Vicepreședintele CSM: ”Republica procurorilor” se va transforma în regatul hoților

Dora Vulcan | 07.11.2017

Propunerile de modificare a Legilor Justitiei afectează independenta judecatorilor si procurorilor iar înfiintarea unei Inspectii Judiciare si a unui Parchet special sub control politic creeaza premisele exercitarii de presiuni asupra magistratilor care vor "deranja".

Pe aceeași temă

 

 

 Propunerea reflecta intentia politicului de infiintare a unui Parchet controlabil, afirma vicepresedintele CSM, procurorul Cristian Ban într-un interviu acordat Ziare.com.

 

El a anunțat că CSM va discuta avizarea noilor proiecte de modificare a Legilor Justitiei in sedinta plenului din 9 noiembrie. Desi termenul fixat de Parlament a fost foarte scurt, deciziile adunarilor generale ale magistratilor trimise la CSM sunt, in imensa majoritate, in sensul avizarii negative a proiectului de lege, spune sursa citată. 

 

Principalele declaratii ale vicepresedintelui CSM:

 

- Un magistrat nu poate fi obligat sa se prezinte in fata unei comisii parlamentare in virtutea functiei detinute, indiferent de obiectul acestor comisii. Rationanad altfel, s-ar crea premisele incalcarii principiului separatiei puterilor in stat, rolul comisiilor parlamentare deturnandu-se intr-unul de presiune asupra magistratilor.

 

- In ritmul atacurilor mediatice si al presiunilor la care sunt si vor fi supusi magistratii, asa-zisa "republica a procurorilor" se va transforma in "regatul hotilor".

 

- Demersul Forumului Judecatorilor de a se adresa Comisiei Europene este unul legitim.

 

- Anumite institutii publice par a fi folosite de mediul politic in atacurile indreptate impotriva sistemului judiciar si, in special, impotriva DNA si procurorilor.

 

- Inregistrarea si divulgarea catre mass-media a unei sedinte de la DNA, inregistrare care se pare ca a fost ulterior modificata si trunchiata, constituie infractiune sau abatere disciplinara, ridicand totodata semne de intrebare despre cat de lunga este mana politicului.

 

- Procurorul Negulescu nu poate fi perceput ca fiind imaginea procurorului roman.

 

- Nu exista o impartire pe tabere, judecatori-procurori, in cadrul CSM, in ciuda incercarilor politicului de a dezbina cele doua categorii de magistrati si de a scoate procurorii din randul magistratilor.

 

- Dezinformarea concertata care se desfasoara prin mass-media afecteaza in mod grav credibilitatea si independenta sistemului judiciar in ansamblul sau.

 

interviul acordat Ziare.com, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22