Manipulare cu «rachete nucleare» la RTV: Imagini din 2011 pentru diabolizarea armatei SUA

E.b. | 18.11.2017

Reportaj HotNew despre acuzatii atribuite unui cadru militar,dar neverificate de jurnalisti pana in momentul publicarii. RTV ii blameaza pe americani pentru presupusa folosire a unor rachete cu uraniu saracit, in timpul unor manevre desfasurate in Romania.

Pe aceeași temă

 

Acelasi material imbogateste povestea cu relatari despre "ciudatenii" aparute in zona, inclusiv miei cu trei picioare si doua capete. Imaginile, insa, sunt de fapt din 2011, de la o operatiune de detonare controlata a munitiei in excess din dotarea armatei la care au participat cativa specialisti americani. La solicitarea HotNews, Ministerul Apararii Nationale a dezmintit informatiile si a confirmat ca imaginile sunt de la manevra din 2011.

 

Reportajul a fost dat rapid uitarii pe post, dar a ramas pe site-ul Romania TV. El a fost preluat de numeroase site-uri.

 

VIDEO-ul original realizat de Romania TV poate fi vazut aici.

 

Subiectul a fost tratat, cu putin timp inainte de Romania TV, si pe pagina MarinBadea.ro din Calarasi, ce prezinta, in plus, mai multe fotografii cu militari si munitie din timpul unor manevre militare. Aceeasi sursa plaseaza, temporal, evenimentele la care face referire reportajul Romania TV in luna mai a acestui an.

 

Aceleasi imagini, insa, au fost publicate pe site-ul US Army in data de 7 iulie 2011 dupa o operatiune in care specialisti americani au ajutat Armata Romana sa detoneze o parte de munitia veche in exces.
 
 

Dupa ce a fost contactat de HotNews, articolul de pe site-ul din Calarasi a disparut.

 

La randul lor, inainte ca MApN sa transmita pozitia oficiala, surse din domeniul militar consultate au aratat ca in imagini se vede mai degraba o operatiune de distrugere controlata a unor munitii, caz in care aparitia unui nor in forma de ciuperca nu e ceva iesit din comun. Aceleasi surse au explicat si situatiile in care se foloseste uraniul saracit in proiectile 

 


 Materialul Romania TV citeaza "un ofiter de armata, martor la mai multe manevre militare care au avut loc in sudul Romaniei", sustine ca la Jegalia ar fi fost detonate rachete ce ar contine "uraniu scazut". Sunt difuzate imagini cu o explozie pe un camp, pe fundal auzindu-se numaratoarea inversa si o injuratura, rostite in limba romana de o persoana neidentificata.

 

(...)Niciuna dintre afirmatiile facute de autorul mailului citat, referitoare la prezenta americanilor, la desfasurarea unor manevre similare "pe intreg teritoriul tarii" sau la prezenta "multor soldati" in momentul detonarii nu este verificata in vreun fel, sau cel putin nu este mentionata aceasta verificare in materialul final.

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22