Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Republica Moldova: președintele Dodon poate fi suspendat - a decis Curtea Constituțională
Dora Vulcan - - - -
2017-10-17
International
0

Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis, marti, ca Parlamentul poate demara procedura de suspendare din functie a presedintelui Igor Dodon dupa ce a respins de doua ori candidatura lui Eugen Sturza la functia de ministru al Apararii. Consilierul lui Dodon îi amenință pe judecători cu pușcăria.

 

 

 

UPDATE - Consilierul lui Dodon, Maxim Lebedinschi: "Decizia este una de raspundere penala, toti judecatorii Curtii vor raspunde in fata legii, ar putea face puscarie . Constitutia nu este o carpa, nu s-au nascut in aceasta functie. Decizia de astazi este o actiune complexa. Nu recunoastem aceasta decizie."

 

Igor Dodon a incalcat Constitutia atunci cand a refuzat sa-l numeasca pe Eugen Sturza la aparare, asa ca poate fi suspendat din functie, a decis marți Curtea Constitutională, transmite Pro TV Chișinău.

 

Magistratii afirma ca temporar interimatul poate fi asigurat, in ordine, de presedintele Parlamentului sau prim-ministru, care poate lua deciziile necesare. Presedintia afirma ca dupa hotararea de astazi, judecatorii CC trebuie trasi la raspundere penala.

 

 

Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională a hotărât:

 

- În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligaţii constituţionale a Preşedintelui.

 

- Instituirea interimatului funcţiei, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligaţie constituţională şi circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituţională, în conformitate cu competenţa atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constituţie.

 

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

TAGS : republica moldova igor dodon curtea constitutionala decizie suspendare refuz dodon respingere candidatura eugen sturza ministerul apararii consilier dodon amenintare puscarie judecatori
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1848
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22