Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDefilarea penalilor la comisiile dedicate ”Binomului”
2017-11-02
2
Pentru a documenta existența așa -ziselor abuzuri, cele trei comisii recurg în mod sistematic la audierea unui grup masiv de oameni cu grave probleme penale, unii condamnați, alții inculpați, alții doar cercetați de una sau de ambele structuri speciale ale Parchetului, DNA și DIICOT.

De un an de când au venit la putere, liderii PSD/ALDE se străduiesc din răsputeri să demonstreze că DNA comite abuzuri alături de SRI împreună cu care formează un „Sistem” (sau „Binom”) din care mai fac parte judecători, procurori și oameni ai serviciilor secrete care se ocupă cu poliția politică sub pretextul luptei anticorupție. În acest scop au creat două comisii de anchetă, privind alegerile prezidențiale din 2009 și, respectiv arhiva SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului de Justiție desființat de Monica Macovei și a însărcinat Comisia permanentă de Control al Serviciului Român de Informații cu anchetarea interceptărilor telefonice și „înregistrărilor ambientale” pentru a descoperi eventuale abuzuri. Comisia SRI a pornit audierile în urma declarațiilor fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, iar Comisia SIPA după o serie de articole, nesusținute de nicio dovadă, ale lui Dan Andronic. La fel si Comisia numită ”sufrageria”.

 

Pentru a documenta însă existența așa -ziselor abuzuri, cele trei comisii recurg în mod sistematic la audierea unui grup masiv de oameni cu grave probleme penale, unii condamnați, alții inculpați, alții doar cercetați de una sau de ambele structuri speciale ale Parchetului, DNA și DIICOT. În consecință, de astă primăvară încoace asistăm la o defilare a penalilor prin comisiile parlamentare unde au primit cu generozitate o tribună pentru a-și regla problemle personale.

 

Unii dintre ei sunt adevărate vedete, invitate în mod repetat de două sau chiar trei ori când la o comisie când la alta.

 

 

Daniel Dragomir. Fostul colonel SRI a fost arestat, acuzat de fapte de corupție, trafic de influență și fals în înscrisuri pentru care ar fi obținut de la patronul Avicola Crevedia, un libanez, aproximativ 500.000 de euro. A fost achitat pentru infracțiunile de corupție și trafic de influență dar a fost condamnat în primă instanță pentru infracțiunea de fals în înscrisuri. Dragomir a fost arestat de DIICOT, de astă dată, în dosarul Black Cube, de hărțuire și spionare a Laurei Codruța Kovesi. A fost eliberat sub control și așteaptă potrivit unor surse citate de România Curată, trimiterea în judecată. Dragomir a fost vedeta absolută a audierilor din comisiile SRI și alegeri 2009 pentru motive care merită un articol separat. Până acum, Dragomir a fost audiat de trei ori.

 

Dan Andronic. Autorul spiritual al Operațiunii Comisia de Anchetă este trimis în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat, în forma aderării, și complicitate la trafic de influență, în formă continuată în dosarul „Ferma Băneasa” în care mai sunt implicați Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă și miliardarul israelian Benny Steinmetz, cel suspectat că s-ar afla în spatele afacerii Black Cube. Andronic mai este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale din 2009, alături de Ioana Băsescu și Elena Udrea. Dan Andronic a deschis audierile la comisia pentru alegeri și urmează să fie audiat la comisia SRI.

 

Elena Udrea. Doamna care a lansat teza Sistemului condus de „binomul” DNA-SRI. Este cercetată pentru trafic de Influență și spălare de bani în dosarul Microsoft,  și la fel în dosarul mai sus menționat privind finanțarea campaniei din 2009, dosar returnat de Înalta Curte către procurori și dosarul Gala Bute în care a fost condamnată în primă instanță la șase ani de închisoare. A scăpat de acuzații în alte două dosare, Hidroelectrica și creditele BRD. Udrea a fost audiată la Comisia SRI și urmează Comisia pentru alegeri.

 

Alina Bica. Fosta șefă a DIICOT a mai fost audiată la începutul lunii la Comisia SRI, unde a declarat că aviza până la 20 de mandate de interceptare pe siguranță națională pe zi, fiecare dintre mandate vizând în medie 10 persoane, ceea ce înseamnă că într-un an DIICOT aviza mandate de interceptare pentru aproximativ 70.000 de persoane. Alina Bica a fost condamnat în noiembrie anul trecut la patru ani de închisoare pentru favorizarea lui Ovidiu Tender în dosarul RAFO. Președintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a declarat, că doamna Bica urmează să fie invitată pentru repriza a doua săptămâna viitoare.

 

Dumitru Iliescu. Fostul șef al SPP de pe vremea lui Ion Iliescu s-a dus la Comisia pentru Alegeri ca să declare că alegerile au fost fraudate și apoi la Comisia SRI pentru a vorbi despre interceptări. DNA a dechis un dosar pe numele lui Iliescu în 2014 pentru că s-a folosit de o „cârtiță” din DNA pentru a obține date din dosarul lui Viorel Hrebenciuc. Este considerat, alături de Cătălin Voicu, unul din capii celei mai vaste rețele de corupție din România. Potrivit lui Manda, Iliescu va veni și el la Comisia SRI săptămâna viitoare.

 

Ovidu Puțura. Fostul secretar de stat din ministerul Justiției din mandatul lui Robert Cazanciuc a fost audiat deja de două ori de Comisia SRI unde a vorbit despre interceptări și metodele de alocare a dosarelor. Puțura pretinde că dosarele erau alocate unor complete de judecată aparținând „Sistemului” prin metoda „Coperta”. Este condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru dare de mită și trafic de influență și se consideră victima unui astfel de complet de judecată aservit „binomului”.

 

Ana Maria Pătru. Fosta șefă a Autorității Electorale audiată în vară la Comisia pentru alegeri este inculpată de către DNA în două dosare de luare de mită (peste un milion de euro).

 

Tudor Chiuariu. Fostul ministru al Justiției, autorul celebrului raport care ar incrimina furtul dosarelor din arhiva SIPA urmează să fie audiat de comisia de anchetă. A fost condamnat la trei ani și jumătate cu suspendare în dosarul Poșta Română.

 

Adrian Sârbu. A fost audiat joi la Comisia SRI, pentru că figurează pe lista cu „culoarele media” a lui Dragomir.A vorbit despre preluarea Realitatea TV de către SRI prin intermediul lui Sebastian Ghiță. Este trimis în judecată pentru evaziune fiscală.

 

Sebastian Ghiță. Comisia SRI face eforturi considerabile pentru a obține o mărturie din partea fostului deputat PSD, fugit din țară și „refugiat” la Belgrad de frica celor patru dosare DNA pe numele său. Manda a reafirmat că audierea lui Ghiță este importantă pentru scopurile comisiei.

 

 

Liviu Dragnea. Condamnat definitiv în dosarul Referendumul, Liviu Dragnea a lăsat de înțeles că ar dori să fie audiat de Comisia SRI iar președintele acesteia Claudiu Manda, „nu a confirmat nici nu a infirmat”.

 

Joi la Comisia pentru Alegerile din 2009 a depus mărturie și colonelul în rezervă Doru Paraschiv, fost ofițer de Contrainformații în cadrul Direcției de Informații a Armatei (DGIA) pentru că săptămâna trecută a acuzat într-un interviu în Cotidianul capii armatei și pe cei ai DGIA care l-au dat afară că au acționat ilegal pentru realegerea lui Băsescu. Imediat, Manda a declarat că Paraschiv urmează să fie chemat la Comisia SRI.

TAGS : comisia SRI penali Dragomir Andronic udrea Bica dumitru iliescu
Comentarii
Ion 2017-11-04
E o stire ca unuia care a descoperit mii de monede otomane cu un detector de metale si le-a predat muzeului, i s-a refuzat plata recompensei prevazuta de lege pana a dat in judecata statul! Asta demonstreaza nivelul rudimentar de gandire al autoritatilor din tara asta : vor sa fugi de ele si sa inseli ca sa faci ceva in viata, sa urmaresti un hobby ceva, in loc sa colaborezi win-win! Asa o sa ajungem la sapa de lemn cu statolatria asta de tip comunist! Omul avea si autorizatie la detector de metale, nici nu stiam ca trebuie, dar un birocrat s-a gandit si la asta! Chiar daca am inteles ca unora le-a fost confiscat detectorul chiar daca platise taxa de autorizare - iar taxe si hartii pentru orice!
Nicolescu Marius 2017-11-03
Scrieti degeaba si vorbim in van. In Romania nu numai cei/cele enumerati/e sunt in culpa. Nu zice nimeni ca nu sunt in culpa. Dar DNA in ce situatie se afla? Cred ca dupa dosarele nerezolvate (Microsoft si EADS), condamnarile sau disculparile dupa ochi frumosi (Pescariu, Niro s.a.), amanarile sine die, pana spre prescriere ale anumitor dosare, n-o sa mai putem numi DNA Justitia ingenua. Prea bate la ochi. Cea mai buna justitie ar face-o frica. Ce-ar fi sa le taiem o manuta pentru fiecare 10.000 euro furate? Ptiu, drace, cine m-o fi pus sa pun prag la furat tocmai acum!? Ce ziceti? Cred ca am avea un Parlament alcatuit in majoritate din ciungi. Fara o astfel de masura ne vom scalda in aceeasi mocirla mizerabila iar ei isi vor imparti Dunarea, dealurile, muntii si campiile si ne vor privi cu aceeasi ochi perversi de derbedei. Si ne vor sopti pe sub mustata: Viermilor ce sunteti, ce credeati ca puteti sa va atingeti de Mariile Noastre?
Total 2 comments.
Recomandari
5006
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22