SUA: O decizie privitoare la anchetarea sau nu a lui Hillary Clinton va fi luată ”rapid”

Dora Vulcan | 14.11.2017

Procurorul general Jeff Sessions a dat asigurări marți, în timpul audierii din Comisia de afaceri juridice a Camerei Reprezentanților, că o decizie de a numi sau nu un procuror special pentru o ancheta cu privire la e-mailurile fostului secretar de stat Hillary Clinton va fi luată 'rapid', transmite AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 'Puteți fi siguri că (această decizie) va fi luată fără influență politică, în mod corect și adecvat', a declarat Jeff Sessions.

 

Mai multe media americane au publicat luni o scrisoare adresată de ministerul de Justiție Comisiei pentru afaceri juridice a Camerei Reprezentanților, scrisoare potrivit căreia procurori federali sunt în curs de a examina oportunitatea numirii unui procuror special care să investigheze în special Fundația Clinton sau utilizarea de către Hillary Clinton a unui server privat de mesagerie electronică pe când era secretar de stat.

 

Președintele american Donald Trump a cerut în repetate rânduri ca fosta sa contracandidată în alegerile din noiembrie 2016 să fie urmărită în justiție, reproșându-i lui Sessions lipsa de acțiune în acest sens.

 

Potrivit BBC News, Ministerul de Justiție le-a cerut procurorilor să investigheze 'anumite aspecte' privind Fundația Clinton și vânzarea companiei Uranium One.

 

Uranium One — o companie minieră canadiană care deținea o cincime din rezervele de uraniu din SUA — a fost achiziționată de compania rusă de stat Rosatom.

 

Departamentul de Stat, în mandatul fostului secretar Hillary Clinton, a ajutat la aprobarea achiziției în 2010.

 

Democrații au numit dosarul 'Uranium One' o 'diversiune de amploare' de la anchetele care vizează președinția lui Donald Trump, în timp ce republicanii au acuzat Departamentul de Stat că a aprobat contractul după ce fundația caritabilă a lui Bill Clinton a primit o donație de 145 milioane de dolari.

 

Unele dintre contribuții nu au fost făcute publice de soții Clinton, în pofida angajamentului lor de a-și prezenta transparent toți donatorii, a scris cotidianul New York Times.

 

Totodată, Bill Clinton a fost plătit cu 500.000 de dolari pentru un discurs la Moscova de o bancă de investiții având legături cu Kremlinul, care promova acțiuni la Uranium One.

 

Hillary Clinton a utilizat un cont privat de email si un server privat pe cand conducea Departamentul de Stat (2009-2013). Utilizarea unui cont privat in scopuri profesionale este interzisa de administratia americana, iar adversarii republicani au acuzat-o pe Hillary Clinton ca, prin nefolosirea conturilor oficiale si a serverelor securizate, a pus in pericol securitatea nationala, dar si ca a vrut sa ascunda anumite lucruri.

 

Hillary Clinton sustine insa ca emailurile sale nu erau secrete atunci cand le-a trimis din contul privat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22