Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFOpoziția a capitulat în fața tiraniei majorității
2017-10-31
6
Avem parte de o opoziție întoarsă către sine, care nu operează sub imperiul momentului, fiind decuplată de la urgența și prioritățile politice reale.

 

Nu există miză politică mai mare acum pen­tru România decât independența jus­ti­ției. Dacă Dragnea, Tăriceanu și ma­jo­ri­ta­tea PSD/ALDE vor reuși să își impună le­gi­le justiției care asigură sub­or­donarea politică aproa­pe directă a parchetelor și ins­tituie - prin introducerea răspunderii materiale a ma­gistraților, pe de o parte, și crearea unui parchet spe­cial pentru magistrați, pe de alta - un control in­di­rect asupra instanțelor de judecată, regimul politic în România va fi alterat în pro­funzime, în sensul în care, chiar de anul viitor, România va deveni o „democrație controlată“ ca Rusia lui Putin sau o „de­mo­crație iliberală“ ca Ungaria lui Orbán.

 

Domnii Dragnea, Tăriceanu și echipa, in­cluzându-l aici și pe ministrul Tudorel Toa­der, știu foarte bine ce se pregătesc să fa­că și știu, de asemenea, că au o fereastră mi­că de oportunitate în care pot da aceas­tă lovitură mortală României liberale. Gra­ba în destructurarea ultimelor rămășițe ale echilibrului puterilor în stat și domniei legii este dublată de o grabă la fel de mare de a obține controlul asupra unei părți cât mai mari din economie, pentru că degea­ba controlezi instituțiile, dacă nu con­tro­lezi resursele. Pretinsele majorări de ve­ni­turi ale populației au menirea să ascundă măsurile cu adevărat importante de tre­ce­re sub control politic a piețelor. La capătul acestui proces fulgerător de restaurație, Ro­­mânia va deveni încă una dintre au­to­cra­țiile eșuate din Estul Europei.

 

Ai zice că, în fața acestui pericol real și vi­zibil, opoziția va fi stăpânită, simetric, de ace­lași sentiment al ur­gen­ței, în sens opus, și că ac­ționează credibil și decis pen­tru blocarea de­mer­su­rilor distructive ale puterii. Salvgardarea in­de­pendenței justiției, a sta­tu­lui de drept, precum și a li­bertăților fundamentale po­litice și eco­nomice ar tre­bui să fie prioritatea zero a partidelor din opoziție și, ca atare, ar trebui să îi ve­dem pe reprezentanții aces­tora denunțând în fiecare zi abuzul și ini­țiind acțiuni politice de stăvilire a tă­vă­lu­gu­lui autoritarist. În schimb, avem par­te de o opoziție întoarsă către sine, care nu operează sub imperiul momentului, fi­ind decuplată de la urgența și prioritățile po­litice reale, aflată într-un proces sinu­ci­gaș, ceea ce vechii greci numeau ompha­lo­skepsis: contemplarea propriului ombilic.

 

Grupurile care aveau cele mai bune pre­mise să formeze o opoziție autentică și con­sistentă la începutul anului erau USR și gruparea din jurul lui Dacian Cioloș, de­venită ulterior Platforma 100. Opoziția nu este un titlu, o insignă pe care o porți, ci o muncă adesea lipsită de strălucire dusă pe holurile fetide ale Legislativului și ad­mi­nistrației, care îți oferă însă informațiile relevante, consistență și, în cele din ur­mă, credibilitate și forță. De exemplu, cea mai puternică armă oferită opoziției re­cent a fost Raportul lui Vlad Voiculescu des­pre situația post-Colectiv, dar, previ­zi­bil, nu a fost folosită. Oamenii lui Cioloș ști­au ce lăsaseră în urmă și puteau, având referențial, să sancționeze fiecare derapaj al PSD/ALDE din prima zi de guvernare. Nu au făcut-o. În schimb, s-au concentrat asupra genezei proprii, pe care o tot mo­șesc la nesfârșit, și astfel am aflat că un­deva, spre vara anului viitor, vor ieși pe piață cu un partid alternativă. Dar până în vara lui 2018 va fi prea târziu. Membrii Plat­formei lui Cioloș ar fi trebuit să de­nunțe la fiecare pas deriva autoritaristă. Nu au făcut-o și până la data când vor ieși pe piață vor fi devenit irelevanți.

 

USR avea suficienți oameni în parlament ca să urmărească pas cu pas legislația abu­zivă și să o denunțe prompt. Strategiei tras­parente de torpilare pe cale legislativă a statului de drept, USR trebuia să-i opună propria strategie de contracarare a mașinăriei de vot a majorității. Bunăoară, USR nu ar fi trebuit să gireze niciodată prin prezență marea mascaradă a „co­mi­siilor de anchetă parlamentară“, al căror unic scop este să valideze ficțiunea „sta­tului paralel“ și să delegitimeze DNA și ju­decătorii independenți. USR nu a avut nicio strategie, pentru că de un an își caută o identitate în afara lui Nicușor Dan, personaj suficient de narcisist încât să dis­trugă întreaga construcție, dacă nu o con­duce. USR și-a ales sâmbătă un preșe­dinte, în persoana lui Dan Barna, care a pro­mis că în sfârșit USR este gata să facă opoziție. Ce se va întâmpla de fapt? Sub pre­textul unor nereguli – reale sau nu, este irelevant - în alegerea delegaților de la București, 16 parlamentari și o serie de lideri de filială au contestat legitimitatea congresului, iar Nicușor Dan aproape că a proclamat că își face propriul partid. USR se va dezmembra înainte de a se fi născut. Cât despre PNL, cu câteva excepții nota­bi­le, cum este Florin Câțu, partidul se com­por­tă ca și cum locul lor este mai degrabă alături de Tăriceanu, iar asaltul PSD/ALDE asupra statului liberal este mai degrabă dezirabil și binevenit.

 

România se confruntă cu un viitor în care ti­rania majorității va impune domnia ar­bi­trariului, a corupției generalizate și a im­punității unei oligarhii validate de alegeri controlate și manipulate. În fața acestui vii­tor, opoziția politică a capitulat. 

TAGS : usr psd alde dragnea tariceanu tudorel toader ungaria victor orban colectiv dna pnl nicusor dan
Comentarii
Cititor 2017-11-03
Propunerile legislative cu mai multa protectie pentru politisti sunt periculoase pentru libertatile civele. Nu ca nu sunt si politistii indreptatiti la protectie. Dar ar trebui creat in contrapondere un departament de afaceri interne independent pe langa MI, la care cetateanul sa se poata adresa direct in caz de probleme, care sa investigheze abuzuri sau coruptia din politie, unde e o mare solidatitate in a musamaliza.
FLORIAN D. MIREA 2017-11-02
Cu opozitia la FSN-PDSR-PSD a fost mereu o problema in Romania. Va mintiti cum au vandalizat sediile PNTCD si PNL in iunie 1990. Cand Conventia Democratica a castigat alegerile nu mai era PNTCD-ul lui Coposu acolo, ci o clona a acestuia, total controlata de Iliescu si acolitii lui. Desi avea majoritate in Parlament, avea Guvernul si avea presedintia, Conventia n-a fost in stare decat sa iroseasca sansa asanarii societatii romanesti la toate nivelurile si sa compromita total ideea de alternativa la Iliescu-PDSR (plus partiduletele-javre, gen PRM, PSM). A venit apoi a doua sansa, cu Alianta DA, care a stat la guvernare, cu o intrerupere nu prea mare de aproape doua cicluri electorale, timp in care PSD a stat pe tusa. Atunci s-a pus in opera independenta justitiei (atata cata a fost) si a fost condamnat, formal, regimul totalitar comunist. Insa in societate mari schimbari nu s-au produs. Inca o sansa ratata. In 2012 s-a constituit USL, o alianta toxica, in care a fost implicat si PNL, de la care azi se asteapta sa faca opozitie barbateasca. Distrugand orice oferta politica contrara, PSD-ul a ramas singur pe scena, iar cei care isi zic partide de opozitie sunt doar niste baloane de sapun lipsite de consistenta. Opozitia trebuie refondata din temelii, pentru ca tara sa nu ramana definitiv in mainile si la cheremul fortelor retrograde ale trecutului comunist. Acest proces numai din afara Parlamentului poate veni. Fenomenul Rezist arata ca exista o alternativa si ca exista oameni capabili si de actiune, care sa trimita PSD-ALDE la cimitirul elefantilor defintiv.
Liviu 2017-10-31
Autorul nu-l mentioneaza pe Basescu, care animat de un egou exacerbat se straduieste sa distruga tot ce a facut - ne place sau nu, lui ii datoram independenta justitiei, atita cit este.

O mare problema o reprezinta magistratii care abia asteapta subordonarea catre Partid - li se va tolera si incuraja coruptia, in schimbul impunitatii; cred ca 50 % dintre ei sint dornici sa se scufunde in mocirla pe fundul careia traieste PSD-ul.
Joaquin Murieta 2017-10-31
Cu ce-ar putea fi inlocuita tirania asta a majoritatii ? Cu tirania minoritatii ca in SUA unde Trump e presedinte cu 3 000 000 de voturi mai putin decat Clinton ? Cu arestarea politicienilor care nu-i convin domnului Campenu care apoi sa moara in pushcarii ca Adamescu ? Cu incepera si in Romania a assasinatelor politice ca in Anglia unde a fost ucisa Jo Cox si asa a ieshit Brexit ? Au fost alegeri si a cashtigat PSD si ALDE. Nimeni nu a contestat numararea voturilor. Presedintele are si el destule atributii in conducerea Romaniei fara sa fie totushi un dictator deci care-i problema ? Vor mai fi si alte alegeri si procentele partidelor sigur se vor modifica.
Marius Nicolescu 2017-10-31
Da, dar tirania, domnia arbitrariului, coruptia generalizata si impunitatea unei oligarhii validate de alegeri controlate va aduce cu sine saracie, frig, foame si frica. Abia atunci, ca in decembrie la Timisoara, Bucuresti, Cluj, Iasi si Sibiu se va porni, iarasi, valvataia. Pana nu sufera, romanul se lasa calcat in picioare. Si va asigur ca multi vom tremura in iarna aceasta.
Iancu Nic 2017-10-31
Capitulată, da. Insă opoziție n-a fost niciodată. A fost doar o alternativa dar cu aceleasi vederi etatist-interventioniste. Intelectuali giranti ai modelului bunastarii "tiparite" de stat. Bleah!
Total 6 comments.
Recomandari
4612
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22