Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Şeful spionajului german: Rusia, pericol potențial pentru securitatea Europei
E.B. - - - -
2017-11-16
International
3

Rusia ar trebui văzută mai degrabă ca un pericol potențial, decât un partener în construirea securității europene, a declarat Bruno Kahl, directorul BND, serviciul german de informații externe.

 

 

Bruno Kahl a remarcat faptul că amplele exerciții militare Zapad, desfășurate în septembrie de Rusia, au arătat un nivel ridicat alarmant al modernizării forțelor armate ale Moscovei, transmite miercuri Reuters, preluată de Agerpres.

 

Cu ocazia unui eveniment găzduit luni, la Munchen, de Fundația Hanns Seidel, șeful BND a subliniat că este important pentru Germania, pentru NATO și pentru Uniunea Europeană să monitorizeze îndeaproape dezvoltarea militară a Rusiei.

 

Exercițiile Zapad (Occident, în limba rusă) au arătat că Rusia este 'foarte, foarte aproape' de atingerea țintei de modernizare a 70% din forțele sale armate până în anul 2020, a mai afirmat Kahl, potrivit înregistrării audio a discursului, la care Reuters a avut acces.

 

'Trebuie să rămânem vigilenți. Pacea în Europa nu mai este un fapt garantat', a subliniat Bruno Kahl, atenționând că obiectivul Rusiei include 'slăbirea UE, respingerea SUA și în special crearea unor disensiuni între cele două'.

 

'Aceasta înseamnă că, în loc să avem un partener pentru securitatea europeană, avem în Rusia un potențial pericol', a adăugat el.

 

Potrivit șefului BND, președintele rus Vladimir Putin este decis să împiedice răspândirea valorilor europene spre est, spre Ucraina, care, la fel ca Georgia, nu are nicio șansă de a deveni membru al NATO atât timp cât 'viziunea lui Putin despre lume predomină la Moscova'.

 

Pentru securitatea Germaniei, amenințarea a crescut prin instalarea de către Rusia a unor rachete cu rază scurtă în enclava Kaliningrad, a mai arătat directorul BND.

 

'Jucătorul global Rusia a revenit. Va rămâne o putere inconfortabilă, iar Occidentul trebuie să privească acest lucru cu realism', a spus Kahl, considerând totuși important să fie menținut un anumit dialog cu Moscova, în pofida acțiunilor de forță ale acesteia. 

 

 

TAGS : germania rusia spionaj pericol europa bruno kahl bnd
Mai multe din International
Comentarii
B. 2017-11-17
Surprinzatoare avertizarea asta, mai ales ca stanga occidentala si mai nous si dreapta face tot posibilul sa minimalizeze amenintarea Rusiei...ca Rusia e saraca (ca si cum asta a oprit candva agresiunea!), ca Rusia a suferit prea mult de pe urma "trumfalismului" occidental de la sfarsitul Razboiului Rece....in fine, numai generalitati din astea, nimic de conflicte inghetate si state foste colonii tinute in sah ca Rep. Moldova etc care ar trebui sa intereseze la maxim nu doar Romania, care ar trebui sa fie preocupata in primul si ultimul rand, ci si UE....dar UE a ajuns preocupata doar de sfadeli interne si de cravata lui Trump, ce strategii sa faci cu adubatura asta de functionari si politicieni francezi si germani adunati la Bruxelles, cu cate un italian-doi in randul secund!...
rst 2017-11-18
Procentual, germanii, francezii, englezii, italienii, belgienii, olandezii sunt reprentati aproximativ egal ca numar de functionari in institutiile europeene. Nu exist rândul unu , doi samd. Exista o ierarhie bine stabilita ce corespund unei structuri asemanatoare unui guvern cu ministere si structura aferenta. Declaratia apartine unui functionar al statului german , asta nu implica exprimarea unei pozitii a institutiilor europeene. Si da , e posibil ca declaratia sa nu fie facutã la intâmplare, din întâmpare, acum.
mike 2017-11-17
Ar putea fi doar o perdea de fum in spatele careia se ascund alte interese. Nu cred ca Europa s-a trezit si a realizat brusc pericolul rusesc. Chiar ieri domnul Tusk le-a cerut statelor UE să acţioneze cât mai rapid în privinţa proiectului Nord Stream 2, adăugând că acest gazoduct este crucial pentru atingerea obiectivelor energetice comune. Vi se pare ca Europa va strica relatiile cu Rusia? Mie nu.
Total 3 comments.
1105
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22