Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFIncompetenții
2017-10-31
12
Niciodată, nici măcar în timpul improvizatei Convenții Democratice din anii ’90, România n-a fost guvernată și administrată mai haotic. Pesediștii devin nu numai „partidul corupților“, dar și partidul incompetenților.

 

Trăim de luni bune în plin haos legislativ, politic și administrativ: legi propuse și retrase (taxa pe „gospodărie“), legi schimbate peste noapte, mă­suri contraproductive pe termen mai scurt sau ce­va mai lung (cum ar fi TVA split ori suprimarea pilonului II de pensii), preconizata creștere în ra­port cu promisiunile, anunțată peste noapte, a im­pozitării angajatorilor (taxa botezată pudic „de solidaritate“). Ce să mai vorbim despre tensiunile dintre primul ministru și „partid“ (adică Liviu Drag­nea), care au dus deja la schimbarea unui pre­mier? (Și nici cu cel de-al doilea relațiile nu sunt stră­lucite.) Iar vina, după cei de la putere, ar purta-o „deficiențele de comunicare“, când nu o conspirație misterioasă, neapărat cu ramificații internaționale, cel mai probabil cu Soros în frun­te! Sentimentul publicului – tot mai acutizat – e că politicienii (fie ei în funcții legislative ori exe­cutive), nu doar că sunt corupți, dar sunt și pro­fund incapabili sub raport profesional.

 

Pe vremuri, exista percepția – nu întru totul in­corectă – că pesediștii, oricât de „neocomuniști“ și de corupți ar fi fost, dispuneau totuși de spe­cia­liști, ceea ce permitea o administrație cât de cât eficientă, chiar dacă sub ceea ce ne doream. As­tăzi, această percepție nu mai are nicio bază: ni­ciodată, nici măcar în timpul improvizatei Con­venții Democratice din anii ’90, România n-a fost guvernată și administrată mai haotic. Pesediștii de­vin nu numai „partidul corupților“, dar și par­tidul incompetenților. Dar incompetența nu pare a reprezenta monopolul PSD. „Elita“ politică, cu puține excepții (și acelea mai ales ale huliților „teh­nocrați“), își depășește mereu propriile re­cor­duri de incompetență și iresponsabilitate, chiar când nu e dovedită a fi și coruptă. Iar faptul se vede cel mai bine la politicienii mai tineri, în care ne pusesem cândva mari speranțe, indiferent de par­tidul lor.

 

De ce aceasta? Există șansa să avem un prim răs­puns simplu: fiindcă în ultimii 15 ani politicienii români, luați in corpore, s-au recrutat în pro­porție crescătoare dintre cei cu studii universitare (licență, master, doctorat) tot mai precare sub ra­portul calității universității absolvite.

 

Astfel, un studiu al Ioanei Munteanu (Elita par­lamentară: provocările cresc, educația scade, re­vista Sinteza, 40/2017) arată că „în legislatura 2008, comparativ cu legislatura 2004, s-a dublat ponderea deputaților cu diplome de licență luate de la universități private, de categoria 3, în timp ce în legislatura 2012 s-a triplat“. (Nu știm cum stau lucrurile pentru actuala legislatură, dar e ve­ro­simil că și mai rău.) De asemenea, autoarea no­tează că, în ceea ce privește masterul, dacă, în 2004, 50% dintre politicienii deputați aveau încă di­plome emise de universități de categoria I, în 2012, acest procent s-a redus la jumătate (26,5%), fiind cu mult depășit de cei cu diplome din universități de categoria a II-a (37,2%) și a III-a  - 36,3% (unde se regăsesc uni­versitățile private, dar și numeroase uni­ver­sități de stat, multe dintre ele fiind uni­versități doar cu numele). Studiul nu se ocupă de Executiv și chiar își exprimă spe­ranța că acolo s-ar putea găsi „mai multe diplome valoroase“. Poate că da, în ab­so­lut, dar cred că tendința e și acolo de scă­dere abruptă, dat fiind că, cel puțin, un număr mare de miniștri sunt sau au fost parlamentari. De asemenea, studiul nu ia în calcul celebrele „academii“ (de infor­mații, de apărare), unde a obținut titluri o parte deloc mică a „elitei“ și, desigur, nu a putut să estimeze frauda majoră în ob­ținerea unor diplome de doctorat sau chiar de masterat – eventual chiar din par­tea unor universități de categoria I. Mai citez din încheierea foarte judicioasă a aces­tui articol: „... apare ca o tristă di­ferență între noi și alte state faptul că uni­versitățile cele mai bune pierd teren în favoarea celor mai slabe în pregătirea elitei conducătoare“.

 

Autoarea nu vorbește totuși despre o co­relație care mi se pare evidentă pe termen mai lung, de tip feedback pozitiv, între edu­cația precară și corupție: un politician cu responsabilități de conducere, având studii de calitate inferioară, nu va pro­mo­va, de obicei, oameni de excepție în func­ții de execuție. E greu să te împaci cu un subordonat mai bun ca tine, mai știutor, mai cultivat sau care măcar vorbește co­rect limba română, spre deosebire de tine. Cum să dai dispoziții cuiva a cărui di­plo­mă, să spunem, de doctor chiar valorează cât cuvintele înscrise pe ea, atunci când știi bine că tu ți-ai obținut diploma pla­giind și că, în general, ești un impostor? Resentimentul și complexul de inferio­ri­tate îl vor determina pe politician să-i pre­fere pe cei inferiori lui însuși, absolvenți de școli cel puțin la fel de proaste ca a lui, dar care fie îi sunt rude, fie amante, fie au pile și care, în orice caz, cunosc bine arta slugărniciei. Față de ei nu are de ce să ai­bă complexe, ba chiar îi are la mână, deo­a­rece nu prin merit și-au câștigat ei func­ția. Odată aceștia din urmă ajunși în sis­tem, vor proceda aidoma, diseminând se­lecția inversă și feedback-ul pozitiv: îi vor prefera tot mai mult pe cei asemenea lor, iar corupția va avansa braț la braț cu in­com­petența, ocupând treptat, de sus în jos, aproape toate pozițiile.

 

De fapt, „elita“ noastră politică, deși, din mo­tive de „status“, ambiționează să acu­muleze diplome peste diplome, în realitate dis­prețuiește adevărata cultură, dis­pre­țu­iește universitatea, disprețuiește până și vorbirea corectă în limba națiunii pe care pre­tinde emfatic că o reprezintă. Co­mu­nis­mul, cândva, îi privea cu suspiciune și chiar teamă pe intelectuali, dar îi stima în­tr-un anume fel, chiar dacă pervers. (Re­vo­lu­țio­narii – de la Marx la Lenin – fu­se­seră niște intelectuali, în fond!) Astăzi, lu­crurile stau altfel. „Elita“ noastră „capi­ta­listă“ îi dis­prețuiește, închipuindu-și toto­dată că are ceva mult mai bun să le opu­nă: banii și pu­terea. Ceea ce nu înțelege ea este că banii și puterea, pentru a dura, trebuie ad­mi­nis­trați competent, iar com­pe­tența o dau cul­tura autentică și profesia bine însușită, și nu orice petic de hârtie pe care, printr-o întâmplare, stă scris „universitate“

TAGS : liviu dragnea soros conventia democratica psd tehnocrati revolutie lenin marx
Comentarii
Cristi 2017-11-03
Aceeasi indivizi de 27 de ani, semidocti ca profesori de istorie de liceu care teoretizeaza relatii internationale, absolventi de filozofie care cica fac stiinte politica, absolvente de litere asisderea, semidocti care isi dau cu parerea....Daianu si cate un broker de banca care isi dau tot timpul aceeasi parere despre economie....ori au plecat toti tinerii din tara ori in 27 de ani universitatile romanesti n-au educat decat penibili de la USR ca tipul ala care manca din gunoaie...bezna mintii printre cadavre, asta e Romania fals intelectuala care se vede! Ilizibil si indigestibil
Tom 2017-11-01
Bucurestiul cultural si universitar e hipercorupt, discretionar si plini de caractere idiote. Pe vremea cand ma duceam la BCU am fotografiat o pagina de garda a unei editii princeps de prin 1920, carte straina, ca sa demonstrez ca exista si pentru ca asa se lucreaza azi, nu numai cu textul ci si cu imaginea si obiectele la istorie, scriu referatul la curs si apoi ma duc la BCU si cineva de acolo a introdus o taxa de 10 lei ca sa faci o poza la pagina de garda a unei carti! Ca si cum studentii sunt milionari, 10 lei fiind un pranz! Si apoi aflu din presa ca BCU era condusa de o pitipoanca de la PDL parca cu diploma sau studii de la Colegiul de Aparare! E plin de secrete de stat BCU - adevarul e ca era o carte despre razboi, primul razboi! Sa le zavorasca, ca nu stiu cine prost va mai citi sau scrie carti in tara asta, dar a fost foarte interesant cum a circulat imediat informatia de la sala de curs a unei facultati la figura asta de BCU, ca cineva a facut o poza cu telefonul la o carte din 1922 pe care n-o mai ceruse nimeni!...un individ sau o individa cu pretentii profesorale sau dintr-o secta din asta intelectuala sau intelectualo-politica probabil ca s-a interesat, dar nu in bine sa se incuraje sa se faca ceva, ci in rau, sa blocheze, sa obatructioneze, sa impiedice....Mentalitate de gropari! Astea sunt mizeriile umane care chipurile vor sa educe natia!...la pastele cailor in ritmul asta, adica ies tot clone de semifascisti, semicomunisti din astia incompetenti si prost crescuti pe care ii avem acum
Liviu din Timisoara 2017-11-01
Acest paduche, Serban Nicolae, este senator al Romaniei.E tot ce poate tara asta , in materie de politica.Acest parvenit terfeleste vietile pierdute in suferinta si nedreptate a zeci de mii de oameni. Este tot ce poate tara asta. Stie acest paduche cati oameni de valoare, care ar fi putut da un alt destin poporului astuia, au pierit ? Cati urmasi ai acestora n-au putut sa faca scoala, n-au putut sa-si sustina teze de doctorat ...ca acum sa devina doctori atatia incompetenti ? Stie , dar nu-i pasa. Ii pasa doar de el , de burdihanele lor..ale alora de chefuiau la masa lui Liviu Dragnea, ca niste lachei ce sunt...ca niste milogi , ca niste mafioti gainari veniti sa-i pupe mana,recunoscatori.
Cetatean 2017-11-01
In Romania nimic nu functioneaza, institutiile nu functioneaza, sunt corupte, deturnate politizate si nu isi fac treaba. Dau un exemplu dintr-un oras oarecare. In Bacau, pe strada din centrul orasului la cativa metri de sectia de politie, se aduna baietii de bani gata si semiinterlopii orasului, inclusiv o gramada de romi sau dd rasi in cap ori cu geci de piele, la un bar numit "Casa Manelelor" (exact asta e!) si dupa 12 noapte fac curse de masini pe strada principala, cu 70-100 km pe ora...totul sub nasul politiei, care n-aude nici muzica maxima de manele si nici nu ii vede cum se plimba de sus in jos in masini de teren sau alte masini scumpe....De fapt, singura explicatie e ca un semiinterlop din asta e mana in mana cu politia, cunoaste pe cineva de acolo, ori il plateste, ori are rude si relatiii....ca altfel nu se poate explica. La fel in alte orase, Bacau, Bucuresti, Piatra, nu se pot explica decat prin complicitate retelele de prostitutie stradala, conduse de interlopi, caci se vede ca fetele nu-s pe cont propriu, ci indivizi in masini si in case de romi le conduc, stau de sase, le supravegheaza etc. Toate probleme grave care nu ajung in presa noastra de rahat, nu se fac investigatii, desi asta afecteaza direct cetateanul!
CHARLIE 2017-11-04
Stimate "Cetatean" chiar daca as fi de acord cu d-ta suta in suta ni intelrg de ce mentionati de cateva ori "aportul" romilor la situatia in Romania. Se pare ca sunt localitati fara Romi si coruptia si faradelegea infloresc. Nu trebuie sa exageram contributia romilor si sa ne mandrim cu romanasii pur sange de talentele lor. Caragiale deplangea faptul acesta zicand : sa avem si noi falitii nostri!
julius001 2017-11-01
1..."Comunismul, cândva, îi privea cu suspiciune și chiar teamă pe intelectuali, dar îi stima într-un anume fel, chiar dacă pervers"....
..Curat pervers!...Korolev a fost scos din gulag si pus sa faca rachete spatiale..asa au ajuns rusii sa puna pe orbita satelit...la noi Ion Rusmanica a patit la fel....inginer de exceptie scos in zeghe de la poarta alba in '51 si trimis pe santier pentru prima hidrocentrala din RO....Radu Vulpe, istoricul, la fel...scos din puscarie de la botosani, bagat intr-un costum de haine si trimis sa reprezinte RO...Alexandru Dragomir a facut munci de merceolog si magazioner... astia sunt norocosii...cati intelectuali de inalta clasa au murit prin puscariile comuniste!?..cate cazuri de intelectuali cu scoli bine facute trecuti la munci mizerabile!?....halal "stima" comunista!...

2..."fiindcă în ultimii 15 ani politicienii români, luați in corpore, s-au recrutat în proporție crescătoare dintre cei cu studii universitare tot mai precare sub raportul calității universității absolvite"...
..democratia cu regulile ei poate trimite in parlament plugari, strungari, circari sau fierari betonisti fara cerinte speciale de diploma sau calificare inalta....ne putem trezi, in extremis, cu un parlament de analfabeti si toata tara se supune daca asta e vointa majoritatii care iese la vot....daca e ceva de criticat atunci sistemul de invatamant e cel care merita pus la zid...impostura data de diplome e "perversiunea"...reactia pozitiva se inchide tocmai prin aceste fabrici de diplome care altereaza valoarea si creaza confuzie...
Gheorghe 2017-11-01
Am impresia ca se inverseaza cauza cu efectul. Politicienii nu ajung în vârf pentru că au studii şi doctorate, ci invers, le au pentru că au ajuns suficient de sus.
Cred ca aglomerarea asta de titluri universitare, ce aminteste de tablourile din casa lui Nastase, are aceeasi radacina, complexul incultului fata de stiinta.
In ceea ce priveste selectia, politica la noi fiind o afacere gregara si de familie, este normal ca toti sa fie cam la fel de inculti, cu mici exceptii.
Liviu din Timisoara 2017-11-01
Incompetenta este boala deceniilor astora. Isi are radacina in anii 75-80, de cand Ceausescu a rupt-o cu mediul academic extern si al-de Leana a devenit dumnezeul stiintei romanesti. O scoala in orice domeniu trebuie sa se bazeze pe cariera unora bine pregatiti care au ce cunostinte sa transmita, care stabilesc standarde de lucru. Cand privesc azi cine are acces la un titlu de doctor ...mi-e rusine de fosti colegi de-ai mei. Cand prin 2000 am intrat intr-o librarie cu carti de specialitate din Anglia, carti cu continut adus la zi, care costau mai mult decat aveam eu salariul , am priceput ca nu pretul salamului face diferenta dintre noi si ei ...
ronea 2017-10-31
Incompetenti exista peste tot pe glob. Problema nu este asta ci la lipsa de educatie a alegatorului. Iata ca exemplu recent guvernul Ciolos: oameni competenti exista sau se gasesc imediat! Nu numai ca exista dar si participa la alegeri. Dar cind alegi cu propria ta mana criminali, penali, repetenti, securisti, copisti dupa aceea nu poti sa te miri cu ipocrizie de rezultatul alegerii! Ai ceea ce ai ales!
Florian 2017-10-31
Exceptionala analiza, si DA,nu poti avea performanta in lipsa pregatirii temeinice in institutii recunoscute si international.,si Romania nu poate progresa siavansa condusi de penali si parlamentari ce neaga contributia luptatorilor anticomunisti si vor sa schimbe istoria-a cata oara?) si care schimba legile justitiei cand vor penalii.!!!
Student 2017-10-31
Cred ca e suficient sa aruncati privirea pe site-ul sau in chioscul Editurii Universitatii Bucuresti din holul cladirii vechi (in care n-ai voie sa intri, trebuie sa stii dinainte ce sa ceri la fereastra!) ca sa vedeti cu ochiul liber saracia si calitatea extrem de scazut a productiei intelectuale romanesti...parca e un muzeu de prin anii 1970-1980: aceleasi teme, cam aceeasi oameni, cateva cartulii...pana si calitatea copertilor si hartiei e din alt timp, asta cand se foloseste hartia ca se pare ca nu mai e nici asta, o revista Studia Politica, singura alaturi de un anuar de lingvistica nu exista decat pe ultimii doi ani....singur o citesc studentii in baza de date Thomson Reuters sau stiu eu unde!...e dezastru!
Eu 2017-10-31
Sa fim sincer acuma, ca politician nu trebuie sa ai doctorat - nu exista decat un presedinte american doctor, si nici unul francez in ultimii 70 de ani. O licenta bine facuta ajunge, daca omul invata continuu, mai citeste etc. Interesant e ca in Romania, politicienii vor doctorate! Desi sunt multe cazuri dovedite de universitari doctori care le furnizeaza diplomele, politicieni doctori sau alti doctori de prin birocratie ale caror competente nu se ridica nici macar la nivelul vechii licente dd r ani onest facute! E o frauda totala, dar romanii care vor sa parvina, nu numai in politic, pe cat uras adevaratele competente, pe atat vor diplome oficiale mai inalte! E valabil si printre multi universitari mai batrani, formati prin scoli de partid, sau tineri cu doua joburi asistenti de nu stiu ce, ca e vai de mama lui invatamantul romanesc, sunt putine cazuri in care ai o minima competenta dincolo de nivel elementar intr-o universitate romaneasca pe un domeniu anume! Majoritatea facultatilor din atiinte sociale (stiinte politice, economie, sociologie) sunt in Romania formele fara fond, efectiv nu exista competenta la standardele disciplinei in sala de curs, in facultati.
Total 12 comments.
Recomandari
16765
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22