Guvernul Spaniei dizolva parlamentul catalan. Alegeri regionale in 21 decembrie

E.b. | 27.10.2017

Consiliul de Miniștri al Spaniei a aprobat vineri seara dizolvarea Parlamentului catalan și a convocat alegeri în regiunea Catalonia pentru data de 21 decembrie.

Pe aceeași temă

 

 

Întreg guvernul catalan va fi de asemenea demis, a anunțat premierul Rajoy, citat de agenția EFE, anunțând măsurile adoptate împotriva conducerii regiunii secesioniste.

 

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri – cu 70 de voturi la zece şi două abţineri – o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, relatează The Associated Press.

 

La scurt timp după anunțul votului, guvernul central de la Madrid a reacționat ferm: senatul spaniol l-a autorizat pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia, transmite Reuters.

 

Guvernul spaniol va aplica, astfel, Constituția Spaniei și va prelua controlul total asupra regiunii. Miza, însă, o reprezintă reacția populației – cunoscute fiind confruntările de la referendum dintre forțele de ordine centrale și susținătorii independenței.

 

UPDATE: Parchetul General al Spaniei va declanșa săptămâna viitoare o procedură judiciară contra liderului catalan Carles Puigdemont pentru 'nesupunere', a anunțat vineri seară un purtător de cuvânt al Ministerului Public spaniol, la câteva ore după adoptarea de către parlamentul catalan a unei declarații de independență, transmite AFP, preluată de Agerpres.  Pentru acestă infracțiune pedeapsa poate ajunge la 30 de ani de închisoare, a indicat reprezentantul Parchetului spaniol.         

 

UPDATE Uniunea Europeană 'nu are nevoie de alte fisuri, de alte fracturi', astfel a reacționat vineri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după ce parlamentul Cataloniei a declarat independența acestei provincii spaniole. 


Spania rămâne un aliat important al NATO iar criza din Catalonia reprezintă o problemă internă care trebuie rezolvată în cadrul instituțional spaniol, a declarat vineri un oficial al Alianței Nord-Atlantice, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres

 

UPDATE: Guvernul german condus de cancelarul Angela Merkel a anunțat vineri că nu recunoaște declarația de independență a Cataloniei adoptată de parlamentul regional catalan, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că singurul interlocutor din Spania este premierul Mariano Rajoy, transmite agenția EFEpreluată de Agerpres


 

SUA sprijina unitatea Spaniei

 

Statele Unite ale Americii au afirmat vineri că sprijină "unitatea" Spaniei, după ce parlamentul Cataloniei a declarat unilateral independența regiunii de Spania, informează AFPpreluate de Agerpres.

 

"Catalonia este parte integrantă a Spaniei și Statele Unite sprijină măsurile constituționale luate de guvernul spaniol care vizează menținerea unei Spanii puternice și unite", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert.

 

"Statele Unite sunt legate printr-o mare prietenie și un parteneriat durabil de aliatul nostru NATO, Spania", a adăugat oficialul american, subliniind că SUA și Spania "cooperează strâns pentru a promova prioritățile economice și de securitate comune".    

 
 

 

UPDATE: Carles Puigdemont, premierul catalan, a îndemnat vineri la calm populația și instituțiile, după declarația de independență adoptată de parlamentul Cataloniei, relatează agențiile EFE și DPA, preluate de Agerpres.

 

'În orele următoare trebuie să ne menținem țara în viață. Trebuie să o facem într-un mod pașnic, civilizat și demn, așa cum am făcut și vom face mereu', a spus Puigdemont în prima sa declarație publică dată după ce parlamentul Cataloniei a adoptat o rezoluție ce declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent care ia forma unei republici'.

 

Adresându-se — pe scările din interiorul parlamentului catalan — celor circa 700 de primari susținători ai independenței și membrilor propriului guvern, Carles Puigdemont a lăudat parlamentarii care mai devreme au făcut 'un pas îndelung așteptat' și pentru care mulți catalani au luptat.

 

UPDATE: Comisia Europeană a afirmat că nu are niciun nou comentariu de făcut cu privire la Catalonia, după ce parlamentul regional catalan a declarat vineri independența de Spania, transmite Reuters.

 
''Nu avem nimic de adăugat la ceea ce am spus în conferința noastră de presă cotidiană'', a spus Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a executivului comunitar. În conferința de presă zilnică, ea a făcut trimitere la comentarii anterioare ale președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care declarase în mai multe rânduri că dezbaterea privitoare la independența Cataloniei este o problemă internă a Spaniei
 

UPDATE: Procuratura generală anunţă că îi va acuza de rebeliune pe ce care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei 

 

Acuzaţii de rebeliune

 

Procuratura Generală spaniolă îi va acuza de ”rebeliune” pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al instituţiei, relatează AP, preluată de News.ro.

 

Procuratura încearcă să stabilească dacă aceste acuzaţii se vor limita doar la Cabinetul catalan, în frunte cu preşedintele Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras, sau dacă îi va viza şi pe membrii conducerii Parlamentului catalan şi deputaţi, a precizat purtătorul de cuvânt.

 

El mai anunţat, sub protecţia anonimatului, conform reglementărilor interne, că acuzaţii în acest sens ar putea să fie formulate luni.

 

În virtutea dreptului penal spaniol, rebeliunea se pedepseşte cu până la 25 de ani de închisoare. Pedepsele sunt mai scurte în cazul în care actul de rebeliune respetiv nu conduce la violenţe.

 

Un purtător de cuvânt al Guvernului central a anunţat, sub protecţia anonimatului, că acest Cabinet va face apel, la Curtea Constituţională, împotriva declaraţiei de independenţă adoptate anterior de Parlamentul catalan.

  

Este de așteptat ca Mariano Rajoy (foto)să convoace guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei. Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea executivului catalan și asumarea supravegherii directe a forțelor de poliție catalane, transmit Reuters și AFP, preluate de Agerpres.

 

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent care ia forma unei republici'.

 

Documentul a fost adoptat cu 70 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri. ''Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social'', se menționează în preambulul rezoluției.
  

Potrivit Reuters și DPA, rezoluția a fost adoptată cu 70 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri.

 

"Republica Catalană stat independent şi suveran"

 

''Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social'', se menționează în preambulul rezoluției.

 

Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

 

Puigdemont anunțase joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, și că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenței acestei provincii spaniole, în virtutea referendumului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol.

 

Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunțe explicit la autoproclamarea independenței, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituția Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei. 

 

Rajoy anunță că va restabili legalitatea în Catalonia  
 

'Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia', a scris vineri pe Twitter premierul spaniol Mariano Rajoy, imediat după ce parlamentul regional al Cataloniei a votat declararea unilaterală a independenței acestei regiuni, transmite AFP.

 

Liderul executivului de la Madrid i-a cerut în același mesaj populației spaniole 'să-și păstreze calmul'.

 

Puigdemont şi vicepreşedintele s-au felicitat

 

Mii de persoane care s-au adunat în faţa sediului Parlamentului catalan, în semn de suţinere faţă de independenţă, au izbuncit în urale şi au dansat după ce Legislativul a adoptat rezoliţia prin care spune că vrea să înfiinţeze o Republică independentă catalană, relatează AP.

 

Mulţimea a urmărit votul şi numărarea voturilor live, pe ecrane uriaşe.

 

Preşedintele separatist al regiunii Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras s-au felicitat, îmbrăţişat şi au dat mâna după vot, în care 70 dintre cei 135 de parlamentari s-au exprimat în favoarea independenţei, zece au votat împotrivă, iar doi au dat voturi în alb.


 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22