Corupția, motivul pentru care românii plecați la muncă în străinătate nu se întorc în țară

Dora Vulcan | 28.10.2017

Mai bine de jumătate dintre cei care au părăsit România pentru un loc de muncă în străinătate spun că s-ar întoarce oricând dar îi opreşte, înaintea banilor, corupţia din țară. Între timp, populația îmbătrânește, în paralel cu accelerarea sărăcirii ei.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

30% din forţa de muncă a României nu lucrează în România, ci în străinătate. Oficialii Băncii Naţionale numesc fenomenul „PIB-ul pierdut". 30% dintre românii apţi de muncă lucrează în străinătate, arată oficialii BNR.

 

 

Mulţi dintre ei nu îşi doresc să rămână acolo pentru totdeauna: șase români din zece spun că îşi doresc să se întoarcă în ţară şi trei din zece că vor să se întoarcă pentru a investi în România, arată un sondaj rePatriot.

 

 

 

Barierele care îi împiedică să revină în țară, pentru a face eventuale investiții: corupţia, sistemul sanitar, birocraţia şi lipsa încrederii în clasa politică, sistemul educațional, lipsa de susținere a statului pentru începerea unei afaceri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Îmbătrânirea populației

 

 

Ritmul de îmbătrânire a populației s-a accentuat. Românul mediu are 41 de ani, mai mult decât australianul mediu şi mai mult decât americanul mediu. Ritmul de îmbătrânire a populaţiei se accentuează înainte ca economia să devină una matură.

 

Tinerii sub 14 ani sunt cu 300.000 mai puţini decât vârstnicii peste 65 de ani. Iar dezechilibrul este tot mai mare. Institutul Naţional de Statistică arată că numărul bătrânilor creşte de trei ori mai repede decât al tinerilor. Şi asta cu 15 ani înainte de momentul în care decreţeii vor ieşi la pensie, transmite Digi 24.ro.

 

Riscul e ca România să devină și mai bătrână şi mai săracă. 

 

Aceleaşi rezultate şi-n rândul celor mai râvniţi specialişti din România. Aproape 80% dintre IT-iştii care au plecat din ţară ar vrea să se întoarcă, dar jumătate dintre ei se tem că în țară nu ar putea pune bani deoparte.

 

Industrii întregi se plafonează din cauza deficitului de forţă de muncă. Economia în ansamblu îşi umbreşte perspectivele chiar înainte de a-şi rezolva vechile probleme:

 

 

Răspândirea sărăciei

 

 

 

  • România are cei mai mulţi oameni la risc de sărăcie din Europa. Nu urmează traiectoria Japoniei care îmbătrâneşte după ce s-a îmbogăţit, ci pe cea a Chinei care se teme că va îmbătrâni înainte de a scăpa de sărăcie.
  • România are spor natural negativ chiar dacă economia creşte peste potenţial. Iar migraţia continuă fiindcă avansul economic se răspândeşte inegal.Se simte în oraşe mai mult decât la sate, în oraşele mari mai mari şi mult decât în oraşele mici şi în vest mai mult decât în est. Inegalitatea dintre salariaţii din România este cea mai mare din Uniunea Europeană. În zonele subdezvoltate se înregistreayă cea mai mare migraţie externă. Si sunt puţine motive să se reîntoarcă. Efectul în ani - 10% din copiii români se nasc în străinătate. Iar această generaţie este pe deplin pierdută deoarece acei copii nu se vor întoarce când vor fi adulţi. Ei vor fi străini.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22