Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


„Rusia, 1917“ de Ioan Stanomir - o carte esenţială pentru a înţelege ceea ce a fost catastrofa sovietică
Humanitas - - - -
2017-11-06
Humanitas
0

Vă invităm marţi, 7 noiembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la lansarea cărţii Rusia, 1917. Soarele însângerat. Autocraţie, revoluţie şi totalitarism de Ioan Stanomir, apărută în colecţia Istorie a Editurii Humanitas. La eveniment vor vorbi  Ioan Stanomir, politolog, Cătălin Avramescu, eseist, specialist în istoria ideilor politice, Angelo Mitchievici, scriitor, şi Cristian Vasile, istoric.

 

„Pentru Ioan Stanomir, istoria rusă a ultimului veac este inseparabilă de amprenta spiritului lui Lenin. Lenin a exacerbat trăsăturile voluntariste şi utopice ale marxismului prin unificarea acestei doctrine cu tradiţia sectară a milenarismului rus. Ioan Stanomir ne oferă în această carte un ghid indispensabil pentru a înţelege ceea ce a fost catastrofa sovietică. Perspectiva propusă este expresia unui indefectibil angajament în favoarea libertăţii.“ (VLADIMIR TISMĂNEANU)

„Comunismul a fost cu mult mai mult decât o poveste rusă. URSS este epicentrul, dar undele seismice au călătorit până departe. Graţie URSS, comunismul şi-a probat posibilitatea de existenţă. Comunismul a devenit, odată cu anul 1917, un regim vital şi capabil de prozelitism, modelat de experienţa şi de practicile autocraţiei care îl precedă. Maturizarea sa prin stalinism înseamnă maturizarea unui model ce mizează pe control, pe teroare şi pe modernizarea patologică. La un secol de la Octombrie 1917, libertatea are nevoie de acelaşi devotament intelectual în apărarea ei. Tentaţia totalitară se hrăneşte din teamă şi din resentiment, iar luptele veacului XX sunt şi luptele noastre.“ (IOAN STANOMIR)
 

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Recomandari
2017
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22