Spania a emis un mandat european de arestare pentru liderul separaist Carles Puigdemont

E.b. | 03.11.2017

Un judecator spaniol a emis, joi, un mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont, a anuntat avocatul sau belgian.

Pe aceeași temă

 

 

"Tocmai am vorbit cu clientul meu, care mi-a spus ca intr-adevar (mandatul) a fost emis impotriva sa si a altor patru ministri care se afla in Belgia. Practic, asta inseamna ca sistemul judiciar spaniol va trimite acum o cerere de extradare catre procurorii federali de la Bruxelles.

 

Domnul Puigdemont va ramane aici. El a spus ca va coopera pe deplin cu autoritatile belgiene in timpul procedurii", a spus avocatul Paul Bekaert, pentru postul belgian de televiziune VRT, citat de ziare.com.

 

Procurorul general al Spaniei a cerut, joi, emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont si a altor patru fosti oficiali ai executivului regional, pentru rolul lor in referendumul pe tema independentei regiunii. Acestia sunt acuzati de rebeliune, razvratire si folosirea defectuoasa a fondurilor publice.

 

Opt fosti ministri ai Guvernului regional din Catalonia, inclusiv fostul vicepremier Oriol Junqueras, au fost arestati, joi, dupa audierile ce au avut loc la Curtea Suprema din Spania.

 

Puigdemont a cerut eliberarea lor si a condamnat "represiunea politica" instituita de catre autoritatile de la Madrid, relateaza site-ul publicatiei El Pais.

 

"Furia cu care guvernul spaniol a atacat o frumoasa natiune europeana este scandaloasa si ne ameninta pe toti. Solicit eliberarea ministrilor si a vicepremierului. Solicit respect pentru toate optiunile politice si incetarea represiunii politice. Incarcerarea liderilor politici pentru indeplinirea unui angajament electoral distruge principiile de baza ale democratiei.

 

Este o lovitura de stat inaintea alegerilor [regionale] din 21 decembrie. In spatele gratiilor, guvernul legitim al Cataloniei este mai valoros decat temnicerii lui mincinosi. Vreau sa le transmit sustinerea mea, a celorlalti membri ai guvernului si a milioane de oameni din toata lumea care asista uluiti la aceste evenimente foarte grave", a spus Puigdemont, in cadrul unui discurs televizat, din Belgia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22