Tăriceanu: Legea pensiilor se amână, impozitul pe venit scade dar nu se știe pentru cine

Dora Vulcan | 18.10.2017

Coalitia de guvernare PSD-ALDE s-a intrunit miercuri într-o noua sedinta, cu intenția de a lua decizii cruciale pentru buzunarul românilor.

Pe aceeași temă

 

 

Cel care a iesit sa vorbeasca despre ce s-a stabilit in sedinta a fost liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, care nu a părut prea sigur pe subiectele discutate și pe ceea ce s-a decis. Impozitul pe venituri va fi scazut de la 16% la 10%, a sustinut Tariceanu. El nu a știut să explice dacă se va aplica tuturor salariatilor, asa ca i-a trimis pe jurnaliști să-l întrebe pe ministrul de Finante.  De asemenea, el a evitat să spună dacă guvernu va aplica majorările salariale de la 1 ianuarie, în condiţiile în care prin Legea salarizării s-a stabilit că mai multe categorii socio-profesionale vor beneficia de creşteri ale veniturilor. ”E o întrebare prea amplă”, a răspuns Tăriceanu, citat de Adevărul.

 

 Ziaristii l-au intrebat pe Tăriceanu daca se introduce cota zero pentru salariile sub 2.000 de lei. "In faza actuala nu stiu sa raspund la aceasta intebare", a raspuns Tariceanu, indrumandu-i pe ziaristi catre ministerul Finantelor sau Muncii.

 

Ulterior, a iesit si Liviu Dragnea la declaratii, anunand si el ca se reduce impozitul pe venit de la 16% la 10%. Ziaristii l-au intrebat si pe liderul PSD daca se introduce cota zero pentru salarii sub 2.000 de lei.

 

"Alta intrebare", a replicat Liviu Dragnea, inainte de a adauga ca "mai multe detalii veti vedea de la guvern".

 

 De asemenea, liderul ALDE a punctat faptul că noua lege a pensiilor va ajunge în Parlament pentru a fi discutată anul viitor. „Legea este extrem de complicată, de stufoasă. Sunt milioane de dosare care trebuiesc analizate pentru a evalua impactul acestei legi“.  

 

Despre transferul contributiilor CAS si CASS de la angajator la angajat, liderii coalitiei de guvernare nu au discutat, a spus liderul ALDE. El a afirmat, insa, ca masura intra in vigoare de la 1 ianuarie si a dat asigurari ca nu va exista nicio cheltuiala suplimentara a angajatorului.

 

El a explicat ca TVA Split se va aplica de la 1 ianuarie doar pentru firmele rau platnice sau pentru cele aflate in insolventa. Pentru celelalte, masura este optionala.

 

In legatura cu Legile Justitiei, Tariceanu a afirmat ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, se va prezenta cu pachetul de legi in Comisia Juridica, iar apoi se va decide ce vor face mai departe.

 

La final, liderul ALDE a anuntat ca luni va depune la CCR sesizarea in dosarul Belina.

 

 

 

Declarații Tăriceanu (monitorizare ziare.com):

  • Guvernul pregateste elaborarea bugetului, dar trebuie sa plecam de la cateva principii.
  • Fiecare minister trebuie sa isi prioritizeze investitiile.
  • Bugetul pe 2018 se va incadra in deficitul de 3%.
  • Avem in vedere majorarea punctului de pensie, de la 1 iulie 2018. Impozitul pe venituri va fi scazut de la 16% la 10%.
  • Nu am mai discutat despre contributii, cred ca presupune o prezentare mai mare. Nu va fi nicio cheltuiala suplimentara a angajatorului.
  • Legea pensiilor vom lucra la ea in anul viitor. Nu cred ca va ajunge in Parlament in acest an.
  • TVA Split se va aplica de la 1 ianuarie doar pentru rau-platnici sau pentru cei in insolventa. Vrem sa eliminam evaziunea fiscala.
  • Legea pensiilor este extrem de complicata, de stufoasa, sunt milioane de dosare care trebuie analizate. Pilonul II ar putea fi optional.
  • Nu exista minister care sa nu primeasca bani pentru investitii, dar vom analiza ce au facut in acest an cu banii.
  • In legatura cu Legile Justitiei, Tudorel Toader se va prezenta cu pachetul de legi in Comisia Juridica, iar apoi vom decide.
  • In legatura cu sesizarea CCR in dosarul Belina, am asteptat punctul de vedere al expertior, ni l-au prezentat, iar luni voi depune la CCR sesizarea despre care am vorbit.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22