Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Revista ”22” în colecția Muzeului Presei
Brîndușa Armanca - - - -
2017-10-28
Actualitate Interna
0

Aniversarea celor zece ani de existență a Muzeului Presei românești a adus la Jimbolia oaspeți din țară și donații de presă importante. Revista ”22”, primul săptămânal liber de după 1989, a intrat în colecția muzeului cu edițiile pe anul 1992 și cu ediții recente.

 

 

 

Unicul muzeu al jurnalismului românesc este opera poetului și publicistului Petre Stoica care și-a donat colecția de ziare, reviste, legitimații de presă, cărți de vizită.

 

Primarii orașului Jimbolia, localitate bănățeană cu 11.000 de locuitori, situată la granița cu Serbia, au înțeles că un muzeu al presei aduce valoare culturală și l-au sprijinit pe inițiator, plecat dintre cei vii în 2009 cu satisfacția că muzeul era deja gata.

 

Așa se face că Jimbolia este orașul cu șase muzee.

 

Muzeul Presei a primit numele lui Sever Bocu, fruntașul țărănist, publicist de anvergură, care întruchipa pentru Petre Stoica prototipul jurnalistului complet.

 

Evenimentul organizat la un deceniu, a adunat lume bună din lumea presei și din lumea culturală, studenți, profesori, atât în jurul dezbaterii ”De ce moare presa scrisă”, a expoziției ”Pagina de gardă”, cât și în jurul colecțiilor: Liviu Avram-Adevărul, Cristina Guseth-Freedom House, Ruxandra Hurezean-Sinteza, Melania Cincea-Timpolis, Peter Gross-profesor Tennessee University, Marcel Tolcea, profesor Universitatea de Vest Timișoara, profesori de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, de la Roma 3, studenți la jurnalism de la universitățile din Arad și Timișoara.

 

Muzeul Presei s-a îmbogățit cu donațiile aduse de invitați: exemplare rare din Adevărul, colecția Sinteza, Cocoloșul, unicat scos de poetul Șerban Foarță, cărți de presă editate de UVT și Freedom House ș.a.

 

 

 

TAGS : presa muzeu jimbolia revista 22
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1275
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22