Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Fondul Suveran de Investiții, trimis de PSD-ALDE la adoptare, în procedură de urgență
Dora Vulcan - - - -
2017-11-17
Actualitate Interna
3

O initiativa legislativa privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, semnat de 185 de parlamentari PSD si ALDE, a fost trimisa Senatului in procedura de urgenta. Un proiect privind infiintarea unui fond suveran se afla in dezbatere publica si la Ministerul Finantelor.

 

 

 Ca noutate, parlamentarii puterii vor ca fondul sa fie format atat din companii profitabile la care statul este actionar, cat si din cele aflate pe pierdere, scrie Hotnews.ro. 

 

 

Intentia initiala era ca Fondul sa cuprinda 20-30 de companii profitabile. Acum, lista a fost extinsa la 89 de companii, iar capitalul social va fi de 9 miliarde lei in numerar.

 

Potrivit proiectului, vor putea fi vandute actiuni si active, fara ca fondul sa se supuna legislatiei privind privatizarile.

 

Nu este clar cum ar putea fi facute aceste vanzari daca fondul este exceptat de la legislatia privind privatizarile.

 

Va avea un unic actionar, iar acesta va fi statul prin Ministerul Finantelor.

 

Membrii Consiliului de Supraveghere al Fondului vor fi numiti de Parlament, cu mandat de 6 ani.

 

Fondul va fi format din participatiile statului la companii precum Hidroelectrica, Romgaz, Aeroporturi Bucuresti, Imprimeria Nationala, Nuclearelectrica, Electrica, Registrul Auto Roman, Portul Constanta, SALROM, Posta Romana, Romsilva, Metrorex, Aeroportul International Kogalniceanu, CEC, Eximbank, Tarom etc. De asemenea, sunt adaugate si participatii minoritare de la GDF Suez Energy, E.ON, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom etc.

 

Avand in vedere ca proiectul de lege vizeaza functionarea acestui fond mamut chiar din 2018, ne putem astepta ca dezbaterile parlamentare sa fie rapide si superficiale, astfel incat sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului.

 

Un proiect privind  infiintarea unui fond suveran se afla in dezbatere publica si la Ministerul Finantelor. Insa, acesta prevede sigurarea unui capital varsat in numerar din veniturile din privatizare in suma de 1,85 miliarde lei, nu 9 miliarde de lei cum prevede proiectul parlamentarilor PSD si ALDE. De asemenea, proiectul de la minister prevedea ca fondul va fi format din participatiile pe care statul le detine la 27 de societati profitabile.

 

Propunerea legislativa prevede asigurarea unui capital social in numerar din veniturile din privatizare de 9 miliarde de lei, din care 50 de milioane de lei la constituire, restul urmand sa fie varsat in termen de 2 ani. Pentru formarea capitalului social sunt doua surse: aportul in natura (reprezentat de pachetele de actiuni detinute de stat la cele 89 de societati care se vor afla in portofoliul FSDI), precum si aportul in numerar de 9 miliarde lei.

 

Fondul va fi exceptat de la aplicarea prevederilor OG 64/2001 privind repartizarea profitului societatilor de stat. Mai exact, companiile profitabile nu vor mai distribui dividende la bugetul statului. Astfel, propunerea legislativa va avea impact negativ de mai multe miliarde de lei asupra veniturilor bugetului de stat incepand cu 2018. Numai din dividendele de la companiile energetice, statul reusea sa atraga la buget circa 2 miliarde lei.

 

 

 

 articolul integral, pe Hotnews.ro.

 

 

TAGS :
Comentarii
?????? 2017-11-17
Evaluări "costuri-eficiență", oportunitate, legalitate , etapa dezbaterilor publice ?
?????? 2017-11-17
Or fi "descoperit "statul paralel" în parlament, fiecare dintre "inițiatori" propunând câte un "Fond Suveran de Investiții" , amintind și de inițiativele "comunisto-PDL-iste" referitoare la "criticile din interiorul partidului" ?
?????? 2017-11-17
Remarcați și că societățile propuse ,la care statul acționează ca "administrator de bunuri publice", au personalitate juridică, ceea ce le asigură conduceri așa după cum reglementează legea nr.31 din 1990 actualizată, cât și alte acte normative ?
Total 3 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
4108
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22