Dupa legea pensiilor, alta promisiune neonorata: impozitul zero pentru salariile sub 2000 lei

E.b. | 19.10.2017

Ionut Misa, Ministrul Finantelor, a recunoscut miercuri seara ca impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei nu va fi implementat in 2018, asa cum prevede programul de guvernare PSD/ALDE, si a anuntat o taxa de solidaritate de 2%.

Pe aceeași temă

 

Incepand cu 2018, impozitul va scadea de la 16 la 10% "pentru absolut toate veniturile", concomitent cu reducerea si transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.

 

Intrebat la Antena3 ce se intampla cu impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000  de lei, Ionut Misa a raspuns: "Aceasta masura nu va fi implementata in aceasta perioada si pana la sfarsitul anului", conform HotNews.

 

In schimb, va exista o "taxa de solidaritate" de "2% care va reveni angajatorului".

 

Ionut Misa a vorbit si despre faptul ca pentru "categoriile de munca clasa I si a II-a" angajatorul va avea in continuare obligatia sa plateasca contributiile.

 

Rugat sa dea mai multe informatii in legatura cu asa-numita taxa de solidaritate de 2%, ministrul Ionut Misa a precizat ca se refera o taxa reglementata si printr-o directiva europeana, pe care o plateste angajatorul la fondul de salarii.

 

"Este o directiva europeana care reglementeaza pentru fondul de salarii o anumita taxa (...) O plateste angajatorul la fondul de salarii, sa aiba si el o responsabilitate fata de bugetul de stat".

 

El a insistat ca aceasta taxa "nu poate sa insemne o taxa in plus sau crestere salariala".

 

"E o taxa ce se aplica la fondul de salariu, care nu poate fi eliminata sau comasata cu alte categorii de contributii", a adaugat el.

 

 

Declaratii Ionut Misa:

 

Indiscutabil ca sunt bani de salarii, sunt bani de pensii si pentru toate proiectele


S-au aruncat tot felul de stiri false pentru a crea confuzie, cineva o face intentionat si arunca in piata astfel de neadevaruri
 

Ce masuri vor fi luate: scade impozitul pe venit de la 16% la 10%. Aceasta masura va intra in vigoare de la 1 ianurie 2018 pentru absolut toate veniturile, toate categoriile de venituri prevazute de Codul Fiscal
 

Masura se realizeaza cumulativ cu reducerea contributiilor si cu transferul contributiilor de la angajator la angajat
 

Ramane in continuare obligativitatea ca angajatorul sa declare la stat suma reprezentand contributiile angajatului, angajatul nu are nicio obligatie in plus
De asemenea, se reduc contributiile sociale de la 39% la 35%
 (Intrebat despre masura promisa de impozit zero petru salariile sub 2.000 de lei) Aceasta masura nu va fi implementata in aceasta perioada si pana la sfarsitul anului

 

Alta masura: vom mai avea o taxa, pe care o vom numi taxa de solidaritate sau asa, nu ne-am decis inca, de 2%, care va reveni angajatorului
 (Intrebat daca sunt pregatite firmele pentru transferul contributiilor) Da, eu nu cred ca este vreo problema din acest punct de vedere, termenul se stia de mult timp, masura era prevazuta in programul de guvernare
Am avut crestere economica de 6,1%. PIB-ul Romaniei a crescut cu aproape 22 de miliarde, a ajuns la 837 de miliarde

   

Punctul de pensie va creste de la 1 ianuarie 2018
    

Cresterile din Sanatate sunt foarte consistente si cu acest lucru sunt de acord si unii lideri sindicali. Nu intelegem insa sa acordam sporuri similare personalului medical si personalului nemedical. Nu poti sa-i da unei secretare un spor de calculator de 15%.

 

    
Ministrul de Finante Ionut Misa a  incercat , fara pre amult succes sa lamureasca masurile ce vor fi luate de Guvern, dupa ce liderii coalitiei, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, nu au vrut sa dea raspunsuri clare.

 

 

"Alta intrebare"

 

Coalitia de guvernare PSD-ALDE s-a intrunit miercuri intr-o noua sedinta, in cadrul careia s-au luat decizii cruciale pentru buzunarul romanilor, insa despre care liderii celor doua partide de guvernamant au dat putine detalii concrete.

 

Primul care a iesit la rampa a fost Calin Popescu Tariceanu, care a anuntat ca impozitul pe venit se va reduce de la 16% la 10%. Insa intrebat daca masura se aplica tuturor salariatilor sau daca se introduce impozit zero pentru salariile sub 2.000 de lei, asa cum prevedea programul de guvernare, Tariceanu nu a stiut sa raspunda si a trimis presa sa intrebe ministrul de Finante.

 

Ulterior, si Liviu Dragnea a refuzat sa faca precizari pe aceasta tema.

 

"In ceea ce priveste impozitul pe venit, acesta se reduce de la 16% la 10%", a spus Dragnea.

 

Intrebat daca pentru persoanele care au salariul sub 2.000 de lei impozitul va fi zero, liderul PSD a dat celebrul raspuns "alta intrebare", citat de ziare.com.

 

Jurnalistii au insistat, dar Dragnea le-a spus ca "mai multe detalii veti vedea de la Guvern".

 

In programul de guvernare se arata ca impozitul pe venit ar urma sa scada de la 16% (2016) la 0% la 1 ianuarie 2018 pentru salariatii care au maximum 2.000 de lei brut pe luna si de la 16% la 10% (2018) pentru cei cu un salariu brut lunar de peste 2.000 lei.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22