Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Trump, primit în China cu o onoare care n-a mai fost acordată niciunui președinte american
Dora Vulcan - - - -
2017-11-09
International
0

Donald Trump este onorat la Beijing cu un dineu de stat în Oraşul Interzis, fosta reşedinţă a împăraţilor chinezi. Nici un alt şef de stat străin nu a mai fost cinstit astfel, după fondarea Republicii populare chineze, în 1949.

 

 

 

Preşedintele american a îndemnat China şi Rusia să exercite presiuni asupra Phenianului, pentru a determina regimul Kim Jong Un să renunţe la armele nucleare.

 

Înainte să ajungă la Beijing, Trump a adresat un avertisment direct “dictaturii crude” de la Phenian. ”Să nu subestimaţi niciodată determinarea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri - a spus el.”

 

Preşedintele Xi Jinping şi soţia acestuia i-au aşteptat pe Donald şi Melania Trump la porţile “Oraşului interzis”; şi au vizitat, împreună, complexul de palate unde s-a aflat, vreme de aproape o jumătate de mileniu, reşedinţa împăraţilor chinezi.

 

Gazdele au pregătit pentru Donald Trump mai mult decât o vizită de stat obişnuită.

 

Înainte de sosirea la Beijing, Trump i-a adus laude gazdei sale, spunând că abia aşteaptă întâlnirea cu preşedintele Xi, “după marea victorie politică a acestuia”. Xi Jinping tocmai şi-a consolidat puterea, la Congresul Partidului comunist chinez; şi din această poziţie - apreciază comentatorii - e mai puţin dispus la compromisuri în convorbirile pe care le va purta cu Donald Trump.

 

Dincolo de onoruri şi felicitări există destulă tensiune în relaţia Washington-Beijing. Iar diplomaţia propriu zisă începe abia joi, cu convorbirile bilaterale. În trecut, Trump a denunţat ceea ce el numeşte “practicile comerciale incorecte” ale Chinei. Dar liderul american are nevoie de sprijinul preşedintelui Xi Jinping ca să pondereze ameninţările nucleare ale regimului de la Phenian.

 

Marți, la Seul, într-un discurs în parlamentul sud-corean, Trump a cerut Chinei să rupă orice legătură cu Coreea de Nord. A transmis, apoi, mesaje către Kim Jong Un: ”Regimul Kim Jong Un a interpretat atitudinea reținută a Americii din trecut drept slăbiciune. Asta ar fi eroare de calcul fatală. Nu ne subestimați și nu ne puneți la încercare!. ”Coreea de Nord nu e Paradisul visat de bunicul tău, ci e Iadul în care nicio ființă nu merită să traiască! Și totuși, în pofida tuturor fărădelegilor pe care le-ai comis față de Dumnezeu și față de oameni, îți oferim calea către un viitor mai mult mai bun. Asta începe cu sfârșitul tuturor agresiunilor comise de regimul tău, cu sistarea verificabilă a testelor cu rachete balistice și o completă denuclearizare”.

 

Ca să-și facă mesajul mai limpede, Donald Trump a vrut să facă și o vizită-surpriză în Zona Demilitarizată dintre cele două Corei. Până la urmă, elicopterul delegației americane nu s-a putut ridica de la sol, din cauza ceții.

TAGS : china vizita trump onoare orasul interzis
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1517
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22