Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Arabia Saudită se pregătește de război cu Libanul și Iranul din cauza Hezbollah
Dora Vulcan - - - -
2017-11-08
International
0

Arabia Saudită acuză Libanul că i-a declarat război din cauza agresiunilor comise de gruparea şiită Hezbollah, sprijinită de Iran, aceasta reprezentând o escaladare dramatică a crizei care ameninţă să destabilizeze mica ţară arabă.

 

 

Ministrul saudit al Afacerilor din Golf, Thamer al-Sabhan, a declarat că atacul cu rachetă asupra aeroportului din Riad, care a avut loc sâmbătă seara, atribuit rebelilor Houthi din Yemen, este o manevră a organizației Hezbollah echivalentă cu o declarație de război. 

 

„Guvernul libanez a declarat război Arabiei Saudite și trebuie să-și asume acest lucru”, a precizat ministrul saudit. Premierul libanez a demisionat, motivând că este ținta unui complot de asasinare, pus la cale de Hezbollah, cu susținerea Iranului. Aflat la Riad, Saad al-Hariri a declarat că nu există nicio șansă pentru o politică echilibrată în Liban, atâta timp cât este dominată de gruparea Hezbollah, aripa politică și militară. Totodată, ministrul saudit de Externe, Adel Jubeir, a acuzat Iranul că „a orchestrat un act de război” împotriva Arabiei Saudite, prin rebelii Houthi din Yemen, pe care îi înarmează și-i sponsorizează. „Vrem să evităm un război cu Iranul, dar această țară violează toate normele internaționale. Trebuie să spunem Iranului că de ajuns înseamnă de ajuns!”, a precizat Jubeir, citat de România liberă.

 

Tirul cu rachetă balistică asupra aeroportului internațional de la Riad al forțelor rebele yemenite susținute de Iran a fost catalogat de organizația Human Rights Watch (HRW) ca „o crimă de război”. „Lansarea la întâmplare a unei rachete balistice spre un aeroport dedicat în principal zborurilor civile este o posibilă crimă de război”, se arată în comunicatul HRW.

 

La rândul său, Iranul se pregătește în secret pentru un război cu state din Golf. Ayatollahul Ali Khamenei a operat schimbări la vârful armatei. Generalul de brigadă Mohammad Hossein Dadras a fost numit adjunctul șefului Marelui Stat Major, pentru a pregăti operațiunile de război. Amiralul Hossein Khanzadi a fost numit comandant al Marinei, în locul amiralului Habibollah Sayyari, care va conduce coordonarea operațională în cadrul Armatei.

 

TAGS : orientul mijlociu arabia saudita liban iran hezbollah
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1483
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22