Senat: Judecătorii CCR nu vor putea fi reținuți sau arestați decât cu acordul lor

Dora Vulcan | 31.10.2017

Comisia juridică a Senatului a adoptat propunerea legislativă de modificare și completare a legii de organizare și funcționare a Curții Constituționale, stabilind că judecătorii CCR nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR.

Pe aceeași temă

 

 

 

 „Judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză”, au decis senatorii Comisiei juridice, potrivit Agerpres.

 

Senatorii juriști au mai stabilit că judecătorii CCR cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani beneficiază la limita de vârstă de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară.

 

„Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o depăși”, mai prevede legea.

 

Senatorii juriști au eliminat posibilitatea cumulării pensiei de serviciu cu alte venituri de către judecătorii CCR.

 

„La încetarea mandatului, ca urmare a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă a șase luni de activitate”, a stabilit Comisia juridică a Senatului.

 

Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege inițiat de deputatul minorităților naționale Adnagi Slavoliub. Camera Deputaților a adoptat în aprilie acest proiect de lege.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22