Carles Puigdemont: Catalonia nu poate accepta controlul ilegal al Madridului

E.b. | 22.10.2017

Cetatenii Cataloniei nu pot accepta masurile ilegale luate de guvernul spaniol pentru a conduce regiunea direct de la Madrid, a declarat liderul catalan Carles Puigdemont.

Pe aceeași temă

   

El face apel la Parlamentul regional sa actioneze impotriva acestor masuri, transmite Reuters, citata de HotNews.

 

Puigdemont (foto, stânga), a afirmat ca decizia prim-ministrului spaniol Mariano Rajoy (foto, dreapta) de a destitui guvernul regional si de a forta organizarea de noi alegeri, este "cel mai grav atac impotriva institutiilor si a cetatenilor din Catalonia de dupa dictatura militara a lui Francisco Franco".

 

"Cer Parlamentului sa convoace o sesiune plenara in cursul careia noi, reprezentantii suveranitatii cetatenilor, vom putea decide cu privire la aceasta incercare de a lichida guvernul nostru si democratia noastra si sa actionam in consecinta", a spus Puigdemont intr-un discurs televizat.

 

Parlamentul catalan ar urma sa fie dizolvat

 

Guvernul de la Madrid a decis sambata, intr-o sedinta extraordinara, activarea articolului 155 din Constitutia Spaniei, care permite suspendarea autonomiei Cataloniei.

 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat la finalul sedintei executivului ca atributiile administratiei catalane vor fi transferate guvernului de la Madrid.

 

Parlamentul catalan ar urma sa fie dizolvat, iar in urmatoarele 6 luni ar urma sa fie organizate alegeri regionale in Catalonia, a mai declarat Rajoy.

 

Manifestatii in centrul Barcelonei

 

Sute de mii de manifestanti catalani, in frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sambata centrul Barcelonei pentru a cere independenta dupa ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, conform Agerpres.

"Este timpul declararii independentei", a spus Jordi Balta, 28 de ani, angajat intr-o papetarie, apreciind ca ora dialogului a trecut.

Manifestatia, care a reunit 450.000 de persoane, potrivit politiei locale, era initial organizata in scopul de a cere eliberarea a doi lideri, Jordi Cuixart si Jordi Sanchez, liderii Omnium Cultural si respectiv Adunarii Nationale Catalane (ANC), principalele doua asociatii separatiste, inculpati pentru revolta impotriva autoritatilor, dar adunarea a luat o alta turnura dupa anunturile de sambata ale Madridului

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22