Flash-uri din sens opus

Ion Oltean | 07.11.2017

Cartea lui Marian Godină - Flash-uri din sens opus - e din multiple considerente o realizare emblematică sui generis.

Pe aceeași temă

 Este o carte emblematică mai întâi prin calitatea celui care a gândit-o: un agent de poliție rutieră, emul al lui Caragiale prin ale sale momente și schițe care oferă materie pilduitoare pentru eroii episoadelor lui Marian Godină. Așa cum nenea Iancu se prefăcea prin viclenia-i fină că rezonează la unison cu cealaltă viclenie, a lui Pristanda, prototipul slugarnicului mereu pe poziție studiat umilă față de superiorul său, și Marian Godină adoptă o strategie similară față de superiorul său, inspector șef al IPJ Brașov, prefăcându-se umil față de beștelelile acestuia cu care îl potopește la un moment dat fără motiv plauzibil, dar nu fără a ne lăsa să întrezărim ironia fină a slugarnicului de moment oportun față de superiorul său și de amicii acestuia. Dacă Pristanda nu uita totuși să lase să se înțeleagă greutățile „misiei“ sale de polițai, Godină se așază pe o linie defensivă față de superiorul său care se stropșește la el spre a-l intimida fără niciun motiv aparent. (...)

 

Agentul de poliție Marian Godină reușește mult mai mult decât știm că îi poate capul eroului lui Caragiale. El dezvăluie și alte fațete ale unei personalități decât acelea comic-caricaturale cu care ne obișnuisem slovenindu-l pe nenea Iancu. Slugărnicia lui Pristanda e înlocuită aici cu una din circumstanțe. Ascultarea grețoasă față de șefii ierarhici o fi fost ea la locul ei într-o vreme când poliția era construită în structură militară, când ordinele se executau și nu se discutau și când conștiința executării unei obligații de serviciu se situa undeva în penumbra disciplinei serviliste. Marian Godină nu ezită niciun moment să-și facă datoria, ca atunci când oprește în trafic personaje importante ale protipendadei brașovene, recalcitrantă nevoie mare, ba chiar dezvăluindu-și relația ei de strânsă amiciție cu șeful IPJ Brașov, de la care amenință că agentul își va primi osânda pentru temeritatea de a-și face datoria. Se subînțelege că a avut loc chemarea lui la raport. Cu aceeași luciditate, agentul Godină continuă să înfrunte condamnările șefilor ierarhici, disprețul acestora, ba chiar și al unor colegi apropiați.

 

Personajele, puține la număr, dar bine conturate, cu trăsături principale adesea comice. Întâlnim pe această linie un „Dorel“ angajat la gaze, care le face pe toate după cum îl taie capul. El asfaltează pe ploaie fără să țină cont de liniile de tramvai, asfalt să fie. Vrea să schimbe conturul și dărâmă blocuri schimbând de unul singur instalația electrică. Când vrea să descarce, răstoarnă camionul cu totul. Încearcă butelia de gaz cu bricheta și provoacă incendii. Părerea autorului este că acest Dorel e prototipul omului care ține neapărat să lase urme pe unde muncește. (...) Alte personaje care se mai întâlnesc în carte sunt, de pildă, femeia sugativă (Bunul samaritean), bărbații lingăi (Diva intangibilă), bărbați înșelați care se consolează unul pe altul la modul înduioșător (Mama răniților). În concluzie, o întreagă pleiadă de structuri existențiale care îndeamnă la meditație. (...)

 

Polițistul Marian Godină ne apare ca un om providențial trimis de către Cel de Sus să facă ordine în sectorul cel mai corupt și abuziv de care suferă societatea. Parcă ne putem gândi la un slogan comunist de pe vremuri care spunea că lanțul capitalismului se va rupe acolo unde are veriga cea mai slabă, prin analogie se poate vorbi că lanțul criminalității polițienești se rupe la Brașov.

 

Ion Oltean,

Noiembrie 2017

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22