Proteste alături de sindicate împotriva măsurilor fiscale: Intrăm peste voi, nu dăm înapoi!

Dora Vulcan | 08.11.2017

Pagina "Corupţia Ucide" a lansat un apel pentru organizarea unei manifestaţii împotriva modificării Codului fiscal, în Piaţa Victoriei, miercuri, începând de la ora 14:00, în aceeaşi zi în care Guvernul ar urma să adopte prin OUG trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Pe aceeași temă

 

 

Protestatarii au adus vuvuzele si scandeaza "PSD, ciuma rosie!" si "Jos, jos, jos, guvernul mincinos!!, ”Ultima soluție, înc-o revoluție” și ” Intrăm peste voi, nu dăm înapoi!” .  

 

UPDATE - In piata sunt si liderii de sindicat Bogdan Hossu si Dumitru Costin.

 

"E un protest al societatii civile. Ne pare rau ca nu a fost anuntat din timp, sa il putem sustine si cu membrii nostri de sindicat", a spus presedintele Cartel Alfa.



 
 

 

 

UPDATE -   Circa 200 de persoane s-au adunat deja în Piața Victoriei. De la aceeași oră urmează să înceapă ședința de Guvern.

 

Miercuri, de la ora 13.00, va avea loc şedinţa de Guvern în care ar urma să fie adoptate, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificările Codului fiscal, inclusiv transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Anterior, ședința a fost programată la ora 15:00.

 

„8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României. Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenţionează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanţă de Urgenţă), vor aduce haosul în planurile de afaceri şi în salarizare. În acest fel, inconştienţa guvernanţilor distruge orice şansă pentru o economie predictibilă şi stabilă în România”, scrie pe pagina evenimentului.

 

 

 

 Cartel Alfa cheamă populația să i se alăture protestului de miercuri din Piața Victoriei

 

 

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa face un apel către membrii săi și către toți cetățenii să se alăture manifestației anunțate pentru miercuri, la ora 14:00, în Piața Victoriei pentru a spune NU transferului de taxe și pentru a cere Guvernului să retragă ordonanța.

 

Cartel Alfa respinge proiectul fiscal privind transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

 

"Reiterăm poziția CNS Cartel Alfa de respingere a acestui proiect fiscal, poziție exprimată și de reprezentanții noștri în Comisiile de dialog social de la nivelul Prefecturilor. Cerem instituțiilor guvernamentale să pună la dispoziția publicului înregistrările de la aceste ședințe pentru o informare corectă. Transferul contribuțiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt creșterea contribuțiilor angajaților, de la 32,5% (16,5% contribuții +16% impozit) — la 45% (35% contribuții și 10% impozit). Așa-zisa reducere fiscală este de fapt creșterea sarcinii fiscale a salariaților", avertizează sindicaliștii Cartel Alfa, într-un comunicat remis Agerpres.

 

De asemenea, confederația sindicală susține că în urma transferului contribuțiilor un salariat cu un salariu brut de 3.200 lei ar câștiga 2 lei.

 

"Chiar din calculul din prezentarea guvernului se vede clar că, la un salariu brut exemplificat de 3.200 lei: în 2017, suma pe care o plătesc salariatul împreună cu angajatorul la un salariu brut de 3.200 lei, este 1.256 lei, în timp ce în 2018 aceștia vor plăti 1.430 lei. Deci nu este scădere, ci creștere de fiscalitate! Scăderea promisă de impozit de la 16% la 10%, dacă s-ar aplica în sistemul actual, ar duce la un câștig de 178 de lei net pentru salariat. În condițiile transferului acest 'câștig' este de 2 lei!", mai spune Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa.

 

 

Şi Blocul Naţional Sindical a anunţat că sindicatele vor continua acţiunile de protest

 

Astfel, miercuri, începând cu ora 16.00, aproximativ 1.000 de membri de sindicat vor protesta la Constanţa, joi, de la ora 15.00, respectiv 16.00, vor avea loc proteste la Oradea şi la Ploieşti, iar vineri, de la ora 14.00, este programată o acţiune de protest la Timişoara. Miercuri, 15 noiembrie, începând cu ora 16.00, sunt programate proteste la Cluj-Napoca. Toate acţiunile de protest, la care se estimează că vor fi apromativ 1.000-1.500 de participanţi în fiecare oraş, vor fi organizate în faţa sediilor prefecturilor.

 

De asemenea, CNSLR - Frăţia a anunţat, în 2 noiembrie, începerea procedurilor pentru declanşarea grevei generale, principalul motiv fiind trecerea plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce va duce la scăderea tuturor salariilor şi pierderea unor locuri de muncă, potivit sindicaliştilor.

 

Sindicaliştii spun că această măsură va duce la imposibilitatea negocierilor sectoriale şi intersectoriale care generează lipsa unei protecţii reale ale angajaţilor, în forma actuală a Legii 62/2011 şi la întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajaţii unor unităţi publice de asistenţă socială şi medico-socială.

 

Greva generală va fi declanşată în sectoarele sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură, potrivit CNSLR - Frăţia.

 

 

 

Un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanțelor, prevede trecerea la angajat, de la angajator, a contribuțiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018. Nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%.

 

"Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat", a informat Ministerul Finanțelor. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.

 

Proiectul prevede și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

 

Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat se va face prin ordonanță de urgență, în ședința de Guvern de miercuri.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22