Fostul șef al Poliției Rutiere: Am avut curaj să-l contrazic pe Oprea. Nu mi-a mai trebuit

Dora Vulcan | 24.10.2017

Fostul șef al Poliției Române Petre Tobă s-a prezentat marți la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Capitală, transmite Digi 24.

Pe aceeași temă

 

 

 

Foşti  şefi ai Poliţiei Române au trecut marți pragul DNA pentru a fi audiați în dosarul morții polițistului Gigină, agentul poliţiei rutiere care a murit în urmă cu doi ani în timp ce croia drum prin trafic unei coloane oficiale în care se afla vicepremierul pe atunci Gabriel Oprea.

 

Au fost audiați: fostul șef al Poliției Române, Petre Tobă și fostul şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă.  

 

„Am răspuns la toate întrebările adresate de către procurorul de caz, la toate întrebările adresate de către apărători și cu această ocazie, cred eu, am reușit să clarific toate aspectele tehnice care mi-au fost adresate. Am jurat că spun adevărul, nu am venit aici pentru a face declarații în favoarea vreuneia dintre părți, am venit să prezint situația reală, operativă și caracteristicile tehnice ale acestor măsuri”, a declarat Petre Tobă, la ieșirea de la DNA. 

 

Diniță a fost ceva mai ferm și a spus că fostul vicepremier nu ar fi trebuit să aibă ca antemergător un motociclist, în condiții de ploaie, dar Gabriel Oprea nu putea fi contrazis:

 

 

 

Microinterviu în fața DNA (Digi 24):

 

Reporter: Într-o situație meteorologică ca acestea, se poate folosi antemergator cu motocicletă?

 

Lucian Diniță: Dacă este noapte și sunt condiții normale, nu este nicio problemă.

 

Reporter: Dacă este noapte și sunt condiții ca acum? ( ploaie- n.r.)

 

L. Diniță: Nu.

 

Reporter: Putea Gabriel Oprea sa renunţe la antemergător?

 

L. Diniță: În subsidiar, poate.

 

Reporter: Avea cineva curaj să-l contrazică pe Gabriel Oprea dacă îşi dorea coloană oficială?

 

L. Diniță: Eu am avut şi nu mi-a mai trebuit.

.

 

 

***

 

La momentul morţii poliţistului, Gabriel Oprea era ministru de interne şi vicepremier, iar Petre Tobă conducea Poliţia Română. Anchetatorii vor să afle cum a fost alocată escorta pentru Gabriel Oprea în seara în care și-a pierdut viața Bogdan Gigină. Săptămâna trecută, în acest dosar a fost audiat fostul procuror general al României Ilie Botoş, care la momentul accidentului era secretar de stat în Ministerul de Interne. El a spus, la ieşirea de la audieri, că a aflat despre accident a doua zi, că nu avea în atribuţii stabilirea dispozitivelor pentru coloanele oficiale şi că a dat explicaţii „tehnice”.

 

Fostul ministru de interne Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, dosar deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

 

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

 

La începutul acestei luni, Oprea a fost audiat la DNA în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, el susţinând, la ieşirea de la audieri, că a spus adevărul şi că este nevinovat.

 

„Adevărul este că sunt nevinovat, eram în timpul serviciului. Din păcate, poliţistul a căzut în cele trei gropi, aflate la trei sute de metri de aici, care nu erau semnalizate corect şi nu au fost semaforizate”, a declarat Oprea.

 

În acelaşi timp cu Oprea, la sediul central al DNA  s-a aflat şi avocatul familiei Gigină, care a spus că rudele poliţistului s-au constituit parte civiă în dosar fără a preciza suma pe care aceştia o solicită drept daune.

 

 

foto Agerpres

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22