Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


SUA: O decizie privitoare la anchetarea sau nu a lui Hillary Clinton va fi luată ”rapid”
Dora Vulcan - - - -
2017-11-14
International
0

Procurorul general Jeff Sessions a dat asigurări marți, în timpul audierii din Comisia de afaceri juridice a Camerei Reprezentanților, că o decizie de a numi sau nu un procuror special pentru o ancheta cu privire la e-mailurile fostului secretar de stat Hillary Clinton va fi luată 'rapid', transmite AFP.

 

 

 'Puteți fi siguri că (această decizie) va fi luată fără influență politică, în mod corect și adecvat', a declarat Jeff Sessions.

 

Mai multe media americane au publicat luni o scrisoare adresată de ministerul de Justiție Comisiei pentru afaceri juridice a Camerei Reprezentanților, scrisoare potrivit căreia procurori federali sunt în curs de a examina oportunitatea numirii unui procuror special care să investigheze în special Fundația Clinton sau utilizarea de către Hillary Clinton a unui server privat de mesagerie electronică pe când era secretar de stat.

 

Președintele american Donald Trump a cerut în repetate rânduri ca fosta sa contracandidată în alegerile din noiembrie 2016 să fie urmărită în justiție, reproșându-i lui Sessions lipsa de acțiune în acest sens.

 

Potrivit BBC News, Ministerul de Justiție le-a cerut procurorilor să investigheze 'anumite aspecte' privind Fundația Clinton și vânzarea companiei Uranium One.

 

Uranium One — o companie minieră canadiană care deținea o cincime din rezervele de uraniu din SUA — a fost achiziționată de compania rusă de stat Rosatom.

 

Departamentul de Stat, în mandatul fostului secretar Hillary Clinton, a ajutat la aprobarea achiziției în 2010.

 

Democrații au numit dosarul 'Uranium One' o 'diversiune de amploare' de la anchetele care vizează președinția lui Donald Trump, în timp ce republicanii au acuzat Departamentul de Stat că a aprobat contractul după ce fundația caritabilă a lui Bill Clinton a primit o donație de 145 milioane de dolari.

 

Unele dintre contribuții nu au fost făcute publice de soții Clinton, în pofida angajamentului lor de a-și prezenta transparent toți donatorii, a scris cotidianul New York Times.

 

Totodată, Bill Clinton a fost plătit cu 500.000 de dolari pentru un discurs la Moscova de o bancă de investiții având legături cu Kremlinul, care promova acțiuni la Uranium One.

 

Hillary Clinton a utilizat un cont privat de email si un server privat pe cand conducea Departamentul de Stat (2009-2013). Utilizarea unui cont privat in scopuri profesionale este interzisa de administratia americana, iar adversarii republicani au acuzat-o pe Hillary Clinton ca, prin nefolosirea conturilor oficiale si a serverelor securizate, a pus in pericol securitatea nationala, dar si ca a vrut sa ascunda anumite lucruri.

 

Hillary Clinton sustine insa ca emailurile sale nu erau secrete atunci cand le-a trimis din contul privat.

TAGS : sua procuror general camera reprezentantilor audiere ancheta hillary clinton
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1700
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22