Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Nor radioactiv deasupra Europei, după un accident nuclear în Urali și negat de autorități
Dora Vulcan - - - -
2017-11-10
International
0

Europa este în alertă după un accident nuclear ce ar fi avut loc în Rusia sau Kazahstan în urmă cu două luni, dar care nu a fost declarat de autorităţile din cele două state.

 

 

 Potrivit institutului francez pentru siguranţa nucleară IRSN, în ultimele săptămâni Europa a fost acoperită de un nor de poluare nucleară. Acesta ar fi fost cauzat de un accident la o facilitate nucleară din Rusia sau Kazahstan.

 

Cercetătorii francezi citaţi de The Guardian spun însă că nu ar fi vorba despre un reactor nuclar, ci despre un centru de tratare a comsbustibililor radioactivi sau unul pentru materiale radiologice, transmite Pro Tv.

 

Specialiştii susţin că nu există niciun risc pentru sănătatea oamenilor sau pentru mediu. Cercetătorii francezi susţin că dacă un astfel de incident ar fi avut loc în Franţa, ar fi urmat o evacuare pe scară largă.

 

Accidentul nuclear ar fi avut loc în zona Uralilor, conform datelor meteo. Autorităţile ruse au comunicat că nu au fost informate despre existenţa unui asemenea accident pe teritoriul lor, iar cele din Kazahstan nu au făcut nicio precizare.

 

În ultimele săptămâni, IRSN şi alte institute pentru siguranţa nucleară au măsurat în atmosferă niveluri ridicate de ruteniu 106, un element care nu există în natură şi este folosit în reactoarele nucleare. Vârful a fost atins pe 6 octombrie.

TAGS : rusia urali kazahstan accident nuclear ruteniu 106 reactoare nucleare
Mai multe din International
Comentarii
Total 0 comments.
4018
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22