Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Vosganian se intoarce: Gaina evazionista, inventia presei; o idiotenie a unor agentii
E.B. - - - -
2017-10-22
Actualitate Interna
0

Vicepresedintele ALDE, Varujan Vosganian, a sustinut duminica, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca "gaina evazionista a fost o inventie a presei, o idiotenie inventata de unele agentii de presa

 

"Niciodata n-am spus asa ceva", afirma Varujan Vosganian, la Antena3, conform HotNews.

 

In momentul in care a fost intrebat de moderatoarea emisiunii daca consuma oua de la gaini de tara, Varujan Vosganian a inchis telefonul.

 

"Declaratiile mele starnesc scandal numai in presa", a mai spus Vosganian, intrebat daca a fost "certat" in coalitia de guvernare, dupa aceasta postare.

 

Varujan Vosganian, deputat ALDE si fost parlamentar PNL, a scris la inceputul lunii octombrie, pe pagina sa de Facebook, ca inclinatia romanilor spre autoconsum "ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei" pentru ca gradinile, cotetele si atelierele din curte produc PIB, nu si impozite.

 

Postarea lui Vosganian a declansat, la acea vreme, o revarsare de umor in online.

 

Ce scria Varujan Vosganian pe Facebook:

 

Punguta cu doi bani...

 

Fiecare ou mancat de la gaina din curte 'vaduveste' bugetul de cincizeci de bani ! :-)

 

Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.

 

Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe.

 

In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban.

 

La fel in ce priveste rosiile din brazdele de acasa, magiunul din prunii din gradina, sapunul din grasimile adunate peste an, pulovarele tricotate din lana oilor de la stana etc. etc.

 

Toate acestea, cotetele, brazdele, gradinile, stanele si atelierele din fundul curtii produc produs intern brut, dar nu produc si impozite. Productia din gospodariile populatiei ajunge la peste 20% din PIB, fara sa produca niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pietele taranesti.

 

Locuitorii din Danemarca, Franta si din alte tari care ajung la venituri bugetare in jur de 45% din PIB nu au gaini in curte si nici nu amesteca in ceaun rosiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

 

Faptul ca avem o atat de puternica inclinatie spre autoconsum, si nu doar in ce priveste alimentele, ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei".

 

Deputatul a revenit apoi cu o alta postare pe reteaua de socializare in care spune ca reactiile la afirmatiile sale il fac sa creada ca a "fost prea ... abstract".

TAGS : Vosgania ALDE gaina evazionista inventie presa idiotenie
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
Total 0 comments.
3576
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22