Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Sorin Alexandrescu - Cavaler al Ordinului „Coroana României“
R.B. - - - -
2017-11-07
Cultura
1

Miercuri, 25 octombrie 2017, profesorul Sorin Alexandrescu a fost decorat cu Ordinul „Coroana României“ în grad de Cavaler de către Alteța Sa Regală Principesa Margareta, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Regal din București, în Sala Tronului, cu ocazia celei de a 96-a aniversări a Regelui Mihai.

 

Brevetul care însoţeşte disctincţia oferă, sub semnătura Regelui Mihai, motivaţia decorării lui Sorin Alexandrescu: „La împlinirea a opt decenii de viață, pentru întreaga sa operă publicistică, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea semioticii și a istoriei ideilor. Pentru activitatea editorială importantă pe care a avut-o la conducerea International Journal of Romanian Studies, jurnal științific prin care a diseminat valorile României din exil către întreaga lume. Pentru activitatea sa universitară reluată după 1989 în România și pentru contribuția la restaurarea și redeschiderea Bibliotecii Centrale Universitare, focar al științei universitare bucureștene“.

 

Sorin Alexandrescu este directorul fondator al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității din București și profesor emerit al Universității din Amsterdam. În anii ’80, a organizat la Haga numeroase manifestații împotriva regimului ceaușist. În 1990 s-a implicat atât în refacerea Bibliotecii Centrale Universitare, cât și în fondarea unor structuri departamentale de cercetare avansată și a unor domenii de studiu la Universitatea din București, unde este profesor asociat. În 2001, a pus bazele Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii, pe care îl conduce și în prezent, iar în 2005 a inițiat Școala Doctorală „Spațiu, Imagine, Text, Teritoriu“, pe care a coordonat-o timp de 10 ani și căreia îi urmărește activitatea în continuare în calitatea onorifică de director științific. Sorin Alexandrescu este membru al Grupului pentru Dialog Social.

 

Ordinul „Coroana României“ a fost instituit de Regele Carol I la 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse statului. Reînfiinţată de Regele Mihai la 30 decembrie 2011, Coroana României devine Ordin Dinastic (al Familiei Regale), recompensând „meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului şi a Naţiunii“. (R.B.)

TAGS :
Comentarii
Adrian 2017-11-08
Ma scuzați !
Astazi este 08 Noiembrie 2017 !
D-l va fi fost decorat în viitor ?!
Total 1 comments.
Mai multe din Cultura
3062
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22