Chitica, primarul PSD al Iasului, da in judecata Guvernul Tudose pentru «revolutia fiscala»

E.b. | 14.11.2017

Mihai Chirica (PSD, primarul Iasului, a decis sa blocheze "revolutia fiscala" lansata de Guvernul Tudose, atacand in instanta ordonanta de urgenta prin care a fost modificat Codul Fiscal.

Pe aceeași temă

  
 
 

"Vom cere in instantele din Romania sa nu se aplice aceasta ordonanta, pentru ca nu castiga nimeni, toata lumea are de pierdut, inclusiv Guvernul", a declarat edilul, marti dimineata, la un post de radio local, conform Adevarul.

 


Potrivit primarului, Primăria Iaşi va ataca în instanţă ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern săptămâna trecută. „Vom cere în instanţele din România să nu se aplice această ordonanţă, pentru că nu câştigă nimeni, toată lumea are de pierdut, inclusiv Guvernul. Tu încerci să faci ceva pentru comunitatea locală şi vine cineva certat cu bunul-simţ şi îţi ia munca“, a declarat edilul, marţi dimineaţă, la un post de radio local. Chirica a afirmat, conform Adevărul,  că această ordonanţă leagă administraţiile locale de centru, lăsându-le fără fonduri proprii, iar pentru a beneficia de bani ajungi să te „căciuleşti“: „Căciuleala nu se întâmplă decât în ţări bananiere“.

 

Ulterior, intr-o interventie telefonica la Digi24, edilul a precizat ca principalul sau argument este ca "se incalca in mod flagrant cadrul de legalitate privind autonomia locala".

 

"Autoritatile locale trebuie consultate privind modul de repartizare a resurselor", a mai subliniat primarul PSD.

 

 

Mihai Chirica spune ca pentru primari impactul negativ al ordonantei este devastator.

 

"Impactul e foarte mare, zeci de milioane de euro prejudiciu pentru bugetul local in 2018, deci peste 40% din veniturile proprii. Nu ne-a intrebat nimeni cum ne platim datoriile la banci, suntem in etapa de cofinantare a unui program european, precum si asupra celorlalte credite pe care le avem de sustinut.

 

Nu ne-a intrebat nimeni ce facem cu investitiile, angajamente pe care ni le-am asumat. Nu ne-a intrebat nimeni despre obligatiile fata de educatie, sanatate (...) Pentru alte localitati, impactul e distructiv", a spus primarul social-democrat.

 

Edilul s-a aratat nemultumit si de promisiunile facute de Guvern pentru a-i impaca pe primari.

 

"Nu poti iesi pe sticla sa spui: o sa va mai dam. Din ce stie cel mai putin pregatit contabil, nici 4% nu acopera ce face ordonanta. Nu putem discuta de 3%. Ce e asta, ca va dam 3%?!", a spus Chirica.

 

Intr-o alta interventie telefonica, la postul Realitatea TV, Mihai Chirica a criticat dur faptul ca modificarile Codului Fiscal s-au facut prin ordonanta de urgenta, nu in Parlament, dupa dezbateri serioase.

 

"Nu poti sa dai ordonanta de urgenta care nu justifica urgenta, ca nu stau tatarii la portile Romaniei, trebuie sa gandesti de la un capat la celalalt, sa faci o estimare cat se poate de corecta asupra impactului", a declarat primarul Iasului.

 

Mai mult, el le-a transmis guvernantilor de la Bucuresti ca "autonomia locala nu este doar un moft, este o necesitate care rezulta din continutul legii".

 

In plus, Mihai Chirica a subliniat ca a avut in vedere si avizul negativ dat de Consiliul Fiscal pentru ordonanta de urgenta, in care se vorbeste despre reducerea masiva a bugetelor, vulnerabilizarea autoritatilor locale si schimbarea majora de filosofie fiscala.

 

"Am asteptat publicarea in Monitorul Oficial. De luni lucram la aceste sesizari la Avocatul Poporului, vom cere si sprijinul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Justitiei si Procurorului General, sa intervina pe langa CCR in vederea corectarii", a mai spus Mihai Chirica.

 


Anul trecut, Mihai Chirica s-a opus strategiei adoptate de PSD in privinta modificarilor legilor justitiei si OUG 13, care a scos sute de mii de romani in strada.

 

Contestatar al presedintelui PSD, Liviu Dragnea, Mihai Chirica a fost pe punctul de a fi exclus din partid, insa acest lucru nu s-a intamplat inca. El a ramas, insa, fara toate functiile detinute in PSD la nivel local si central.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22