geoana, Ponta si Dragnea ar fi logic sa urmeze Tudose. Inca putin si o sa ii regretam pe Iliescu si Nastase, aia macar nu erau tampiti, ca de morala nu poate fi vorba in PSD.
Total 5 comments.
Recomandari
8820
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22