Fostul ministru Andrei Marga răbufnește: DNA nu trebuie să existe, acum guvernează țara

Dora Vulcan | 18.10.2017

Prezent la Oradea, cu ocazia lansării ultimei sale cărţi, "Justiţie şi valori", fostul ministru de Externe Andrei Marga a făcut o serie de declarații la adresa parchetului anticorupție. ”DNA nu ar trebui să existe", a declarat fostul demnitar, care acuză DNA de amestec în guvernarea ţării.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

În timpul dezbaterilor ocazionate de lansarea cărții "Justiţie şi Valori", fostul demnitar şi rector al Universităţii Babeș-Bolyayi a vorbit şi despre DNA.

 

"Lumea la noi crede că DNA-ul este normal. Nu! DNA-ul nu există decât în România și Bulgaria și DNA-ul nu trebuie să existe. Trebuie să existe o secție de combatere a corupției în procuratura generală, asta, cum să zic, nu se anihilează lupta anti-corupție."

 

Andrei Marga a mai spus că e necesar un control asupra activităţii DNA şi că în sistem ar trebui admişi magistraţi cu mai multă experienţă. 

 

"Înființarea DNA e o măsură luată de guvernarea Năstase ca să se accepte la Uniunea Europeană capitolul justiție, pe lângă alte măsuri. Dar să fim clari, e o măsură, nu e legată de o normă constituțională. Acum DNA-ul face regulile în țară, DNA-ul, să fim lucizi, cam guvernează țara",  a spus Marga. 

 

Andrei Marga, care a ocupat şi fotoliul de ministru al Educaţiei, a vorbit şi despre prestaţia lui Liviu Pop în această poziţie.

 

"Ministerul actual nu e mai slab decât cele anterioare. Din păcate, toate sunt slabe. Nu apar la minister oameni cu capacitatea de a concepe învățământul sau Educația ca un întreg și, desigur, de a face o reformă. Este ora unei noi reforme în Educație."

 

Andrei Marga a fost ministru de Externe în Guvernul Ponta, în 2012, însă a fost demis după ce în presă au apărut informaţii cu privire la o posibilă colaborare a sa cu Securitatea. Ulterior, CNSAS a stabilit că Marga nu a fost colaborator al poliţiei politice, însă a redactat câteva note informative sub numele de cod Horia.

 

La vremea numirii sale, Marga era membru al Biroului politic central al PNL si profesor de Filosofie Contemporana si Logica al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Nascut la data de 22 mai 1946, Andrei Marga a absolvit facultatea de Filosofie in 1971 si Doctoratul in Filosofie Contemporana in 1976, la Universitatea Babes-Bolyai. Intre 1990-2012 a ocupat functiile de decan, prorector si rector ale aceleiasi universitati.

 

 Marga a fost unul din adversarii cei mai activi ai reformei Invatamantului initiata de Funeriu.  

 

Intre 1997 si 2000 a condus Ministerul Educatiei Nationale, perioada in care a lansat programul reformei comprehensive a educatiei, care includea reforma curriculara, schimbari in managementul academic si financiar in domeniul educatiei.

 

 

 În calitate de președinte al ICR (2012), Marga și-a propus să promoveze caloriferul - ca invenție ”transilvană”.

 

Andrei Marga a spus, în octombrie 2012, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca promovarea caloriferului va face parte din noua orientare pe care vrea sa o dea Institutului.

 

"Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice si muzica. In cazul in care au fost facute bine, este in regula. Apoi pe tot felul de intalniri. Institutele trebuie sa revada conceptul de cultura cu care opereaza, trebuie sa venim la un concept natural de cultura, inclusiv cu filmul. Filmul a facut pasi mari in Romania, muzica, arte plastice, fara dubii, trebuie sa facem loc si stiintelor si tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o inventie transilvana, cati stiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt si alte lucruri care trebuie etalate", a spus Marga, invitat miercuri seara la Realitatea TV.

 

Andrei Marga este autorul a numeroase carti avand ca subiect Istoria filosofiei moderne si contemporane, Filosofia politica si a religiei. De asemenea, Marga a primit mai multe premii si distinctii internationale.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22