Liiceanu: S-a spus că demnitatea nu e respectată în închisori. Dar în școli, spitale este?

Dora Vulcan | 24.10.2017

„Urgenţa României era compensarea deţinuţilor care îşi execută pedeapsa în condiţii rele?”, se întreabă scriitorul Gabriel Liiceanu, care aminteşte că statul nu oferă condiții decente nici în spitale, şcoli şi nu stă deloc bine nici la capitolul infrastructură.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Cât despre afirmaţiile că această lege ar servi clientelei politice, Gabriel Liiceanu aminteşte originea actului normativ: un proiect privind graţierea, promovat de doi foşti parlamentari cu probleme penale.

 

 

Gabriel Liiceanu:

 

 

„Urmările sunt trei. L-am auzit şi eu pe șeful sindicatului din Administrația Penitenciarelor că 80% se întorc. Asta e una la mână. Nu se pune problema că ai eliberat locul, l-ai făcut respirabil, treaba se reface ca într-un proces natural.

 

Doi: se pune problema dacă în umbra ieşirilor nu vor ieşi cei care fac parte din clientela politică.

 

Şi trei: atunci când se vorbește despre un recurs compensatoriu, e imposibil să nu te întrebi dacă asta este urgența cea mai mare în România, a celor care trebuie compensaţi pentru condiții mizerabile, inumane.

 

S-a vorbit, într-un interviu, despre demnitate...este rănită demnitatea lor, s-a mers prea departe, demnitatea nu e respectată în închisori.

 

E respectată în spitale, în şcoli, la copiii care stau în clase în frig, în trenurile din România, pe şosele?

 

Cine îi compensează pe toți acești oameni? Pe pacienții care stau la 40 de grade, vara, în saloane fără aer condiționat după operație.

 

Legea asta privind recursul compensatoriu îşi are origini într-o lege a graţierii din 2013 promovată de doi oameni care au fost apoi puși sub urmărire penală: Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. Deci, iată cine iniţiază proiectele de graţiere şi de recurs compensatoriu”.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22