Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Concert coral „Monteverdi 450“ şi lansare de DVD la Filarmonica „George Enescu“
- - - -
2017-11-10
Cultura
0

2017 / 11 / 14

Marţi, 14 noiembrie 2017, de la ora 19.00, stagiunea Filarmonicii „George Enescu” găzduieşte în Sala Mare a Ateneului Român un concert extraordinar susţinut de Corul instituţiei, aflat sub direcţia lui Iosif Ion Prunner – „Monteverdi 450“. Evenimentul marchează împlinirea a 450 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori din istorie, Claudio Monteverdi (1567 - 1643).

 

Cofondator al genului liric al operei la începutul secolului al XVII-lea şi unul dintre părinţii barocului muzical, Monteverdi a avut o influenţă decisivă asupra dezvoltării muzicii moderne. Din geniala sa creaţie vocală păstrată sub formă de madrigale, canzonete, scherzi, dar şi de lucrări religioase, programul oferit publicului a selectat pagini deopotrivă reprezentative şi atractive. Prima parte este dedicată în principal artei madrigalului, în timp ce partea a doua va prezenta în primă audiţie la Ateneul Român Missa in illo tempore, compusă de Monteverdi în 1610, pentru Vatican.

 

„Avem în program o primă audiţie în Bucureşti: Missa in illo tempore de Monteverdi. Suntem datori acestui mare compozitor, cu atât mai mult noi, ca formaţie corală, suntem datori să-l sărbătorim. Se ştie că Monteverdi a iubit foarte mult vocile, a compus foarte mult pentru solişti. În prima parte a programului, vom cânta câteva madrigal laice. Ansamblul va fi în diverse ipostaze, toţi interpreţii vocali sunt membri ai Corului Filarmonicii. Programul e o piatră de încercare pentru Corul Filarmonicii, e un alt stil de a cânta decât cel cu care suntem obişnuiţi. Sper că vom face faţă cu succes, ne-am pregătit în acest sens“, a subliniat maestrul Iosif Ion Prunner.

 

Înainte de concert, în aceeaşi seară, de la ora 18.00, în foaierul Ateneului Român, va fi lansat DVD-ul „Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur“ de Serghei Rahmaninov, cu o înregistrarea live din 2016 a unui concert susţinut de Corul Filarmonicii „George Enescu“, dirijat de Iosif Ion Prunner. La evenimentul de lansare a DVD-ul „Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur“, produs de Trinitas TV, vor vorbi Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu“, Ciprian Olinici, directorul postului Trinitas TV, Sever Voinescu, redactor-şef al revistei „Dilema veche“ şi Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu“

TAGS :
Mai multe din Cultura
Comentarii
Total 0 comments.
864
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22