Kremlinul dă publicității o declarație comună Trump-Putin în problema siriană

Dora Vulcan | 11.11.2017

Nu atât conținutul declarației, deși extrem de important pentru că vizează problema siriană, cât mai ales modalitatea de comunicare a ei, face din presupusa declarație comună Trump-Putin ceva inedit într-ale comunicării în diplomație.

Pe aceeași temă

 

 

Vladimir Putin si Donald Trump au aprobat o declaratie comuna in privinta Siriei dupa o scurta consultare la summitul APEC din Vietnam, a declarat Dmitry Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, potrivit agentiilor de presa rusesti, pe care le-a preluat agenția internațională Reuters.

 

Declaratia a fost pregatita special pentru intalnirea celor doi presedinti din orasul vietnamez Danang, in marja summitului APEC, a adaugat Peskov, care spune că Putin si Trump au convenit sa continue eforturile comune de lupta impotriva Statului Islamic pana cand este invins, potrivit Kremlinului.

 

Potrivit comunicatului comun făcut public, însă, nu la întâlnirea APEC unde sunt cei doi lideri ci de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, cei doi lideri si-au confirmat angajamentul privind suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala si au facut apel la toate partile implicate in conflictul sirian sa ia parte in mod activ la discutiile politice de la Geneva. Moscova si Washingtonul sunt e acord ca nu exista o solutie militara a conflictului, potrivit comunicatului comun.

 

 

O strângere de mână, două-trei cuvinte în marja summitului APEC

 

 

O strângere de mână, câteva cuvinte schimbate din mers: Donald Trump şi Vladimir Putin şi-au intersectat paşii sâmbătă în Vietnam, fără ca totuşi să-şi facă timp pentru o adevărată întâlnire între patru ochi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

 

Interacţiunile între preşedintele american şi omologul său rus fac obiectul unor intense speculaţii de două zile în oraşul de coastă Da Nang, unde ei participă la Forumul de cooperare economică Asia-Pacific (APEC).

 

Moscova anunţase joi o întâlnire între cei doi lideri, Donald Trump însuşi afirmase că se va întâlni cu liderul rus pentru a discuta despre Coreea de Nord. Dar vineri, Casa Albă a declarat, într-o oarecare confuzie, că nicio întâlnire oficială bilaterală Trump-Putin nu figura pe ordinea de zi.

 

În consecinţă, un dans diplomatic straniu, notează AFP. După o scurtă strângere de mână vineri seara şi o alta sâmbătă dimineaţa, cei doi lideri au schimbat câteva vorbe, preţ de câteva secunde, în prezenţa camerelor de filmat, în timp ce mergeau împreună cu omologii lor spre locul tradiţionalei "fotografii de familie" a APEC.

 

 

Turneu asiatic: Trump a ajuns în Vietnam. Nu se va întâlni cu Putin, așa cum anunțase

 

Presedintele american Donald Trump a sosit, vineri dimineață în Vietnam, la summitul Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) din oraşul vietnamez Da Nang, scrie AFP.

 

Avionul prezidential Air Force One a aterizat pe Aeroportul International Danang, Vietnamul fiind penultima etapa a turneului asiatic al lui Trump, care se va incheia in Filipine, scrie Hotnews.ro.

 

 

 Contrar unui anunț făcut joi de consilierul pe probleme politice al Kremlinului, Iuri Ușakov, citat de agențiile de presă ruse, Trump nu va avea în Vietnam o întâlnire bilaterală cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Secretarul de stat american Rex Tillerson dezmințise deja că s-a luat o decizie privind întâlnirea celor doi șefi de stat. Vineri, Casa Albă a tranșat problema printr-un comunicat oficial: dialogul direct între președinți nu va avea loc.Donald Trump nu se va intalni cu omologul sau Vladimir Putin in Vietnam, asa cum a mentionase el insusi, a anuntat vineri Casa Alba, citată de Agerpres.

 

"Nicio intalnire nu a fost confirmata vreodata si nu va fi niciuna din cauza problemelor din agenda ambelor parti", a spus purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Sanders.

 

 

 

Putin a anunțat joi că este pregătit să se întâlnească cu Donald Trump

 

Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să se întâlnească cu preşedintele american Donald Trump în cadrul summitului Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) din oraşul vietnamez Da Nang, a anunţat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează site-ul agenţiei Sputnik, preluat de Mediafax.

 

"Am auzit anunţurile preşedintelui american [Donald Trump] că intenţionează să organizeze o întâlnire cu preşedintele Putin. Putin este gata pentru asta, partea americană ştie acest lucru. Ofiţerii de protocol sunt acum în contact, iar atunci când programul celor doi lideri va fi clarificat cred că veţi fi informaţi", a spus Lavrov, în cadrul unei vizite în Vietnam.

 

 

Şeful diplomaţiei de la Moscova a mai precizat că va purta discuţii cu secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, tot în cadrul summitului APEC.

 

"Tillerson, după cum am înţeles, nu este încă aici, va veni cu preşedintele [Donald] Trump, deci cel mai probabil vom comunica în timpul summitului", a mai spus Lavrov.

 

Ministrul rus de Externe s-a referit şi la posibila agendă a discuţiilor dintre Trump şi Putin.

 

"Relaţiile noastre bilaterale necesită reparaţii grave după ce echipa [fostului preşedinte al SUA] Obama a contribuit la deteriorarea lor. În afacerile internaţionale sunt pe agenda situaţia din Peninsula Coreeană, soluţionarea păcii din Siria, Irakul, conflictul dintre Palestina şi Israel, situaţia din Ucraina - în care reprezentantul american a început să lucreze în mod activ şi intenţionează să se întâlnească cu [consilierul preşedinţiei ruse Vladislav] Surkov în următoarele zile, din ce am înţeles", a declarat Serghei Lavrov.

 

Donald Trump a precizat că s-ar putea întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin în cadrul forumului APEC, dar deocamdată nu există un program oficial în acest sens. Liderul de la Washington a spus că întrevederea ar putea ajuta la soluţionarea problemelor privind Coreea de Nord, Siria şi Ucraina.

 

Summitul Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) este programat pentru 10-11 noiembrie în oraşul vietnamez Da Nang.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22