Orban:Comisiile PSD-ALDE sunt mașini de făcut fum.CCR a ajuns a treia cameră a parlamentului

Dora Vulcan | 02.11.2017

Liderul PNL Ludovic Orban spune, într-un interviu acordat ziare.com, că liberalii preferă ”alegerile anticipate, in cazul unei noi crize politice declansate de PSD” și că vor face”toate demersurile pentru a ajunge la alegeri anticipate, pentru că” PSD si-a pierdut orice legitimitate de a guverna.”

Pe aceeași temă

 

 

 


”Ceea ce face astazi PSD nu mai are nicio legatura cu programul electoral cu care s-au prezentat in fata alegatorilor, iar lucrul asta a inceput sa fie simtit de un numar din ce in ce mai mare de cetateni, care sunt dezamagiti de faptul ca au fost mintiti si ca Guvernul PSD face cu totul si cu totul alte lucruri decat ceea ce a promis sa faca”, spune liderul liberal într-un interviu acordat ziare.com.

 

 ”Vom incerca sa provocam alegeri anticipate in masura in care este posibil, nu inainte de a incerca sa configuram o posibila majoritate parlamentara. Din pacate, structura actualului Parlament este de asemenea natura incat va fi foarte dificil sa se creeze o majoritate parlamentara care sa sprijine cu adevarat un guvern cu o viziune politica coerenta si care sa poata genera unitate in actiunea politica. In afara de PNL, pentru asigurarea majoritatii, ar trebui sa vina USR, PMP, UDMR, dar si parlamentari care au plecat din coalitia aflata la guvernare, ceea ce ar genera un mozaic politic cu instabilitate mare”, a mai spus Ludovic Orban.

 

 

 

Comisiile PSD-ALDE din Parlament, mașini de făcut fum

 

Orban a comentat și eficiența comisiilor de anchetă înființate pe bandă rulantă în ultima vreme de coaliția PSD-ALDE: 

 

”Masini de facut fum! Sunt niste comisii de ancheta care n-au ce sa ancheteze. Comisia asta cu alegerile din 2009 n-are ce sa ancheteze. Mi se pare o stupizenie. Daca avea cineva ceva de contestat, trebuia s-o faca la momentul 2009. E pur si simplu o comisie in care sunt adusi niste oameni pe care vrei sa-i pui intr-o lumina defavorabila. Se reincalzeste o ciorba care demult nu mai are nicio vitamina in ea, total inutila. Masina de facut fum in sensul ca genereaza teme false prin care PSD isi ascunde marile nerealizari. 

 

La fel e si comisia de ancheta ANRE, care este un organism independent, un organism care functioneaza, unul care a fost apreciat la nivelul institutiilor similare de la nivel european si care a introdus reglementari in ceea ce priveste organizarea pietei in domeniul energiei, gazului si electricitatii.

 

Pai, ar trebui facuta comisie de ancheta prin care sa cercetam toate golaniile facute de PSD la Ministerul Energiei. Scopul acestei comisii de ancheta are doua obiective urmarite de PSD - unul prin care incearca sa paseze raspunderea pentru cresterile de preturi la energie electrica si la gaz, care afecteaza populatia, in spinarea ANRE.

 

Sa nu-si asume partidul, pentru ca reprezentantii acestuia sunt singurii vinovati pentru ceea ce s-a intamplat pe aceasta piata, iar al doilea obiectiv urmarit, unul pe care-l stie mai putina lume, este acela de a readuce anumite atributii pe care le are astazi ANRE sub controlul Ministerului Energiei. Practic, generarea unui control politic asupra pietei energiei.

 

De altfel, exista un proiect de ordonanta care este pregatit in Ministerul Energiei si care urmeaza sa fie lansat in dezbatere publica, dupa ce PSD isi face numarul cu pseudo-comisia de ancheta.

 

Comisia de ancheta a SIPA, nu inteleg care-i scopul ei. In principu, n-am fost adversarul unor comisii, dar le faci cand ai ceva de cercetat, cand sunt elemente de anchetat. De exemplu, Comisia SRI. Am luat decizia sa atacam la CCR modificarea regulamentului de organizarea si functionare a Comisiei SRI, pentru ca este inacceptabil ca o hotarare a Parlamentului sa genereze obligatii pentru fiecare cetatean al Romaniei.

 

E jenant sa fii obligat sa te prezinti la audieri, atunci cand esti chemat de prietenul interlopilor din Dolj (referire la Claudiu Manda, seful Comisiei SRI, numit de PSD - n.red.).

 

Nu putem fi de acord cu asta in veci. Aceasta comisie are rolul de a exercita un control civil asupra derularii activitatii Serviciului Roman de Informatii.”

 

 


Curtea Constituțională a devenit a treia Cameră a Parlamentului

 

Liberalii se gândesc chiar la o lege de organizare si functionare a CCR, inițiativă puțin credibilă, însă, dat fiind că majoritatea pe care o au acum PSD și ALDE în parlament nu le-ar permite promovarea unui asemenea proiect. 

 

”Trebuie cumva ca mecanismul asta de numire politica a judecatorilor sa inceteze pentru ca poate sa dea nastere la aberatii. Astazi, se spune despre CCR ca a ajuns o a treia camera a Parlamentului sau ca se incearca transformarea CCR intr-o alta Inalta Curte de Casatie si Justitie sau o curte superioara acesteia.

 

Am vazut chestii aberante cum e invocarea conflictului intre puterile statului ca sa nu mai fie pedepsit cineva care adopta o hotarare de guvern ilegala. Asta e de noaptea mintii. Asta inseamna imunitate deplina pentru orice membru al Guvernului, o imunitate care sa fie activa indiferent de cate ilegalitati si cate infractiuni ar face. Este inacceptabil, este de o absurditate fara margini.

 

Nu stiu cine a putut sa sugereze un astfel de demers si am convingerea ca, oricat ar incerca si oricat s-ar pune presiune, CCR nu va accepta vreodata sa dea o decizie care sa ofere satisfactie PSD si ALDE in aceasta problema.”

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22