Analiză Hotnews: Gurile de foc ale propagandei ruse în presa românească

Dora Vulcan | 23.10.2017

Propaganda rusa în Romania a început să aibă semnătură după ce mesajele Moscovei s-au răspândit multă vreme în spațiul românesc prin comentatori online sau prin site-uri conspirationiste. Lor li s-au adaugat oameni de presa vechi si noi, în paralel cu dezvoltarea Sputnik în limba română.

Pe aceeași temă

 

 

Dincolo de politicienii romani si ceilalti "experti" carora mai toate televiziunile le ofera platforma sa faca, voluntar sau nu, jocurile Kremlinului, cine sunt publicistii si institutiile media care, cu mana lor, transmit propaganda Moscovei? Reteaua de "informatii alternative" Sputnik este, alaturi de televiziunea RT (fosta Russia Today), unul dintre pilonii propagandei ruse la nivel international. Ambele sunt ale statului rus. Platforma Sputnik in limba romana a fost lansata in Republica Moldova in februarie 2016. O vreme, ea a trecut nebagata in seama in Romania. Dar, anul acesta, a crescut semnificativ - scrie Hotnews.ro într-o analiză destinată fenomenului.

 

 

Sputnik si-a intarit, prin continutul sau, rolul de camera de rezonanta pentru jurnalistii din Romania al caror mesaj coincide, voit sau nu, cu cel al Rusiei. Acesta pare sa fie, de altfel, principalul obiectiv al site-ului, avand in vedere ca nu vine cu propriile investigatii, anchete, reportaje sau stiri, ci, in general, preia si impacheteaza "alternativ" informatii si luari de pozitie din presa romana. 

 

 

Cine semneaza pe ro.Sputnik.md?

 

 

Dragos Dumitriu (sau cu initialele D.D..) -  fost parlamentar si membru PRM, asociat multa vreme cu OTV si cu Dan Diaconescu si care, in anii '90, a lucrat la mai multe publicatii, inclusiv ziarul de scandal "Atac la persoana". Pe langa articolele curente, Dumitriu semneaza, pe Sputnik.md, si editoriale. Intr-unul dintre ultimele sale comentarii, dedicat "fenomenului Vadim", el scrie, intre altele: "Marturisesc ca, de multe ori, ma gandesc cum ar fi Romania cu un presedinte de talia lui Vladimir Putin, un premier ca periculosul Viktor Orban, un diplomat ca Serghei Lavrov? Conducatori care sa inspire incredere si sa dea putere..."

 

Pe langa Dumitriu, la Sputnik s-au strans mai multe personaje ce transforma platforma rusa intr-un punct nodal al propagandei. Sunt editorialisti cu experienta in presa - fie ea militanta, de scandal, angajata politic sau extremista. Printre ei, reprezentanti ai altor redactii care s-au remarcat in ultimii ani prin mesajele pro-ruse si antioccidentale, precum Activenews.ro sau Napocanews.ro.

 

 

Editorialisti Ro.sputnik.md:

 

Ionut Tene - autor al mai multor carti, in special de poezie, este angajat al Primariei din Cluj, la Biroul de invatamant. In prima parte  anului, presa locala relata ca impotriva lui a fost depusa o petitie, fiind acuzat ca, in paralel cu activitatea din primarie, controla site-ul nationalist-extremist Napocanews.ro. Ulterior, impotriva lui au depus plangeri, potrivit Actual de Cluj, si UDMR si comunitatea evreilor din Cluj, din cauza ca Primaria a permis angajarea pe post de sef de birou a unei persoane care "a facut apologia Garzii de Fier".

 

Ilie Catrinoiu - comentator pe mai multe bloguri si site-uri nationaliste, conservatoare, anti-UE, anti-americane si anti-occidentale in general. Intre altele, a fost vazut, conform ILD, la lansarea de carte pe care Aleksandr Dughin a tinut-o in primavara, la Bucuresti.

 

Octavian Racu - sociolog din Republica Moldova, apropiat lui Iurie Rosca, alaturi de care a tradus, in Moldova, o carte a lui Dughin si a semnat prefata unei alte carti a aceluiasi autor . Scrie si pe diverse site-uri de presa (Voxpublika.md sau Flux.md, la acesta din urma lucrand alaturi de Iurie Rosca, promotor al eurasianismului lui Dughin in Republica Moldova)

 

Bogdan Duca - politolog si teolog ce se declara conservator si care se exprima impotriva valorilor occidentale, "sorosiste", dar care, intr-un articol in care il proclama pe Dughin drept o "legenda" cu o "biografie destul de banala", proclama ca "Vladimir Putin este un presedinte ales constitutional, prin vot popular, intr-o Rusie in care exista pluralism politic, opozitie politica si mediatica, exista libertate de expresie la fel de controlata ca si in orice stat occidental." Articolul dat drept exemplu a aparut acum trei ani pe un alt site unde Duca semneaza regulat, cu acelasi discurs pro-rus si impotriva valorilor euroatlantice, Activenews.ro. In prezent, Bogdan Alexandru Duca figureaza ca expert la cabinetul lui Victor Opaschi, la Secretariatul de Stat pentru Culte. Bogdan Duca mai semneaza pe propriul blog si, in trecut, a scris si pentru CriticAtac, platforma online de stanga.

 

Mihai Antonescu - prezentat de Sputnik drept analist financiar si "unul dintre primii experti de imagine din Romania", este o persoana intrata in presa la inceputul anilor '90, a trecut prin nenumarate proiecte media marcate de controverse si scandal, inclusiv OTV si Atac la Persoana, Digi 24 relatand, recent, ca el a primit la un momen dat si o condamnare pentru propaganda nationalist-sovina.

 

 

Despre contextul apariției propagandei oficiale ruse și îndreptarea ei spre posturi tv și radio din România, de stat și private, citește analiza integrală în Hotnews.ro.

   

 

 

foto: editorialiștii Sputnik

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22