Furie la Budapesta dupa anuntul SUA legat de finantarea unei prese obiective in Ungaria

E.b. | 16.11.2017

Anuntul autoritatilor americane ca vor sa finanteze o presa "obiectiva" in Ungaria a starnit furia guvernului de la Budapesta.

Pe aceeași temă

 

Guvernul ungar denunta "o imixtiune in afacerile interne" ale unei tari "aliate si democratice", transmite AFP., preluată de HotNews.

 

Washingtonul a lansat saptamana trecuta un apel la oferte pentru proiecte destinate sa "sporeasca accesul cetatenilor la o informatie obiectiva in Ungaria", in valoare de 700.000 de dolari, pe fondul concentrarii crescande a presei in mainile apropiatilor premierului Viktor Orban.

 

"Despre ce e vorba daca nu de o imixtiune in afacerile interne" ale Ungariei, a reactionat ministrul Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, intr-o conferinta de presa, subliniind ca l-a convocat pe insarcinatul american cu afaceri la Budapesta.

 

Szijjarto a subliniat ca aceasta intentie pare a fi o tentativa "de interventie in campania electorala" ungara din aprilie, in care Orban vizeaza obtinerea celui de-al treilea mandat consecutiv.

 

*************

 

Insarcinatul american cu afaceri David Kostelancik s-a declarat ingrijorat intr-un discurs fata de "tendintele negative in domeniul libertatii presei in Ungaria".

 

Kostelancik a aratat ca media "prietena" beneficiaza de importante contracte publicitare din fonduri publice si ca ziaristii sunt constransi sa urmeze "politici editoriale pro-guvernamentale".

 

Washingtonul a fost nemultumit si de publicarea in septembrie, in Ungaria, a unei liste de ziaristi calificati ca fiind "agenti" ai miliardarului american de origine ungara George Soros.

 

Revenit la putere in 2010, liderul conservator Viktor Orban, care isi declara public admiratia pentru presedintele rus Vladimir Putin, a fost criticat in mod regulat de aliatii occidentali pentru derivele autoritariste. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22