Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Benzina premium a ajuns la 6 lei pe litru iar euro la 4,6 lei pe piața interbancară
Dora Vulcan - - - -
2017-11-08
Actualitate Interna
0

Preţul benzinei a ajuns aproape de pragul psihologic de 6 lei pe litru la multe staţii de carburanţi din ţară. Cursul euro a trecut de 4,63 lei pe piața interbancară.

 

 

Carburanţii au ajuns la valoarea de 6 lei pe litru într-o benzinărie de pe Autostrada București-Pitești. Vorbim însă de sortimentele premium şi de reţeaua de benzinării care, în mod tradiţional vinde cei mai scumpi carburanţi. Şi în cazul carburanţilor obişnuiţi evoluţia preţurilor este evidentă. De la 1 ianuarie, benzina şi motorina s-au ieftinit cu 50 de bani după ce a fost eliminată supraacciza şi redusă Taxa pe Valoare Adăugată de la 20 la 19%, transmite Digi 24.ro.

 

Au urmat apoi scumpiri succesive, din cauza creşterii cotaţiei barilului de petrol şi reintroducerii supraaccizei, în două tranşe.

 

Cotaţia barilului a crescut de la 44 de dolari, în vară, până la 64 de dolari luna aceasta.

 

La acest lucru s-a adăugat şi decizia Guvernului de a reintroduce supraacciza de 40 de bani, în două etape: de la 15 septembrie şi 1 octombrie.

 

 

 

Cursul euro a trecut de 4,63 lei pe piața interbancară 

 

 

Banca Națională a României prognozează o accelerare semnificativă a inflației pe termen scurt, ca urmare a influențelor pe partea de ofertă, urmată de o temperare în ultimul trimestru din 2018, scrie România liberă.

 

 

BNR menționează că a adoptat noul raport privind inflația, dar nu a publicat și noile estimări privind creșterile de prețuri. “(…) față de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflației a fost revizuită sensibil în sens ascendent pe termen scurt, aproape exclusiv ca urmare a acțiunii recente și anticipate a unor factori pe partea ofertei și ușor în sens  descendent pe cel de-al doilea segment al orizontului de proiecție”, potrivit comunicatului de presă de după ședința de politică monetară, în care Banca Națională a a redus cu 0,25 puncte procentuale, până la 1%, coridorul simetric din jurul dobânzii cheie.

 

În precedentul raport, BNR estima o rată anuală a inflației de 1,9% la finele anului și de 3% la finele lunii martie din anul viitor. Rata inflației a crescut la 1,77% în septembrie, de la 1,15% în august, peste nivelul prognozat de BNR de 1,6%. Creșterea inflației a venit din majorarea prețurilor la alimente și la combustibili, după creșterea cotațiilor internaționale și a accizei.

 

 

TAGS : guvern tudose cresteri preturi benzina premium euro
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
Total 0 comments.
2948
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22